Okurumuz M. Çelik, "Yaklaşık 3 yıldır çalıştığım işyerinden yılsonunda işlerin azalmasından dolayı çıkartılacağım. İşten ayrıldıktan sonra ne kadar süreyle sağlık yardımı alabileceğimi öğrenmek için SGK müdürlüğüne gittim ve bana işten ayrıldıktan sonra 10 gün bittiğinde sağlık yardımı alamayacağımı söyledi. Eskiden 3 ay yararlanmıştım, şimdi neden 10 güne indi diye sorduğumda genel müdürlüğün talimatı ile artık 10 gün dendi. Bu doğru mudur? " diyor.
Öncelikle müsterih olun, size verilen bilgilerin tamamen yanlış olduğunu, 2010 yılında bir kaç gün dayatıldıktan sonra geri adım atıldığını konunun ayrıntılarını aşağıda okuyunca anlayacaksınız.
İşsizlik elbetteki, hiç arzu edilmeyen bir olay. Sosyal güvenlik sistemimiz de işsizlerin bu durumunu dikkate alarak bir takım emniyet sübapları getirmiştir. Hem SGK mevzuatında hem de İşsizlik Sigortası'nda işsizlere yönelik önemli haklar vardır.
İşsizlere işten ayrıldıktan sonra 10 gün süreyle sigortalılık statüsü devam etmekte ve sigortalılık niteliği bittikten sonra da son bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi olanlar 3 ay daha sağlık yardımlarından yararlanabilmektedir. Ayrıca işsizlik sigortasından yararlananlar ise ilave olarak işsizlik sigortasından yararlanmaya devam ettikleri sürece yine sağlık hakkından yararlanmaktadırlar.
Memurların söylediği ise kısmen doğru olmakla birlikte daha sonra SGK özür dileyip konuyu çözmüştür. Sorunun nerden kaynaklandığına bakıldığında, önce SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanı Osman Yüce'nin imzasıyla SGK İl Müdürlükleri'ne gönderilen yazıda:
"Yasaya göre 4A, 4B, 4C kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının (GSS) zorunlu sigortalılıklarının bittiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacağı belirtilmekte. Yapılan düzenleme ile zorunlu sigortalılığı sona erenlerin 10 gün daha sağlık yardımı alabilecek şekilde programlara kontrol konuldu" denildi.
Fakat gelen tepkiler üzerine de aynı SGK yönetimi bu sefer yeni bir açıklama yaparak; "Bazı basın yayın organlarında "kurumumuz tarafından işten ayrılan sigortalıların sağlık hizmetinden yararlanmaları haklarının kaldırıldığı" konusundaki haberlerle ilgili açıklamalar aşağıda yer almaktadır. Öncelikle belirtelim ki, 2006 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformu çerçevesinde getirilen yeni sistemle, ülkemiz sınırları içinde yaşayan herkesin, herhangi bir sınırlama ve istisna olmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanması öngörülmüştür. Kişiler, hangi statüde olurlarsa olsunlar veya bu statüleri değişse bile yine sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir. Bu reformla geçmiş dönemlerde sıradan olaylar haline gelmiş olan sağlık hizmet sunucularına gidememe veya rehin kalma uygulamaları ortadan kaldırılmış, ülke sınırları içinde yaşayan herkes genel sağlık sigortalısı sayılmıştır. 5510 sayılı Kanun'a göre zorunlu sigortalı olarak çalışanların işten ayrıldıkları tarihten 10 gün sonra sigortalılık nitelikleri sona ermekte, bu durumdaki sigortalıların bir yıl içerisinde 90 gün primlerinin olması halinde genel sağlık sigortalısı olarak 10 günden sonraki 90 gün süreyle prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sağlık yardımlarından yararlanmaya devam etmektedirler.
Diğer taraftan, işten ayrılan sigortalıların işsizlik ödeneğine hak kazanmaları halinde işsizlik ödeneği süresince; kamu idarelerine ait mevsimlik işlerde çalışan sigortalıların ise iş akitleri askıda kaldığı sürede yukarıda belirtilen süre kısıtlaması olmaksızın sağlık yardım hakları bulunmaktadır. Ayrıca, işten ayrılan zorunlu sigortalılar, 5510 sayılı Kanun'un 60'ıncı maddesinin birinci fıkrası (özellikle bu fıkranın (c) bendi) kapsamında genel sağlık sigortalısı olma şartlarını taşımaları halinde, yine sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir. Nihayet, bu kişilerin yukarıdaki şartlardan hiç birini taşımamasına rağmen yeşil kart sahibi olmaları ve bu şekilde sağlık hizmetlerinden kesintisiz bir şekilde yararlanmaları da mümkün bulunmaktadır. Provizyon uygulama programı üzerinde yapılan bir teknik çalışma nedeniyle meydana gelen bir eksikliğe bağlı olarak, 16 ve 17 Şubat tarihlerinde bazı sigortalılarımız sağlık provizyonu alamamışlardır. Aksaklığın fark edilmesi ile birlikte provizyon sistemindeki hata düzeltilerek işinden ayrılan sigortalılarımızın eczane ve hastanelerde sağlık yardımlarından yararlanması 18 Şubat 2010 tarihi itibariyle sağlanmıştır.
Bu vesile ile 16 ve 17 Şubat günlerinde provizyon alamayan vatandaşlarımızdan özür dileriz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" demiş ve özür dileyip, özrün gereğini yapmayarak adeta topu taca atmıştır. Aşağıya aynen aldığım linki incelediğinizde bu konunun ayrıca "SGK hatası" adıyla internet dünyasında da ti'ye alındığını göreceksiniz.
"http://www.uludagsozluk.com/k/sgk-hatas%C4%B1/
sgk hatası
sgk'nın işsizlerin sağlık hizmetinden yararlanma süresini 100 günden 10 güne indirmesi, daha sonra tepkiler karşısında tekrar 100 güne çıkarmasıdır.
100 günden 10 güne indirilme nedeni ise yasanın yanlış uygulandığı açıklamasıdır.
sosyal güvenlik kurumu (sgk), kamuoyunda çok tartışılacak bir karara imza attı. karara göre işsiz kalanlar, sağlık hizmetinden artık 100 gün değil sadece 10 gün yararlanabilecek. 1 haftadır uygulamaya başlayan düzenleme hastanelere ve eczaneleri giden vatandaşları zorda bıraktı. karara tepki gösteren vatandaşlar sgk'nın telefonlarını kilitledi. sosyal güvenlik reformu ile birlikte işsiz kalan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 100 gün olarak belirlenmişti. ancak sgk yetkilileri, yasanın yanlış uygulandığı gerekçesiyle işsiz kalanların sağlık hizmetlerinden yararlanma süresini, son 1 haftadır, 10 güne düşürdü. sgk kısa vadeli sigortalar daire başkanı osman yüce'nin imzasıyla sgk il müdürlüklerine gönderilen yazıda şöyle denildi: "yasaya göre 4a, 4b, 4c kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının (gss) zorunlu sigortalılıklarının bittiği tarihten itibaren 10 gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacağı belirtilmekte. yapılan düzenleme ile zorunlu sigortalılığı sona erenlerin 10 gün daha sağlık yardımı alabilecek şekilde programlara kontrol konuldu." bu karar sonrası tedavi için hastane ve eczane kapısından dönen vatandaşlar sgk'yı telefon ve faks yağmuruna tuttu. öte yandan uzmanlar, sürenin 10 gün indirilmesinin yasaya aykırı olduğu, 17 aydır devam eden 100 günlük uygulamanın geçerli olması gerektiğini savunuyor.
Tepkiler sonucunda ise eski haline döndürülmüştür.