Fark, herhangi bir nesnenin canlı veya cansız yine kendi cinsindeki özelliğinin mukayesesi sonucunda. aradaki ÖZELLİK diğerinden kaliteli veya kalitesiz, işe yarama ve dayanma gibi gözle görülen, bazense elle anlaşılan sonunda karar verilip kullanılacak her şeyin arada ki ÖZELLİĞİNE FARK diyoruz.
Siz olsanız bu çerçevede yaşamınız boyunca KALİTELİ Mİ? Kalitesiz mi? Yaşam sürdürmek, arasında hangisini tercih edersiniz.İster istemez KALİTELİ bir yaşam diyeceksiniz. Öyle ise başlayalım sıralamaya; Bağınıza bahçenize üzüm asması dikeceksiniz sıradan bir fideyi mi dikersiniz yoksa yediveren veya meşhur cinsi güzel bir üzüm fidesi mi. Akıl ve mantığınız hemen kazancınızı, karınızı hesap ederek vereceğiniz emeğin karşılığında cinsi güzel verimli daha önceden ekilmiş örnekleri olan kaliteliyi tercih edip ekersiniz, doğrusu da budur veya daha önce yetiştirmiş olduğunuz üzüm bağından memnun değilseniz ne yaparsınız. İyi cinsten AŞILAMA usulü ile faydalanırsınız. Kalitesizi, kalitelisi…
Bir köpek tercih etmek isteseniz nasıl bir köpek tercih edersiniz. Köpek mi yok. Her hangi birisini besleyebilirsiniz, ne yapıyorsunuz SİVAS’IN kangal köpeğini tercih ediyorsunuz, neden cinsi ve özelliği KALİTELİ de ondan. Bu Arap ATLARI İngiliz ATLARI, Van kedisi, İRAN kedisi, Denizli’nin horozu, Ankara’nın keçisi vs. derken sebze, meyve de de geçerli. Kullandığımız teknik ve eşyalarda böyle her şeyde KALİTE…KALİTE…. KALİTE…..!
Peki İnsanlar arasında ki FARKI kaliteyi ARAMAYACAK MIYIZ….? Kaliteli bir eş, arkadaş, komşu, akraba, esnaf, tüccar siyaset adamı, lider, belediye başkanı, asker, polis, usta, çırak, kalfa, memur, amir, öğretmen, doktor, şoför, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Zaza, Alevi, Sünni, Şafii, köylü, şehirli, okumuş, okumamış, sayın….. sayın….. aklınıza ne geliyor sa..! İnsan olup mesleği ve ünvanı ne olursa olsun KALİTELİSİNİ sorgulamayacak mıyız. Ne dedi karadaki FARKA, özelliğe KALİTE diyoruz.
İhtiyacınız bir ev kiralamak olsun. Aynı semtte, muhitte aynı ayar evlere baktınız Müslüman vatandaşın evi, diğeri Yahudi’nin, bir başka ev Hiristiya’nın, Alevinin, Kürdün, Türkün, Laz’ın, Çerkez’in vs. ACABA…! Bu devirde hangisi birkaç lira kaporasından, kirasından fedakarlık ederek, FARKINI belli eder. Birisi farklı olmalı değil mi? Sizce hangisi? Yoksa hiç biri mi? Çünkü bu çarkın dişlileri arasında paraya karşı olan zaafları aynı değil mi? İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ. Her hangi bir esnaf. Alevisi, Sünnisi, Lazı, Kürdü, Çerkezi, Türki, Zazası vb. Aynı malı sattıkları halde hangisi üç beş kuruş, karından fedakarlık eder mi acaba? Borcuna sadık olmak veya olmamak DİNLE, MEZHEPLE, IRKLA, İDEOLOJİ ile vs. ölçülenebilinir mi? Elbette ölçülemez. Ancak KALİTESİ ile ölçülür.
KALİTELİ BİR İNSAN ŞAHSİYET borcuna sadıktır. Bunları örnekleri ile çoğaltabiliriz. Peki kalitesiz bitkiyi aşılıyorsunuz çaresi var, hayvanın ırkını da kırmıyorsunuz. Onunda çaresi var. YA KALİTESİZ İNSANI NASIL KALİTELİYE ÇEVİRECEKSİNİZ? VAR MI BİR YÖNTEMİ? Yoksa ilahi adalet, zaman, zemin ve şartlar, oluşunca dersini veriyor mu? Yoksa kaliteli insanlarda bu çarkın içinde üzüm üzüme baka baka kararıp kalitesizleştiklerinin farkında değil midirler, ne dersiniz? Zavallı bir durumdalar mı? Sizin dininiz, diliniz, ırkınız, bölgeniz, mezhebiniz, ideolojiniz, kültürünüz vs. Ne olursa olsun hem kendi içinizdeki İNSANLARDAN hem de diğerlerinden BİR FARKINIZ ÖZELLİĞİNİZ OLSUN Kİ……!
KALİTELİ BİR MÜSLÜMAN, HRİSTİYAN, YAHUDİ, ALEVİ, SÜNNİ, KÜRT, TÜRK, LAZ, ÇERKEZ, ZAZA vs. vb. OLASINIZ. YOKSA KALİTESİZ İNSANLARIN BİRBİRİNDEN FARKI EVET FARKI DİL, DİN, MEZHEP, ZENGİN, FAKİR, OKUMUŞ, OKUMAMIŞ gibi daha bir çok konularda tartışmaz, kavga etmez, ayrılık, gayrılığa düşmezler. Utanırlar, çünkü İNSANDIRLAR ve de KALİTELİ İNSANLARDIR. Bu dünyanın kimseye kalmayacağını çok iyi bilirler, ömrün kısa olduğununda farkındadırlar. Etme bulma bir dünyası olduğunu çok iyi bilirler, çünkü bilinçliler, akıllarının yanında yedek MANTIK KULLANIRLAR.
Türk Standartları Enstitüsüne sormak istiyorum. ACABA KALİTELİ KALİTESİZ İNSANLARA VERECEĞİNİZ TSE BELGENİZ VAR MI…..? Bu güne kadar baş vuran oldu mu? Hiç verdiniz mi? Baş vuran olsa kriterleriniz nedir? Yoksa sizin işiniz değil mi? Arıyorum kaliteli insana kim hangi kurum kuruluş KALİTELİ İNSAN BELGESİ VERİYOR. Rozet yapıp yakalarda iş yerlerinde asıp gurur duyalım hiç olmazsa. İNSAN olduğumuzun farkına varalım.
Soru? Gündüz elinde gemici feneri ile dolaşıp, güneşin aydınlığında ne aradığını soranlara İNSAN ARIYORUM diyen kim?
Soru? Behlül’ün pazarda İNSAN görmediği hikayeyi biliyor musunuz? Bu işte SEN, BEN, O, BİZ, SİZ, ONLAR YOK. Ancak KALİTELİ ve KALİTESİZ İNSAN VAR. ALLAH C.C Hu 4 de 1 okuyucularımı KALİTELİ İNSANLARLA karşılaştırsın. İtirazı olan var mı bu yazıya. Ona da şu soruyu soruyorum SENİN ÖZELLİĞİN NEDİR, KALİTELİ Mİ KALİTESİZ Mİ? Kaliteli isen mesele YOK. Kalitesiz sen fakında olmadan dolayı SENİ TEBRİK EDERİM. Buda bir FARKTIR vesselam. Tüm dünyadaki KALİTELİ İNSANLARA; özel sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunarım.
Cahit Yetgin.
https://www.facebook.com/cahit.yetkin01