Siyasi partilerde kadın temsiliyetinde tahmin ettiğimizden çok direnç var. Sivil Toplum Örgütleri ve kadın dernekleri bu konuda çalışma yaptıklarını ve desteklediklerini her platformda ifade ediyorlar. Kadın dernekleri derken nitelikli gerçek anlamda sürdürülebilir çalışma ve proje üretenlerden bahsediyorum.
Ka-der(Kadın Adayları Destekleme Derneği) kadınlar için siyasal, ekonomik ve sosyal olarak eşit mücadele konusunda mücadelenin bir parçası olmaya devam ediyor.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü kadın hakları savunucusu ve sıkı bir aktivist.
Adı kadın geçen her STK maalesef aynı amaca hizmet etmiyor. Bu konuda dernekler Müdürlüğünün denetim yapması gerektiğine inanıyorum.7 kişi toplanıp farklı arka bahçe niyetiyle kolayca dernek kurup sadece mikser görevi yapıyor. Neyse ki toplum olarak bunları ayıklayabiliyoruz.
2023 Milletvekili seçiminde kaç kadın vekil yer almış. Hemen bakalım.
Toplamda 594 Milletvekilinden
AK Parti’nin 267 milletvekilinin 50’si kadınlardan oluştu. Dolayısıyla, AK Parti’nin %17,9 olan kadın milletvekili oranı %18,7’ye çıkmış oldu.
YSP’de 61 milletvekilinden 30’unu kadınlar oluşturdu. Böylece kadın temsil oranı %49 ile diğer partilere göre en yüksek düzeyde.
CHP’nin 169 milletvekilinin 30’unu kadın milletvekilleri oluşturdu. CHP’nin, geçen dönem %12,2 olan kadın milletvekili oranı %17’yi buldu.
Yine 27. Yasama Dönemi’nde 50 milletvekilinden sadece 4’ü kadın olan MHP’nin ise %10 olan kadın milletvekili oranı daha da düşerek %8 oldu.
Geçen dönem, 44 milletvekili bulunan İYİ Parti’de yalnızca 6 kadın milletvekili vardı. İYİ Partinin, geçen dönem %6,9 olan kadın milletvekili oranı %13,7’ye yükseldi.
Resmi seçim sonuçlarına göre parlamentodaki kadın milletvekili sayısı cumhuriyet tarihi boyunca kadınların en yüksek temsil sayısına ulaşarak 121 oldu. AKP’den 50, CHP’den 30, Yeşil Sol Parti’den 30, İYİ Parti’den 6, MHP’den 4, TİP’ten ise bir kadın milletvekili seçildi. Bir öncekin dönem kadın milletvekili sayısı 100’dü.
Nevşehir ve Giresun’dan ilk kez birer kadın milletvekili meclise girdi.
Nevşehir’den MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, Giresun’da ise Elvan Işık Gezmiş, bu ilden seçilen ilk kadın vekiller oldu.
Aralarında Adıyaman, Aksaray, Erzurum, Karaman, Ordu, Zonguldak’ın da bulunduğu 30 ilde ise sadece erkek adaylar seçildi.(Veri Kaynağı Kaynaklar/YSK – 14 Mayıs 2023 Milletvekili Seçimi)
Mersin Büyükşehir Belediyesinde toplamda 79 Meclis üyesinden /Sadece 9 kadın meclis üyesi bulunmakta.
Mezitli Belediyesinde toplamda 31 Meclis Üyesinden/ Sadece 10 kadın meclis üyesi bulunmakta.
Mezitli Belediyesi olarak bir önceki dönemle kıyaslama yapacak olursak CHP Meclis Üye sayısı ve kadın Meclis Üye sayısı rekor düzeyde.
Tabii her zaman tartışılan bir konu var. Liyakat….
Örgütünde ve kentinde her daim mücadele verenlerle vermeyenler arasındaki dengesizlik konusu hiçbir siyasi partide revize edilmedi. Bu anlamda iç demokrasi ve nepotizm ucu açık durumda. Siyasi partilerin seçim tüzüklerinin güncellenmesi şart. Babadan oğula misali maaile geçiş yaparak yerleştirilmeler büyük haksızlık.
Partiler kadınları seçilemeyecek yere koyuyorlar. Yerel seçimlerde bunların örneklerine rastladık. Eşit temsiliyete yakın listeler hazırlanmıyor. Kadın kotalarıyla kotalandırılmak bana hep ters gelmiştir. Adaylarda erkeklerin geçmişinde kadına şiddetle ilgili bir durumu söz konusuysa asla siyasi mercilerde yer almaması gerekiyor. Bunlar geleneksellikten çok aydın ve eşit temsiliyeti destekler. Kadın adayların motivasyonu önce liyakatsızlıkla, sonrada seçilemeyecek sıralamayla uzaklaşmalarına yetiyor.
Kadınların ilk genel seçimde oy kullandığı 1935 Yılında meclise 17 kadın vekil girmiş.
1950 yılı yerel seçimlerinde Mersin Belediye Başkanı seçilen ve Türkiye’de İl Belediye Başkanı olarak seçilmiş ilk kadın Müfide İlhan’dır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar için, 1926 Türk Medeni Kanunu ile Türk kadınına temel haklar verilmiştir.98 Yıl önce verilen mücadele,74 Yıl önce ilk kadın belediye başkanını düşünecek olursak matematik profesörü olmaya gerek olmadan yıllar kadınların siyasetteki yeri konusunda tersine çalışıyor.
Biz kadınlar bunu sorgulamalıyız.
Biz birlik olmalıyız.
Adımızdan yurt-kurt diye söz ettirmemeliyiz.
İnovatik ve gençleşme konusunda adımlarımızı atmalıyız.
Dijitalleşme ve yenidünya düzenine göre eğitim almalıyız.
Seneler önce çıkan tüzüklerin güncellenmesi için adımlar atmalıyız.
Hangi alanda kendimizi görmek istiyorsak eğitimle desteklenmeliyiz.
İşte o zaman farkımızı fark ettirebiliriz.