Yerel yönetimler yerel halkın ortak ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sorumluluk taşıyan mekanizmalardır. Bu bakımdan, yerel yönetimlerin idari ve mali açıdan özerk olması ile halkın ihtyiyaçlarının zaman kaybetmeden çözülmesi kolaylaşacaktır. Ülkemizde hali hazırda yerel yönetimlerin karar mekanizmalarının (belediye başkanı, belediye meclisi vb.) seçimle iş başına geldiği düşünüldüğünde, halkın kendi temsilcilerini seçmesi ile demokrasinin güzel bir örneği oluşmaktadır. Bununla birlikte, bu temsilcilerin belirli alanlarda özerk olması ile yerel özerkliğin sağlanarak halkın taleplerinin karşılanması esas gaye olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında, Kent Konseylerinin bu özerkliğe katkı sağlayacağı ifade edilebilir.
Kent Konseyleri, Belediye Kanununda 2004 yılında yapılan değişiklik ile birlikte kimlik kazanmış ve “Kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır” şeklinde tanımlanmıştır.
Aynı kanunda 2005 yılında yapılan değişiklik ile birlikte de Kent konseyinin çalışma usul ve esaslarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirleneceği belirtilmiş ve 2006 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kent Konseyi Yönetmeliğinde de Kent Konseyleri, “Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmaları” olarak tanımlanmıştır. Söz konusu yönetmelikte kadın ve gençlik meclislerinin oluşturulmasından ve çalışma gruplarından da bahsedilerek, meclislerde ve çalışma guruplarında oluşturulan görüşlerin, kent konseyi genel kurulunda görüşülerek kabul edildikten sonra değerlendirilmek üzere ilgili belediye meclisine sunulacağı ifade edilmiştir. Buradan da görüleceği üzere, kararların ortak olarak alınması ve belediyelerin faaliyet yürütmesi hedeflenmektedir. Bu bakımdan kent konseyleri ile demokratik anlamda katılımcı bir anlayışın sergilenmek istendiği ifade edilebilir.
Ayrıca, 27/10/2020 tarihli ve 31287 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda da yerel yönetimlerdeki temsil ve karar alma süreçlerine katılım mekanizmalarının güçlendirilmesi amacıyla özellikle kent konseylerinin daha aktif hale getirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği vurgulanmıştır.
Özetle, yerel demokrasinin sağlanabilmesi ve halkın karar mekanizmalarına katılabilmesini amaçlayan mevzuat değişikiliklerinin uygulamada da gözle görülür bir şekilde yer alması ve tüm yerel otoritelerin bu uygulamaların gelişmesine katkı sağlaması önemli bir kazanım olacaktır.
Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.