Kimdi bunlar…
‘1940 ve 1960 yılları arasında doğanlar gerçekten özel üretim, kardeşlik ve paylaşma duygusu zirve yapmış… Üretim hatası mı tartışılır ama bu neslin istisnasız tamamı karşılıksız hesapsız bu vatanı sevmiş… Kardeşlik ve paylaşma duygusu zirve yapmış…
Çok kitap okumuş, en azı liseyi bitirmiş, hayatı yaşayarak öğrenmiş…’
Kimdi bunlar 60/ 80 yaşındakiler düşündünüz mü?
Modern toplumdaki yaş ve yaşlı ayrımcılığı
Genellikle insanların yaşa göre sınıflandırıldığı, gençler ve yaşlılar ayrımı yapıldığı bilinmekte ve şu son zamlarda gözlenmektedir. Modern toplumdaki yaşlılık algısı ve yaşlı imajı pek olumlu görünmemekte, yaşlılarla ilgili önyargılar dikkat çekmektedir; yaş ve yaşlılıkla ilgili bu önyargıların yaş gruplarıyla alakalı olabileceği, yaş sınıflandırmalarının insanları “biz ve onlar’’ diye ayırdığı görülmektedir.
Toplumdaki bu yaşlılık ve yaşlanma algısı, gençlik ve yaşlanmama vurgusu, yaşlılıkla ilgili olumsuz görüşler, medyadaki haberler ve köşe yazıları herkesi etkilemekte; yaşlı ayrımcılığını şekillendirmektedir. Yaş ayrımcılığı da yaşlılara karşı ayrımcılığı ve olumsuz yaşlı imajını destekler. Bu durumda gençler üreten ve yaşlılar tüketen sayılır; gençlik kültürü vurgulanır, yaşlanma ise ölümle bir tutulur.
Toplumdaki bu yaşlılık ve yaşlanma algısı, gençlik ve yaşlanmama vurgusu, yaşlılıkla ilgili olumsuz görüşler, medyadaki haberler ve köşe yazıları herkesi etkilemekte; yaşlı ayrımcılığını şekillendirmektedir. Yaş ayrımcılığı da yaşlılara karşı ayrımcılığı ve olumsuz yaşlı imajını destekler.
Gençlerde ki korkunun temelinde şu mu yatıyor; “yaşlıların bize kendi sonumuzu yani herkesin başına gelecek olan şeyi, gençliğin ve güzelliğin bir gün geçeceğini ve ölümün geleceğini hatırlatması’’ olduğu belirtilmektedir. Hatta yaşlılık kaygısı yüksek olanlarda, yaşlılara yardım etme isteği azalabilir…
Yaş 70 iş bitmiş de ne demek.
Aşk yaşa başa bakmıyor değil mi?
#öskurşun#