5.5 sene evvel Dünya Sağlık Teşkilatı’ nın işlenmiş etlerde bulunan kanser riskiyle ilgili yaptığı açıklama dolayısıyla CNN Türk’ te yayınlanan bir programdan: BİZİM PASTIRMAYA LAF SÖYLETMEM!
İngiltere’ de Leeds Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma medyada “Her gün 25 gram işlenmiş et tüketmek, demans riskini yüzde 44 artırıyor” başlığıyla haber oldu (1).
493 bin katılımcı üzerinde yürütülen araştırma, günde her ilave 25 gram işlenmiş etin APOE ε4 alelinden bağımsız olarak tüm sebeplere bağlı bunama riskini yüzde 44 ve Alzheimer Hastalığı (AH) riskini ise yüzde 52 artırdığını gösteriyor (2).
Buna karşılık, işlenmemiş kırmızı et tüketiminde günde 50 gram artma tüm sebeplere bağlı bunama riskini yüzde 19 ve AH riskini ise yüzde 30 azalttığı hesaplandı.
İşlenmemiş kümes hayvanları ve toplam et miktarı ile bunama arasında bir münasebet bulunamadı.
Daha önce yapılan bir araştırmada ise toplam işlenmiş et tüketiminin günde yarım porsiyon veya daha çok artırılmasının tüm sebeplere bağlı ölüm riskini yüzde 13, işlenmemiş kırmızı etin ise yüzde 9 artırdığı, bu ölümlerin özellikle kalp damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve nöro-dejeneratif hastalıklara bağlı olduğu bildirilmişti (3).
Kırmızı et nedir?
Kırmızı et, sığır, dana, domuz, kuzu, koyun, at ve keçi gibi memeli hayvanların kaslarıdır.
Batıda daha ziyade sığır ve domuz gibi büyükbaş hayvan eti yenir, bizde koyun, kuzu, oğlak, keçi gibi küçükbaş hayvan eti tercih edilir.
Sosis, jambon, sucuk, sığır konservesi, kurutulmuş et, konserve et, et bazlı soslar işlenmiş et örnekleridir.
İşlenmiş etlerin çoğu sığır veya domuz eti olmakla beraber kümes hayvanı, sakatat veya kan gibi et yan ürünlerini de ihtiva edebilir.
İşlenmiş ete tuzlama, tütsüleme, fermantasyon, soslama gibi etin hem lezzetini artıran hem daha uzun süre bozulmamasını sağlayan işlemler uygulanır.
Bizim kırmızı etimizle Batı’ nın kırmızı eti farklıdır
Bizdeki kırmızı et ile Batı’ da tüketilen kırmızı etin farkları vardır:
BİR: Batı’ daki kırmızı et tabiatta serbest dolaşan hayvanlardan değil fabrikalarda “ihtimamla” yetiştirilen hayvanlardan elde edilir.
İKİ: Bu hayvanlar antibiyotiklerle, hormonlarla ve GDO’ lu yemlerle besleniyor.
ÜÇ: Bunların kesim şekilleri bizden farklıdır, kan akıtılmadan kesim yapılır.
DÖRT: Elde edilen ürünler işlenir, yani çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilir, katkı maddeleri eklenir (nitrit ve nitratlar).
BEŞ: Bunlar tütsülenir, tuzlanır, soslanır.
ALTI: Bu ürünler ambalajlanarak satılır.
Gelelim neticeye
Batı’ nın işlenmiş etlerinden her türlü zarar beklenir, bunama riskini artırması sürpriz değildir.
Bizde geleneksel usullerle üretilen sucuk ve pastırma Batı’ nın işlenmiş etlerinden tamamen farklıdır.
İçinde sağlıklı et, doymuş yağlar, baharat, sarımsak, çaman bulunan bu fermente yiyeceklerimiz adam gibi beslenmenin te
mel direkleridir; tek kusurları “birazcık” pahalı olmalarıdır.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.