Klasik anlamda işletme literatüründe yakın zamana kadar “işyeri” kavramı, evin dışında, çalışılan iş yoğun olan tarım, sanayi veya hizmetler sektöründe üretim yapılan sosyal mekan anlamına gelecek şekilde tanımlanmaktaydı. Bu F. W. Taylor ve F. Gilbert lerin klasik işletme yönetimlerinde de böyle tanımlanmaktaydı. Ne var ki sanayi devriminden sonra sanayi toplumu döneminden çıkılmış bilgi toplumuna girilmiştir. Bu topluma göre “işyeri” kavramı yeniden değişmiştir.
Buna göre “işyeri” işin yapıldığı bir yer olarak tanımlanırken, bu tanımlamadaki mekan olgusu mutlak olmaktan değişkenliğe, gerçek mekan olmaktan sanallığa doğru açılım yapmıştır. Yani artık işyerleri evimizin dışında çalışılan yer değil evimizin içinde veya çadırda, veya yaylada, ya da sahilde bir konteynır da olabilmektedir. İlave olarak, “işyeri” dört tarafı duvarlarla çevrili içinde bir çok kişinin olduğu maddi mekanlar değil cam veya plazma ekranda gördüğünüz alan da yine işyeri olarak kullanılabilmektedir.
İŞYERİ KAVRAMINDAKİ DEĞİŞİME YENİ 4857 SAYILI İŞ KANUNUNDA ESNEK ÇALIŞMA MADDESİ İLE MİNİK BİR AÇILIM YAPILMIŞTIR. KAMU ve ÖZEL SEKTÖRDE BU GÜNÜN YÖNETİCİLERİ BEYİNLERİNİ İŞYERİNİN BU DEĞİŞİMİNE GÖRE YENİDEN FORMATLAMAK ZORUNDADIRLAR. KISACA ARTIK İŞYERİ PATRONLARIN SAHİBİ VEYA KİRACISI OLDUĞU BÜROLARDA OLMAK ZORUNDA DEĞİLDİR. AYRICA HER PERSONELİN 8-5 MESAİSİ MUTLAK OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR.
Tepe yöneticileri bu kavramdaki değişimi bildikleri halde, yöneticisi oldukları kurumlarda bu değişimi uygulamaktan hep kaçınmışlardır. Bu günkü teknolojik ve sosyolojik veriler ve gelişmeler altında İŞYERİ nin niteliği, iş ortamının sosyal amaçlı kullanımından öteye gitmemelidir. Yani çok yakında artık çalışanlar işyerlerine çalışma amacıyla değil de kaynaşma ve keyifli zaman geçirme amacıyla gideceklerdir. Bu değişim kaçınılmazdır.
Beynini bu değişime göre formatlayamayan tepe yöneticileri er geç bu formatı atmak zorundadır. Bu yenilikleri ve “işletme bilimi”ndeki bu gelişimi gençlere öğreten hocalar bile bunu yönetici oldukları okullarda personeline karşı uygulamakta direnmektedirler. Bunu uygulamanın prestij kaybı olacağını düşünmeleri ise tam bir handikaptır.
Ey yöneticiler, artık işyeri kavramı değişmektedir, beyninizi bu kavrama göre acilen yeniden formatlayınız. Esnek çalışma 4857 sayılı iş yasamıza boşuna konulmamıştır. İşe zamanında gelen personel veya 8 – 5 mesaisine uyan personel ideal personel olmayabilir. Mesai kavramındaki bu esnekliğe beyninizi alıştırın.
Çağdaş bilimin güncel olarak uygulanacağı öncelikli işyerleri üniversiteler olmalıdır. Araştırma şirketleri olmalıdır. Pazarlama ofisleri olmalıdır. Bu konuda en önde olan işletmeler, pazarlama şirketleridir şu an itibarıyla.
İnternet teknolojisi bu kavramların boyutunun değişmesinde en önemli faktördür. Hatta durum o hale gelmiştir ki bu gün, bir personelin işyerine giderek çalışması ciddi bir zaman ve verimlilik kayıbıdır. Buna bir de yolda harcanan zamanı ilave ederseniz bu verimlilik kaybı çok daha büyük boyutlara varmaktadır.
Mutlu yarınlar dileğimle.
Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com, http://www.gunesgazetesi.net http://www.bilgiagi.net http://www.bilgievreni.com, http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.