Ordu’nun uluslararası bir sağlık kenti olmasına yönelik seri olarak yazılarıma devam etmekteyim. Ordu’da sağlık serbest bölgesinin kurulmasını ve içerisinde 1. Uluslararası Sağlık Üniversitesi Kampüsü ve çoğu ihtisas birimlerden oluşan hastane ve kliniklerin yer aldığı 2. Özel Sağlık Hizmetleri Kampüsü şeklinde iki ana kategorinin olmasını ve sağlık serbest bölgesinin mevzuatını ve avantajlarını yazmıştım.
Bugünkü yazımda Ordu uluslararası Sağlık Üniversitesini detaylandırıyorum.
Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi olmak üzere 3 fakülteden oluşan bir sağlık üniversitesi olacaktır.
İçerisinde; Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Meslek Lisesi de bulunacak olup, bu okullarda bu kampüsün ara sağlık elemanları yetiştirilecektir.
Üniversite bünyesinde spesifik Araştırma Merkezleri kurulacak, böylece tıp literatirüne yeni araştırmalar yapılarak katkı verilmesi sağlanacaktır.
Kampüsün ihtiyacını sağlayacak Kan Merkezi kampüs içerisinde bulundurulacaktır.
Ayrıca; fakültelerdeki eğitimlerin uygulama ayağı gibi çalışan, acil ve önemli vakalarda müdahale yeteneği olan ve kronik uzun vadeli rahatsızlıklarda daha fazla tercih edilen bir EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ bu kampüs içerisinde oluşturulacaktır.
İçerisinde yer alacak “Sürekli Eğitim Merkezinde”; banko ve kayıt yönetimi, sağlıkta halkla ilişkiler yönetimi, ön muhasebe, medikal muhasebe, tıbbi sekreterlik, insan kaynağı yönetimi, yönetici asistanlığı, mevzuat danışmanlığı, reklam yönetimi vb. eğitimler verilecektir.
Üniversitemizde 1.000’i İngiliz, 1.000’i Rus, 1.000’i Arap coğrafyasından ve 2.000’i Türkiye’den olmak üzere tamamı burslu ve özel sınavla alınacak 5.000 öğrenci eğitim görecektir.
Bu öğrenciler üniversiteye kayıt yaptırdığında aynı zamanda bu kampüsten birde işletme seçecekler, eğitimleri boyunca üniversite eğitimlerinin yanı sıra bu işletmede (hastane veya klinik) staj görecekler, bir nevi uygulamalı eğitim almış olacaklar, aynı zamanda burslarını da buralardan alacaklardır.
Özel hastane veya kliniklerin doktorları aynı zamanda üniversitemizin de akademisyenleri olacaktır.
Dolayısıyla bu kampüste; İngilizce, Arapça, Rusça, Türkçe olarak 4 dilde eğitim ve hizmet verilecektir. Üniversiteyi bitiren öğrencilerimiz 4 dil biliyor hale geleceklerdir.
Ordu yerel otoriteleri tarafından belirlenecek alan için Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı alınacaktır. Kamulaştırma işlemleri devam ederken üst yapı için hazırlıklar ve diğer işlemlerde eş zamanlı olarak yürüyecektir.
Arsa ve altyapı bedelleri belirlendikten sonra buraya yatırım kararı alan firmalar kendilerine düşen rakamı yerel otoritenin hesabına yatıracaklar, bu hesabın arsa için yatırılanı vatandaşlarımızın hesabına, altyapı için yatırılanlar ise oluşturulacak tüzel kişilik hesabına yatırılacak, altyapı ihaleyle yaptırılırken üst yapıda hemen akabinde başlayabilecektir.
Son paragrafta anlatmak istediğim bu yatırımın devletimize maliyeti olmayacağıdır. Kıymetli okurlarım, bunca yazı bu saatten sonra birilerini harekete geçirmezse emin olun bu satırları yazan kalem kahrından kanayabilir.