Sünger Mihraklardan Nasıl Çekiliriz
Toksik ilişkileri duymuşsunuzdur.
Psikologlar ve kişisel gelişim uzmanları, ilişki danışmanları NLP koçları bol bol konu hakkında konuşur ve yazarlar.
Toksik ilişkiler değil elbet konumuz. Toksik ilişkileri de içine alan, tümden TOKSİK KİŞİLİKLERDEN ÖNCE UZAKLAŞMA ARDINDAN ONLARDAN ARINMA
Hz. Google’ın yapay zeka robotuna sordum soruyu, bana literatürden derleyip imbikten damlatır gibi içerik döktürüverdi önüme.
Peki kim bunlar:
- Sürekli olarak etrafındakilere zarar veren, bütünüyle MUTSUZLUKTAN BESLENEN tiplerdir. Bunlara sünger gibi duygu tüketen veya duygu sömüren kişilikler de diyebiliriz. En mutlu olunan durumlardan bile itina ile bir mutsuzluk çıkarmayı başarırlar. Bu kişileri şimdilik “sünger mihraklar” olarak adlandıralım, bu adlandırmalarımız şurada dursun.
- Genellikle kendi ihtiyaçlarını (üç beş kişiyi geçmeyen çok sevdikleri dar kişilerin
- ihtiyaçları da dahil) öne çıkarır ve ilişkilerinde kıyasıya manipülasyon kontrol ve bencillikle çevrelerini yönetmeye çalışırlar.
- Sürekli eleştiri bu tiplerin varsayılan ayarlarıdır. Hiçbir zaman memnun olmazlar ve memnun edilemezler.
- Başkalarını kendi isteklerine göre yönlendirmek için sürekli olarak karşı tarafa suçluluk duygusu ortamı oluştururlar. Manipülasyonu karşı tarafın gözünün içine soka soka yaparlar.
- Empati yoksunudurlar. Yetmediği gibi, her durumda kendilerinin baktığı ve gördüğü yönü karşı tarafa dayatırlar.
- Her şeyi ve herkesi kontrolü altında tutmaya çalışırlar, kendilerini
güneş gibi merkezde, diğer insanları görevli olarak kendilerinin etrafında dönmesi gerektiğini öngörürler.
- Hatalar her zaman başkalarına aittir, hiçbir zaman hataları üstüne almazlar. Üstüne aldıkları hata bile açıkça karşı tarafı suçlamaktan ibaret olan bir hatadır. Ortaya kanıt sunduğunuzda ise, bu kanıtları ya dinlemek görmek istemezler ya da kanıtları çürütmeye ve bu kanıtların geçersizliğini iddia etmeye başlarlar.
- Dedikodu kelimesi bu kişiler için iltifat kalır. Yanlarında olmayan kişilere karşı kara propaganda makinesi gibi davranırlar.
- Kendilerine yöneltilen en küçük bir suçlama ve tehdit ihtimaline karşı abartılı tepkiler verirler. Asla ve asla pişmanlık duymazlar özür dilemezler.
- Başkalarının başarıları konusunda hazımsızdırlar. Başkalarının başarıları konuşulurken, mutlaka ya başka şeyle meşgul olurlar ya da o başarıya bile bir kulp bulmaya çalışırlar. Bu yönüyle klasik kıskançlık terimi bu kişilerin davranışları için oldukça yetersiz kalır.
Çoğu yazımızda olduğu gibi, bu yazımızda da on maddeden fazla madde oluşturmama kuralımıza sadık kaldık. Ancak şunu da eklemek zorundayım. Toksik kişiler ve kişiliklerin sesleri, ses tonları bile negatif elektrik yayar.
Gelelim Çözümlere. Neler yapılabilir, onları sıralayalım.
- Bu kişilerden her ne olursa olsun mekansal anlamda uzak durmaya gayret edin. Ortamınızı değiştirin.
- Bu kişilerle duygusal mesafenizi (uzaklığınızı) koruyun. Onların sorunlarına asla kendinizi kaptırmayın. Zira onlar zaten sorunlar yumağıdır.
- Bu kişilerin size yönelttiği her ne veya neler ise, bunu asla üstünüze almayın, her halükarda sizin gibi çok sayıda kurban bulunmaktadır.
- Sınırlarınızı netleştirin, o kişi veya kişilere karşı ekonomik bağımlılıktan kurtulmayı başarın.
- Onu ikna etme veya değiştirme gibi bir düşünce ile kendinizi telef etmeyin, zira bu olasılık dışıdır. Sünger gibi sizin en güzel duygu ve yaşamlarını vakumlamasına izin vermeyin.
- Tutarsızlıklarını ve hatalarını onun kabul etmeyeceğini bile bile cesaretle ve açıkça söyleyin ve uzaklaşın.
- Onlarla konuşmak zorunda kaldığınız durumlarda negatif bombardıman geleceğini öngörün ve buna karşı kendinizi yalıtmayı başarmalısınız. Onun manipülasyonlarına karşı HAYIR demeyi başarmalısınız.
- Yanında mutlu olduğunuz kişilere çok daha fazla zaman ayırın.
- Toksik kişilere verilebilecek en büyük ceza, kendinizi ondan mahrum bırakmaktır.
- Toksik kişilerle dijital mesafenizi de koruyun. Mümkünse dijital ortamlardan engelleyin.
Onlardan uzaklaşma veya bunların çoğunu yapma imkanınız yoksa, mutlaka PROFESYONEL yardım alın. Toksik kişilere karşı bunları ortaya koyabiliriz. Bir de Toksik köyler, mahalleler, muhitler ortamlar vardır. Bu ortam nasıl toksik olur.
Bir kere bu tür mekanlarda önde olan, aktif olan, sesi çok çıkan veya ekonomik ve bedensel olarak baskın olan üç beş toksik kişilik bulunur. Zaten bir mekanda üç toksik kişi varsa, her ne yaparsanız yapın o mekandan uzak durun. İki kişi varsa izole olun, bir kişi varsa mesafeli olup görmezden gelin ve yok sayın.
Hayat bu kişilerle hücre öldürerek geçirilmeyecek kadar kısa ise, o halde hayatın keyfini, sevdiğiniz ve yanında mutlu olduğunuz kişilerle harcayın. Yanında mutlu olduğunuz kişi veya kişilerle taş bile taşısanız, yorulmaz ve yıpranmazsınız.
Sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim. Esenlikle…