Siyasi ve idari otoritenin her düzeyde uygulanması yönetişimi ifade eder.
Mekanizmaları, kurumları ve süreçleri kapsayan, vatandaşların, grupların çıkarlarını ifade edebildikleri, yasal haklarını kullandıkları, yükümlülüklerini yerine getirdikleri ve farklılıklarına aracılık eden ve bir araya gelmelerinin zeminini hazırlamak yönetişimin işidir. Demokratik idare ise, kapsayıcı ortam yaratma ve sürdürme sürecinin tanımıdır. Özellikle hizmet sunumunda, kamu politikalarının ve stratejilerinin etkinliğinin nasıl sağlanacağı kamu idaresinin işidir.
Kuralları ve kurumları insan için olan yönetişim iyiliktir.
Şeffaflık
Eşitlik
Katılım
Cevap verebilirlik
Denetim ve hesap verebilirlik
Hukukun üstünlüğü
Etkin olmayan kurumların ortak özelliği özellikle fakirlere ve savunmasız olanlara zarar vermeleridir.
Kamu İdaresi kendi iyiliğini yada kötülüğünü; kaynakların sağlıklı yönetimi ile belli eder. Kamu hizmetlerinin sunumu ve adil erişim ile yönetim, kendini belli eder. Özellikle, vatandaşlara cevap verme ve onların görüşleri ile katılımına açık olan yönetişimler iyiliği hedef strateji olarak benimsemişlerdir.
İyi Kamu idareleri liyakatlı kadroları, personel seçimi anlamında meslek içi eğitim ile sürekli sınarlar. Bu personel yönetimini iyileştirir. Kamu Maliyesinde şeffaflık, yolsuzluğun engellenmesi, vatandaş katılımı ve hesap verebilirlik iyi kamu idaresinin iş görme biçimidir.
Performans normlarının varlığı,
Bütünlük
Eşitlik
Verimlilik
İyi yönetimlerin vasıflarıdır.
Demokratik yönetişimler;
Kuralları, kurumları ve kurulları olan çoğulculuk tabanına oturan yönetimlerdir.
Kanun önünde eşitlik
Bağımsız yargı
Kamu işlerinin yürütülmesinde geniş katılım
Açık, şeffaf, rekabetçi bütüncül seçim ortamı.
Fikir ve teşebbüs hürriyeti.
Siyasi çoğulculuk.
Çoğulcu Medya ve ifade bağımsızlığı.
Cinsiyet ve sınıf eşitliği ve bilinci.
Bilgili ve yetkilendirilmiş vatandaşlık temeli ile hesap soran, şeffaflık arayan temsilciler.
Kamu kurumlarının bilgilerine serbestçe erişim, yanıltıcı ve aldatıcı olmayan bilgi depolama, sunma.
Evrensel değerlerle yolumuza devam edeceksek ‘’İYİ YÖNETİŞİMİN’’, demokratik değerlerin tanımlarını iyi bilmemiz gerekiyor. Tabii hukuk nizamından kopmuş bir dünyanın arayışında, iyi ülkeler, iyi insanlar, güven dolu yaşam alanları tesis etme gayretlerinde yönetişimi nasıl tasarlıyorlar bilmek hakkımızdır.
İçtimai ve değerimiz insandır merkezli her idari yapı, sürdürülebilirliğin gerçekleşmesi için elzem olana insana ve onun iyiliğine odaklı yönetişimi sunmada temel değerler olarak demokratik süreçlere ve adil yönetişime dönmek zorundadır.
Kamu yönetimi değişime direnemez.
Mobil ve sosyal ağ modelleri ile gelen değişim, devlet ve toplum arasındaki güç dengesini değiştirecektir. Bilgi toplumu, saydığımız değerler üzerinden değişimi talep edecektir. Onun iyiliği ve gelişimi, ve sürdürülebilir gelişimin anahtarı demokratik iyi idarecilikte.
Vazgeçemeyiz. Değişimi zorlayacağız. Ülkemizin paydaşları olarak ‘’ biz yaptık, oldu!’’ yu kabul etmiyoruz. Daha geniş tabanlı, açık istişarelerle örülü uygulamalar istiyoruz. Bize sorulmadan bu kadar yabancının Türkiye Toprakları kevgire çevrilerek yerleşimlerine izin vermeyeceğiz. Vergilerimizin nerelere gittiğini sorgulayacağız. Yolsuzlukları ve sebepsiz zenginleşmeler yoluyla haksız servet edinimlerini soracağız. Kursağımızdan çalınan her kuruşu sorma hakkına sahibiz. Devlet bizim için hizmet vasıtasıdır. Kamu personeli de halk için hizmet yerine getiren kişilerdir. Para halkındır. Vergi kutsaldır. :Kutsalın , çalınmasına, yağmalanmasına, hesapsızca harcanmasına ve işin sonunda altımızdan kayan bir vatanın yok oluşuna asla müsaade etmeyeceğiz. Sıracesi kaymış, genel geçer hukuk terminolojilerine uymayan, iktisat normlarına uymayan, hakikati örten hiç bir rejimi ve onun uzantısı kamu idaresini kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz.
Sorunları tanımlamak işimdir. Seçenekleri keşfetmek emeğimdir. Denge ve uzlaşı aramak John M. Clark’tan öğrendiğim iktisat ideolojimdir. Aklımı kiraya vermeyeceğim. Türkiye hepimizin olabilir. Ama, bedelini kanla ödeyenlerden şehit ve gazi evladı olarak bir mankurt olmamaya ahdim var. Gelecek adına bugünden konuşuyorum.
Çerçevemiz ne olursa olsun, Türk Kamu İdaresi değişmek zorundadır. ‘’ Ulufeci ‘’ tayfaların sonu geldi.
Tarihe not düşme anlamında;
Öncülük edeceğiz;
Türkiye’de ‘’insan sermayesi’’ esastır. İnsana yatırım yapılacak. İş, aş temelli eğitim gerekir.
Özgür birey yetişecek. İnsan kapasitemiz güçlenecektir.
Kurumlarımız güçlü, adil, şeffaf olacaktır.
İdareciliğimizin tutarlı olması anlamında şeffaf yönetim, yalandan, dolandan ve talandan arınmış bir kamu idaresi, parlamento, seçim organları, güvenlik ve adalet ile yürümelidir, güçlü kurumsal kimlikleri olmalıdır. Tutarlı politikalar için tutarlı kurumlar.
Adalet, eşitlik ve insan haklarına dayalı anayasal bir kültürü geliştirme adına toplum ve devlet arasında uzlaşmacı yaklaşımı benimsemek ..
Kamu mallarına, doğal kaynaklarına ve finansal eşitliğe erişme adına adil bir yönetişimin şeffaf varlığı.
Kamu kurumlarını vatandaşına karşı etkili, duyarlı, eşitlikçi ve hesap verebilir olarak yanımızda hissetmek istiyoruz.
Temsil etmek, kamu yararına hak arayışında adalet istiyoruz.
Kamu ve özel sektör arasında işbirliği ve ortaklıklar bekliyoruz.
Yolsuzluğun önlenmesini, şeffaf ve sürdürülebilir yönetimin tesis edilmesini bekliyoruz.
Karar verme süreçlerinde açık bilgilendirilmek istiyoruz.
Yönetişime yurttaşların ve sivil kuruluşların katılımı için hesap verebilirliğin tesis edilmesini bekliyoruz.
Geniş erişimi sağlayan, şeffaf, denetlenebilir bir kamu idaresi için açık mevzuatları yazmaya ve uygulamaya ihtiyacımızın inancını taşıyoruz.
Dönüştürücü bir devletin, sürdürülebilir kalkınmaya inanmış hükümetlerimizin kurumsal kimliklerini sorgulaması amacımızdır. Gelecek adına, seçeneklerin, girişimlerin, kamu idaresi adına birilerince stratejik olarak tanımlanması gerekir. Kamu idaresinin değişimini, iyileştirilmesini toplumun bütün katmanları desteklemelidir. Kamu Bürokrasisi, üzerindeki nasırlaşmış örtüyü yırtıp atmalıdır.
Uzun vadeli çözümlerimiz adına, barışçıl, etkili çözümler için toplumumuzu güçlendirmemizin farkındayız. İşbirliği içinde kapasitemize odaklanalım. Kalkınma sorunlarımızı birlikte çözmekten başka bir yol, yön yoktur. Gittiğiniz yanlış yolları terk edin.
Liderliği bir konsensüs ile paylaşma dönemi geldi. Ortak hedeflerimize ulaşmak için, yardım ve destek alabileceğiniz bir Türk Toplumu var. Milletimize karşı adil olun, şeffaf olun. Karşılığı size iyi ekonomik gelişme ve büyüme olarak dönecek, iyi idarecilik yaparsanız. Tüm ampirik araştırmalar, şeffaflık ve iyi yönetimin, büyümeyi artırdığını gösteriyor.
Türkiye, iyi yönetilirse, yatırım, istihdam ve büyümede daha başarılı olacaksınız. Kaynakların tahsisini iyileştirin ve güveni güçlendirin. Bilgileri kirleterek, yalan üzerine yönetişim inşa edemezsiniz. Kamu hizmetlerini iyileştirme ve erişim adına Türk Maliyesinin Bilgilerine erişiminde açıklık ve şeffaflık ilkelerini hemen benimseyin. Mali raporları görebilelim. Açıkça devlet garantili, zimmi her ne borcumuz varsa bilelim. Malımızı mülkümüzü bilelim. Kamu İdaresi, vatandaşı ‘’mal‘’ yerine koymayı bıraksın. Ülke bize ait. Siz bizim ‘’kıymetlimiz ’ değil, ‘’hizmetlimiz’’ siniz.
Bütçeleri bilme hakkımız olduğu gibi, fiili bütçeleri, ilave harcamaları da istiyoruz. Kamuoyuna duyurulma anlamında, bütçenin, vergilerimizin ve kaynaklarımızın denetlenmesini bağımsızca kontrol edilmesini istiyoruz.
Bilgiyi daha fazla yayarak kamunun etkinliğini artırmak istiyoruz.
Değişim geliyor. Dönüşümü beceremeyen gidecek. Gelişime direnemezsiniz. Gelecek, geliyor çünkü.!..
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz var. İyi Kamu İdaresi gelişmeden bu büyüme ve ilerleme politikaları yürümez. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile iyi yönetişim arasında doğrusal bir ilişki vardır. Kaynaklarımızı, iyi, şeffaf, açık, hesap verebilir, adil ve insanımızın ihtiyaçlarına uygun eşitlikçi yetkinlikte kullanmanız asli vatanseverlik görevinizdir.
Bunun için; kafanızı önünüze alın ve düşünün ;
Türkiye’de siyasi bir özgürlük var mı?
Anayasalar ve yargı insanı ve kurumları koruyor mu?
Bireysel hak ve özgürlükler yeterli mi?
Para birimimiz istikrarlı mı?
Herkes için eğitim, sağlık ve eşitlikçi rekabet şansı var mı?
Seçilmiş yasama organı özgür mü?
Yürütme, yürütmek yerine memleketi kalkınma yönünde yürütüyor mu? Sorularına cevap arayın.
Bu cevapları bulacak kurumsal yapılarda ; ‘’teşvik edilmiş personel, iyi eğitilmiş, donanımlı memurlar, yerelleşmiş mali ve idari personel yapısı, hükümetler ve toplum arasında uzlaşmaya inanmış bürokratik kadrolar ’ yer alırlar.
Siz bunun neresindesiniz?