( Kentsel geleceğin ortak inşası, yönetişim)
2011-2013 yılları arasında Çin, ABD’ nin 20. yy boyunca kullandığı çimentodan daha fazla çimento kullandı.
Uluslararası toplantılarda;
“ Yaşanabilir kentler için strateji planlamaları geliştirilmeye başlandı ve
“KENT HAKKI”, “ KENTLİLİK HAKKI” maddesini “YENİ KENTSEL GÜNDEMİN MERKEZİNE” taşımak kararları alındı.
Yerel ekonomik ve tüm siyasi politikalar yanısıra, GEZEGENİMİZİ KORUMAK için KENTLEŞME BİLİNCİ tüm dünyada çok önem kazandı.
Dünyamız çok büyük değişiklikler geçirdi, bu değişiklikler 19.yy ekonomik hızlanma sonucu çok daha hızlı değişen dünyamızda çevre kirliliğinin artması, doğal kaynakların ve dolayısı İle canlı çeşitliliğinin azalması SOSYAL HUZURSUZLUK GETİRDİ ve bu huzursuzluk artarak hızla yayıldı dolayısı ile yeni çareler aranmaya başlandı.
Kentler dünya nüfusunun yarısını barındırmaktadır.
KENTLER derken metropoller, aracı kentler, küçük şehirler şeklinde sıralayabileceğimiz dizinde KIR-KENT bölünmesi tüm dünyada yetersiz bir eksen çizmektedir.
“Kır-kent” uzantıları kırsaldan kente ve bunun aksi yönünde gerçekleşen ve her yıl tekrarlanan mevsimsel göç hareketleri köylerin çoğunda güçlenmektedir.
Bir yandan gelişmiş ülkelerde kentsel nüfusun küçük kasabalara ve kırsal alanlara taşınması yeni bir olgu olan KIR KENTLEŞMESİNİ ortaya çıkartmıştır.
Kentsel ve kırsal değişimin somut ekonomik ve sosyal etkileri şaşırtıcıdır.
Kentsel yaşam, gelir artışı ve insani gelişim yönünden pozitif kazanım sağlamak yönünde pozitif olan kentleşme, doğal kaynakların ve güzelliklerin tükenmesi, biyoçeşitlilikte azalması iklim değişiklikleri ve doğal afetlerin kent ve kent bölgelerinde yıkıcı etkileri nedeniyle insanların mutsuzluğunu giderek hissettiği bir yaşam şeklini almaktadır.
( yeşil alanları giderek azalan Ünye,
yeşil alanları giderek artan şehirlerin görüntüsü)
ÜNYE’ nin İL OLMASI hakkında -(2)
(Aynur Zeren Tan 28-02-2022-Ünye)