İster istemez kaşların çatıldığına tanık olduk. Bir damla su ve bir avuç toprak içindi kaşların çatılıp yüzlerin gerilmesi.
Çatık kaşlar ve gerilen bir surat. Peşinden titreyen eller. Öfkenin dışa vuruş biçimiydi. Bir etki tepki yaşarsın, sinirlerin oynar. Fakat farkında değilmişsin gibi hareket edersin.
Oyunun kapsamı, sinir merkezlidir. Fakat sinirin verdiği tepki önemlidir. Tepki verir, yalnız duygu ve düşüncenle sinirlerin hareketini bastırırsın. Sinirlerin bir süre yatışmaz ama yatışmamasına ön ayak olmazsın. Bu durumda zorunlu olarak akıl devreye girer ve sinirlere; ne oluyorsun, sakin olmalısın, dersin. Sinirleri serbest bırakma ve bastırmama hâliyse alabildiğine bir kontrolsüz el kol hareketleridir. Yaratılan fiili durumda, sakatlıkların görülmesi doğaldır.
Doğal yaşamda etki tepki hâlini kontrol edenler, sonuçta iyi ki herhangi bir istenmeyen hareket olmadı, diyerek mutlu olduğu gözlenir. Bunun yanında öfke kontrolü yapamayanların ise olanlara pişmanlık duymaları normaldir.
Sinir kontrolü yapamayanlarda sinirlerin bozulma kat sayısı yükselecektir. “Sinirlenme” denilen bu olayda yalnız sinirler değil, tüm vücut zarar görecektir. Bu zararın organlardaki tahribatı ileride önemli hastalık ve aksaklıklara neden olacaktır.
Buna göre, insanların koruması gereken, sinir sistemi olmalıdır. Konunun önemi bakımından çok çeşitli örnekler verilebilir. Şöyle ki, sinirlenen bir insanda, felç olayı görülür. Felce bağlı olarak organlarda çalışmama durumu gerçekleşebilir.
Yeri geldiğinde, çatma kaşlarını uyarısını yapacaksın. Yaptığın uyarıyı dikkate almasını sağlayacaksın. Dikkate almazsa gerisi gelir. Eller titrer ve kontrolsüz hareketler başlar. Bu duruma kesinlikle düşmemek gerekir.
Etkiye tepki beynin bir fonksiyonudur. Beyin olayı algılamazsa, hiçbir etki göstermezsin. Olay yaratanları iknaya kalkarsın. Beyinde olayın etkisiyle hasar oluşursa, tepkinin dozu da büyür. İstenmeyen bu olayın geri çekilmesi için taraftarlar, hemen aklı selim hareketini takınmalıdır.
Aklı selim hareket etmeyenler hasarlı bir beyne sahiptirler. Bunların genelde söyledikleri sözler toplumda itibar bulmaz. Olaylar birbirini tetikler ve sinirler kontrolsüz devrede ise olayın bir yerde patlaması kaçınılmazdır.
Bir olaya doğal tepkiler ise normaldir. Doğal tepkide akıl hareketi daha etkilidir. Tepkiye bedenin tümüyle katılması söz konusudur ama rahat atlatılır. Çünkü tepkiyi büyütmüyorsun.
Vücudun yapacağı tepkiye cevap vermezsen, kısa sürede belirli bir rahatlığa erersin. Hiçbir şekilde zarar görmezsin. Kaşların çatılmasını hiç düşünmezsin. Sinirsel atılım devam etmez ve olaya tepkin başlamadan sona erer.
Sistemin tepkisini azaltma yönüne gitmezsen, alabildiğine şamatalı bir olayla karşılaşırsın.
Sinirlerin sakinliği vücudun yıpranmaması demektir.
Hasan TANRIVERDİ