Bir Kadir gecesine daha kavuştuk… Bizlere nimetlerini bahşeden, sayısız lütuflarla bize rahmet eden, bağışlanmamız için bizlere fırsatlar yaratan ve bizleri mübarek bir güne kavuşturan Halik-i Zü’l-Celal Allah-u Teala (c.c.)’na sonsuz kez şükredelim.
Bu bin aydan hayırlı gece… Uzun ömür mü istiyordun. Al sana uzun ömür… Ömrü Allah için isteyen “Kadir gecesinin “kadrini bil. İki cami dolaşmakla yetinme. Karar al İlahi kitabı yaşamaya…
Kadir gecesi nedir? Melekler yeryüzüne inerler. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gece selamet gecesidir.
Her geceyi Kadir her geleni Hızır bil” diye güzel bir söz var… On bir ayın sultanı Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde Müslümanlar Kadir Gecesi aramaya başlayalım. Ramazanın son on gününde Kadir gecesini aramalıyız.
Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ – ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Kadr Suresi
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav)`a kadir gecesi (Ramazan`ın neresinde?) diye sorulmuştu. O, Ramazanın tamamında!” diye cevap verdi.
Hadis No: 869
Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ – ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Kadr Suresi
Ravi : Zirr İbnu Hubeyş
Hadis : Ubey İbnu Ka`b (ra)`a dedim ki, “İbnu Mes`ud (ra): “Bütün sene geceleri kalkan kimse kadir gecesine tesadüf edebilir diyormuş (ne dersiniz?).” Bana şu cevabı verdi: “Kendisinden başka ilah olmayan Zat-ı Zülcelal’ e yemin olsun, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Ve o gece, Resulullah (sav)`ın bize kalkmamızı emrettiği gecedir, o da yirmi yedinci gecedir. Bunun emaresi, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınsız olarak doğmasıdır.”
Hadis No: 875
“Biz o (Kur’ân) nu Kadir gecesinde indirdik.
Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
O gece, tan yeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.”Kadir Suresi.
Kadir Gecesinin en önemli özelliği, cin ve insanlara iki cihan saadeti bahşeden, kâinat kitabının ezelî bir tercümesi olan yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerimin bu gecede ilk olarak dünya semasına indirilmesidir. Daha sonra ise ihtiyaca göre âyet âyet veya sûreler halinde vahyin mazharı Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselama Cebrail (a.s.) vasıtasıyla takdim edilmiştir
Allah’ın kullarına ikramının bol olduğu, günahkar olanların affa uğrayabilecekleri, hatalarından kurtulmak isteyenleri bu hatalarını affettirebilecekleri bir zaman dilimi, mübarek kadir gecesi
Ramazan ayının gönüllerimize serpmiş olduğu ferahlığın doruğa çıkmaya başladığı bir gece bu. Bu feyizli, bereketli, geceye bizleri eriştirdiğinden dolayı Yüce Rabbimize hamd-ü senada bulunalım, O’nun Habibine, Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.)’e salat ve selamda bulunalım
Ulvî hâdiseler de kadir gecesinde vuku bulur:”O gecede melekler ve Cebrail Rablerinin izniyle her iş için arka arkaya iner. O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir selâmettir.”
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise, “Leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. (1) Bu gece kendisinin önemine binaen hakkında bir süre indirilen bir gecedir.
Ayet-i kerimelerin ve hadis-i şeriflerin ışığında Kadir gecesi ile ilgili şu hususların ön plana çıktığını görmekteyiz.
1. Bu gecede Kur’an indirilmeye başlanmıştır.
2. Bu gece Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Peygamberlik vazifesinin başladığı bir gece.
3. Bu gece Kur’an ve insan buluşmasının ilk yaşandığı bir gece.
4. Kadir gecesinde insan ile buluşan Kur’an’ın ilk ayetleri ise “oku”dur. Kur’an-ı, Peygamberimizi, hayatı, alemi, kendimizi okumalı, Rabbimize yönelmeliyiz.
5. Kadir gecesini Ramazan ayının son on gününde aramalıyız.
6. Ramazan ayının son on günü geldiğinde diğer zamanlarda yapmış olduğumuz ibadetleri biraz daha artırmalıyız.
7. Bu gece içerisinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.
8. Bu gece Cebrail (a.s.) ve melekler Allah’ın izniyle her türlü iş için dünya semasına inerler.
9. Bu gece tan yerinin aydınlanmasına kadar esenliktir.
10. Kadir gecesinin farkında olan, ihya eden insan için bağışlanma, esenlik, dünyevi ve uhrevi birçok güzellikler mevcuttur.
11. Kandil geceleri birlik ve beraberliğimiz için birer ganimettir. Bu gecelerde birbirlerimizi unutmamalı, hayır ve duada bulunmalıyız.
Kadir gecesinde, Tövbe ve istiğfarda bulunalım. Bu gecede Kuran-ı Kerimi bizlerde gönlümüze indirmeliyiz. O’nun manevi feyzinden istifade etmeliyiz. Okumalı, anlamalı ve hayatımıza aktarmalıyız.
Bu gece Müslüman kardeşlerimizin dertleriyle dertlenme gecesi. Bu gece kardeşlerimizin sıkıntılarına çare olma gecesi. Ramazan Bayramına ulaşmaya yaklaştığımız bu gecede bayramı bayram gibi geçiremeyenlere yardım elimizi uzatmakla gecemizi daha güzele ulaştıralım. Yakın akrabalarımızdan, uzak akrabalarımızdan, komşularımızdan ve daha nice insanlardan sıkıntı içerisinde olan kardeşlerimiz var. Afrika’da Somali’de bizim yardımlarımızı bekleyenler var. Yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım. Kadir gecemizi yardımlarımızla daha anlamlı hale getirelim.
“Bir tek Kadir gecesi, seksen sene bir ömür semeratını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, Kur’an’ın bildirmesiyle bin aydan daha hayırlı olduğu bu sırra kat’i bir delildir. Evet nasıl ki bir padişah, saltanatında belki her senede, ya tahta geçme merasimi namıyla veyahut başka bir şaşaalı cilve-i saltanatına mazhar bazı günleri bayram yapar. Halkını, o günde umumî kanunlar dairesinde değil; belki hususî ihsanatına ve perdesiz huzuruna ve has iltifatına ve fevkalâde icraatına ve doğrudan doğruya lâyık ve sadık milletini, has teveccühüne mazhar eder. Öyle de: Ezel ve Ebed Sultanı olan onsekiz bin âlemin Padişah-ı Zülcelal’i; o onsekiz bin âleme bakan, teveccüh eden ferman-ı âlîşanı olan Kur’an-ı Hakîm’i Ramazan-ı Şerifte indirmiş. Elbette o Ramazan, mahsus bir bayram-ı İlahî ve bir meşher-i Rabbanî ve bir meclis-i ruhanî hükmüne geçmek, Cenab-ı Hakk’ın hikmetinin muktezasıdır. ”
“Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur’ân okunur, Kur’ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah’a niyaz ve tazarruda bulunulur. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir.”
“Duhan Suresinde açıklandığı üzere İlâhi takdirce belirtilen hükümler Kadir Gecesinde ayırd edilir. Bu anlamda Kadir Gecesine takdir gecesi diyenler de vardır. Aslında eşyanın, işlerin ve hükümlerin miktar ve zamanları ezelde takdir edildiği için burada söz konusu olan takdir, önceden tespit edilen kader programının yerine getirilmesiyle ilgili planların hazırlanmasıdır.”(Duhan Suresi, 3.)
Bu gecede nasıl dua edelim?
Bunu da Hazret-i Âişe (r.a.) vasıtasıyla yine Peygamberimiz (asm)’den, öğrenelim:”Dedim ki, ‘Yâ Resulallah, Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?’ Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam;
“Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin.’ buyurdu.”
“Kim inanarak, sevabını ancak Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir.” (Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua.)
Kadir gecesinin kadrini bilenlerden eyle bizi Allah’ım. Kur’anın kıymetini bilen ve Kur’anı yaşama azmi olan kullarından eyle bizi de…
Hira Bir Dağ Gönül
Hiradayım
Hira bir dağ gönül…
Ben bu dağa nasıl bakarım toprak diye
Hira bir dağ gönül…
Dağında gönlü vardır
Bulutlar dağların başında taç
Güneşi ilk dağlar görür
Ay dağların avuçlarında çiçek
Pınarlar dağların göz yaşı
Ağaçlar göklere özlemleri
Zikir akar ırmaklardan
Etrafında ağlar rüzgar
Türbeye benzer dağlar
Kuşları dayanıklı dağların
Kış onların pençesinde can verir…
Bana dağdır aşkı bilen gönül
Ve Hira bir dağ gönül…
Kavrulmuş taşları bile
Aşkın çölünde
Selam
En kaygan zamanda
Depremlerde
Gönüllerimizi sıkı tutan dağlara…
Sevgileri bizde dağ olanlara
Selam
Aşkın çölünde dağ olan gönüle
Aşkın çölünde kum taneciği olsa yeter gönlüm