Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları;
Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek.
Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.
Katılımcıları;
1. Mahallenin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi,
2. Belediye başkanı veya temsilcisi,
3. Sayısı 10’u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri,
4. Mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde belediye başkanının çağrısı üzerine toplanan mahalle muhtarlarının toplam muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve en az 20’den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri,
5. Belediye teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri,
6. Üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, üniversite sayısının birden fazla olması durumunda her üniversiteden birer temsilci,
7. Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıf temsilcileri,
8. Kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi.
Kent konseyinin temel işlevleri, kentteki çeşitli aktörlerden oluşan bileşenleri ve paydaşları ile kentteki sorunları ortak akılla tartışmak; farklı paydaşlar arasında uzlaşma ortamları sağlamak; kamu kurumları ile toplum kesimleri arasında yeni köprüler ve diyalog kanalları kurmak; demokratik katılımı geliştirmek ve sivil toplumu güçlendirmektir. Kent konseyi, kentte gönüllü dayanışmayı harekete geçiren bir kurumdur.
Kent konseyinde sorunların, fikirlerin ve projelerin geniş biçimde tartışılacağı ilk yer, çalışma gruplarıdır. Belediye kanunu, kent konseyini sivil bir platform olarak öngörmüştür. Ona bir tüzel kişilik vermemiş, özel bir bütçe tahsis etmemiştir. Ancak kanun, kent konseyinin faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli ayni ve mali destekleri belediyelerin yapmasını emretmiştir. Bu nedenle belediyeler bütçelerini yaparken, kent konseyi faaliyetlerini destekleyecek gider kalemlerini de bütçeye koyarlar.
Kent Konseylerini kaleme almak istedim.
Kent Konseyi Başkanları maaş almaz. Meclis ve Çalışma Gruplarıyla ve tüm bileşenleriyle tamamen gönüllülük esasıyla kenti için hizmet eder. Herkesin sürekli sorduğu ve merak ettiği soru nedense para. Şaşırmıyorum! Parasız adım atılmıyor. Neyse o bambaşka bir yazı oluşturacak geniş kapsamlı bir konu.
Kent Konseyleri Halkın sesidir.
Belediye ile kent konseyi arasında yakın bir ilişki vardır. Bu ilişkinin ılımlı mesafe ilkesine dayalı olması gerekir. Kent konseyi, belediyeyle yakın diyalog içinde olan ancak kendi duruşunu koruyarak kentin sorunlarının konuşulmasına, tartışmasına ve ortak çözümlerin takibinin yapılmasına katkı sağlayan bir kurumdur. Türkiye’de kent konseylerinin meclis veya çalışma gruplarına kendi alanlarında çalışmalarını yapacak bir mekân tahsis edildiği tek yer Mezitli’dir.
Mezitli’de Engelli bireylerimiz özellikle Mezitli Kent Konseyi binamızı bilenler hatırlar üst kat onların çıkabileceği bir alan değil. Bu konuyu Engelli Meclisi ortak toplantı ve kentteki engelli dernekleriyle defalarca konuşarak tek çözümün bazı modeller olan “Engelsiz Yaşam Merkez” adı altında bir yer yapılması olarak sonuçlandı. Mezitli Belediye Başkanımıza konu iletildi. Ortak kararın neticesinde kentin en merkezi yerinde 4 dönümlük bahçeli bir alanı tahsis etti. Belediyenin görevi bunu yapar diyenler olacak. Elbette yapar veya yapmaz. Ama Yaptı. Yapmakla kalmadı. İlk ve tek model Mezitli Kent Konseyi Engelli Meclisi Evi olarak tüm idare ve sorumluluğu belirli kurallar çerçevesinde konseyimize verdi. Mezitli’de engelli ve tüm vatandaşlarımızın kendini doğa ile bulduğu, masa tenisi, bocce ve okçuluk sporu, farklı atölye çalışmalarıyla her geçen gün artarak gelenlerin sayısı çoğaldı. Mezitli veya Mersin fark etmez herkese açık bir yer. Bu arada Engelli araçlarıyla taşıma yapamadığımız için her etkinliğe katılım sağlayamıyorlar.Tece’de Mutlu Yaşam Köyüne onları taşımak istedik. Maalesef götüremedik. Bu konuda destek rica etmekteyiz. En azından 5 akülü araçla alabilecek kapasitede bir araç için Belediyemiz veya yardımcı olmak isteyen iş insanı olursa bu sorunu ortadan kaldırmış ve onlarında katılmalarını sağlamış oluruz. Mezitli Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubu için Mezitli’de bisiklet sürmeyen kalmasın doğa ve spor için herkesi hareketlendirelim diyerek ikinci adım olarak Babil Caddesinde Bale Cafe içinde Bisiklet Okulu açıldı. İlerleyen sürede açılışını gerçekleştireceğimiz okulumuzda tüm bisiklet gruplarının uğrak yeri olmasıyla birlikte teknik ve sürüş eğitimleri ücretsiz ve sertifikalı olarak verilecek. Ayrıca eğitmen eğitimleriyle bisiklet gönüllülerini çoğaltacağımız bir okul olacak. Bu konulara hassasiyet gösteren ve halkın sesi diye adlandırdığımız kent konseylerinin sesine kulak veren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a teşekkür ediyorum. Bu arada Mezitli Belediyesi ile kültür ve sanat çalışmalarımızdan yine konseyimizin görünür yüzü olan ayrıca Ulusal Basında yer alan ÖRGÜLÜ SOKAK, ÇOCUK SOKAĞI ve SANAT DURAKLARI hep birlikte ve tüm gönüllü ordusuyla yapıldı. Belediyemizin logosuyla birlikte Konsey logomuzun olduğu birlikte üretilen bu güzellikler kentimize görsel ve turizm açısından katkı sağlamakta.
Ortak yapılan birçok faaliyetler bulunmakta. Her biri güzel sonuçlarla ger dönüşüm sağlıyor. Bu demek değildir ki kendi duruşumuzu sağlamaktan yoksun veya özgün çalışmalar, sunum ve faaliyetler yapmayacağımız anlamına gelmez. Kent için ortak akıl konusunda çözümlerin takibini elbette yapacağız.
Gönüllülük Nedir?
Hiçbir menfaat ve karşılık gözetmeksizin, sadece finansal ve fiziksel değil, aynı zamanda bilgi, beceri ve kabiliyetlerinin tümünün seferber edilmesine gönüllülük denir.
Benim için gönüllü; içinde yaşadığımız topluma katkıda bulunabilmek için hiçbir etnik unsur ayrımı yapmadan ya da hiçbir ideolojiyi kayırmadan bilgisini, becerisini, zamanını ve emeğini iyiliğe dönüştüren sahip herkestir.
Akut(Arama ve Kurtarma Derneği) Mersin Şubesinin gönüllülerinin iftar sofrasına davetliydim.150 kişilik bir ekibin kendi evlerinden getirdikleri ev yemeklerine sevgilerini de katarak bir araya gelmenin hazzını Dünya lokantalarında bulamazsınız. Geniş ve nitelikli bir gönüllü tabanı ile İnsanları kurtarmak için vakit yeri geldiğinde nakit harca. Geleneksel iftar sofrası için aynı özveride bulun. Şu günlerde o kadar çok özlediğimiz, aradığımız sıcak ve samimi sofraları şahsım ve Mezitli Kent Konseyi ekip arkadaşlarıma yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Gönüllü Akut ekibi çok kıymetli.
Çocuk Meclisi üyelerimden Asya Deniz Orhan-Öykü Deniz Güler’in sundukları projenin isminden çok etkilendim. Projenin Adı: Gönüllü Olmaya Gönüllüyüm. Gönüllülük dersi İlköğretim programlarına eklenmeli. Minik yaşta bu projeyi sunması tüm yetişkinlere özellikle hala gönüllü olmayanlara bir mesaj olsun.
Bir STÖ’nün, en önemli kaynağı insandır. Tepeköy’den Elif, Bozon’dan Fatma,Tece’den Ayşe biz kırsalımızın tüm emekçi kadınlarının katıldığı Kırsal Gönüllü ekibini oluşturduk. Sizin anlayacağınız bu bulaşıcı.. Corono virüsü gibi. Âmâ iyi huylu bir virüs. Kentli olmak…Kent aidiyetini hissetmek… Gönüllü olmak hem sizi hem dünyayı değiştirir…
Emeklerinize , kaleminize ,yüreğinize sağlık

