Doğanın eşsiz güzelliği karşısında mutlu olmamak mümkün değil. Ancak doğanın bu güzelliğini koruyabilmek de kolay değil. Hergün trafiğe kayıtlı araç sayısında artış yaşanmakta. TÜİK’in en son verilerine göre, bu yıl Ekim ayında 114 bin 426 adet taşıtın trafiğe kaydının yapıldığı ve trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısının bir önceki aya göre %8,2 arttığı görülmekte. Böylelikle her geçen gün doğa biraz daha yorulmakta. Çözüm ne peki? Birçok çözüm var elbette ve bunlardan bir tanesi de elektrikli araçların veya bisiklet kullanımının artması. Hatta bu salgın döneminde toplu ulaşımın riskine karşı Dünya Sağlık Örgütü de bisikleti önermekte.
Ülkemizde kentlerin birçoğunda artık geniş yollar ve köprülü kavşaklar görmekteyiz. Trafikte yayadan ziyade araç önceliği ön planda. Bu durumun oluşmasındaki temel sebep ise motorlu taşıtları tek ulaşım aracı görmek olsa gerek. Ancak özellikle Avrupa’nın birçok kentinde bisiklet kullanımının yaygın olduğu ve insanların ulaşım için bu aracı tercih ettiği gerçeği söz konusu. Ülkemizde bisiklet kullanımı ne durumda peki? Birçok belediye artık bisiklet yollarının yapımına önem vermekte. Bunlardan ilk sırada gelen sanırım Konya’dır. Konya Büyükşehir Belediyesinin en son verilerine göre kent genelinde bisiklet yolu 550 km’ye ulaşmış durumda. Türkiye Bisiklet Federasyonunun 03/06/2020 tarihli açıklamasında da Newyork’tan sonra en uzun bisiklet yolunun Konya olduğu ifade edilerek yıl sonuna kadar ülke genelinde 300 km daha bisiklet yolunun yapılacağı belirtilmekte. Bu bakımdan yerel yönetimlerin kent içi ulaşım planlamalarında bisiklet yolları için çalışmalar yapması da önem arz etmekte.
Not: Türkiye Bisiklet Endüstrisi Derneğinin, Unibike Expo Fuarı’na katılanlara yapmış olduğu bisiklet kullanımları ile ilgili anketi merak edenler için adres, http://bised.org.tr/Unibike-Anket-sonuclari.pdf
Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
Kaynak:
www.aa.com.tr
www.bised.org.tr
www.tuik.gov.tr