Toplum devlet çatısı altında, kendini güvencede hisseder. Onun için devletin korunması, güçlenmesi ve geliştirilmesi sağlanmalıdır. Bunu da sağlayacak seçilmişlerdir.
Seçilmişler, halkına karşı hırslı ve kindar olamamalı. Şeffaf ve cumhuriyet ilkelerini benimsemiş, olmaları gerekir. Böylece topluma, rahat ve huzurlu bir ortam kazandırmalıdır.
Devletin çatısı, her toplumun kendine hastır. Devletler çatılarını koruma altına almaya çalışırken, bir taraftan da komşuluk ilişkileri için daha iyi yolları denerler.
Toplum farklı doğal özelliklere sahiptirler. Bazılarının yaşadığı doğa güzeldir. Bazıların ki ise doğal zenginliği sahiptir. Birçokları deniz ürünleri ihraç eder, yine petrol ihraç eden de vardır. Bazı milletlerde teknik gelişme üst düzeydedir.
Yalnız tüm toplumlar için geçerli olan eğitim ve öğretimdir. Eğitim ve öğretimini üst seviyeye çıkartamayan toplumlar, geri kalmaya mahkûmdurlar. Toplumun kalkınması, eğitim ve öğretimle gerçekleşecektir. Toplumların birbirinden yararlanması için aralarındaki, köprülerle sağlanır.
Kardeşlik köprüsü de denilen bu geçitler, önemlidir. Köprülerle hukuk ve adalet, uluslararası bazda etkin kılınarak, doğru ve dürüstlük abidesi olarak, geleceğe aktarılmalıdır.
Toplumların birbirine yaklaşması, karşılıklı sorumluluk ister. Uluslararası hukuk sorumluluğun güvencesidir.
Toplumların karşılıklı anlayışlarının yerleşmesinde, seçilmişlerin davranışı önemlidir. Devletin ileri düzeydeki ilişkileri, birbirlerine yarar sağlayacak uygulamalarla taçlandırılmalıdır.
Seçilmişler görev değişikliklerini belirleyen toplumu, baş tacı bilmelidir. Bu konuda başarılı olamayan seçilmişler görevlerinden alınmalıdır. Seçimler, gerekli değişikliklerin gerçekleşmesi için yapılmalıdır. Ülkede seçimde sahtekarlık söz konusuysa, düşülen durumu açıklayacak hiçbir merci bulamazsın.
Komşu devletler arasında, köprünün atılması, kolay değildir. Fakat gerekli bir yoldur. Bu yolda zihniyet olarak, köprünün sağlıklı kalması için, her iki taraf da yolu adımlamalıdır. Bu konuda seçilmişlerin, köprüyü kısa süreli de olsa tıkamaması gerekir. Köprünün rahat işlemesi için her adımda, iyi ilişkiler düşünülmesi esastır.
Kardeşlik köprüsü herkes için büyük değerdir. Tüm olumsuz durumlarda dahi köprüyü, tıkamaya kimsenin hakkı yoktur.
Hasan TANRIVERDİ