Günlük hayatta yaygın olarak karşılaşılan kimyasallara yoğun maruziyetin erken menopozla bağlantılı olabileceği belirlendi (1).
PLoS One isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, vücutlarında bazı kimyasallar yüksek seviyede bulunan kadınlarda menopoz iki ila dört sene erken başlıyor.
Araştırma, içlerinde dokuzu şimdi yasaklanmış olan PCB’ ler, üç pestisit, iki tür fitalat ve furan olan 15 kimyasalın menopozun erken başlamasıyla ilişkili olduğunu ve yumurtalık fonksiyonlarına zararlı tesirleri bulunabileceğini gösteriyor.
Araştırmanın uzmanlarından Dr. Amber Cooper “Erken menopoz kadınların hayat kalitesini etkiler ve doğurganlık, sağlık ve sosyal hayata ciddi tesirleri olabilir” diyor (2):
“Çevrenin sağlığı etkilemesi kompleks bir olaydır. Araştırmamız bir illiyeti göstermiyor ama belirlediğimiz birliktelik önemli bir uyarı ve bunun incelenmesi gerekiyor.
Erken menopozla ilişkili bulunan kimyasallar yumurtalık fonksiyonlarında zamanından önce azalmaya yol açıyor ve bu da bizi endişelendiriyor”.
Araştırmada ortalama yaşları 61 olan menopoz dönemindeki 1.442 kadının kan ve idrar örneklerinde çok kullanılan 111 kimyasala ne ölçüde maruz kaldıkları belirlendi.
Kısa adı EPA olan Çevre Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency) USA’ da “poliklorlu bifenilleri” 1979’ dan beri yasaklamış olmakla beraber bu tarihten önce imal edilmiş olan gereçlerde bulunabiliyor.
Furanlar, endüstriyel yanmanın yan ürünleri olarak ortaya çıkıyor.
Fitalatlar plastiklerde, ev gereçlerinde, losyon, parfüm, oje, sıvı sabun, saç spreyi gibi kişisel bakım ürünlerinde ve ilaçlarda bulunuyor.
Erken menopozun sonuçları
Yumurtalık fonksiyonlarındaki azalmanın doğurganlığı etkilemesi dışında kalp hastalıkları, osteoporoz ve diğer sağlık problemlerine de yol açması mümkün.
Bu kimyasallarla bazı kanserler, erken buluğa erme ve metabolik sendrom arasında da bağlantı olduğunu ortaya koyan araştırmalar da var.
Kimyasallardan kaçış yok ama
Bu kimyasalların birçoğunu insanların kontrol etmesi mümkün değil çünkü bunlar suda, toprakta ve havada bulunuyor.
Bununla beraber, bilinçlenmeyle bunlara maruziyetimizi azaltabiliriz.
Mikrodalga fırınlarda cam veya kâğıt kaplar kullanmak, gıda ambalajları ve kişisel bakım ürünlerinin muhtevalarına dikkat etmek önemli.
Gelelim neticeye
Modern dünyanın nimetlerinden istifade ediyorsak bunun külfetini de kabullenmemiz gerekiyor.
Kimyasallardan tamamen uzak durmak elimizde değil ama dikkatli olmanın ve bazı basit tedbirlerin ile çok işe yarayacağı da unutulmamalı.
Kaynaklar
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116057
http://www.philly.com/philly/health/topics/HealthDay695892_20150128_Pesticides__Plastics