Bitkilerin uyanmasına neden olan toprak; baharla gelen canlılığı yeşertir. Canlanan doğa kendine ilgi duyanları hayran bırakır.
Baharla birlikte yeniden doğan bitkiler, yaşantısına yeniden kavuşur. Bu olay, bitkilerin kış uykusundan uyanmasıdır. Yeşilliklere bürünür her yer. Gözünün aldığı çevre yeşildir. Gözünün aldığı ve yeşil olan her yer güzeldir.
Yapraklar açar ve yeşilin her nüansını sergiler, beklersin geriden gelen esas güzelliği. Çiçektir gelen, çiçektir açan ve çiçektir gönüllere dolan. Adına nağmeler söylenen.
Isırgan otu da bu güzel bitkilerden biridir. Ormanda aradık ısırgan otunu, yaban ilde bitkinin güzelini. Aradık yakan yapraklarını, aradık ısırgan otunu. Isırgan otu, her yerde yetişir dediler ama ormanda değil de açık sahada bulduk. Bol güneş altında büyümüşler.
Isırgan otunun tepelerini koparmak gerekirmiş. Tepeden en fazla üç yaprak olarak koparttık. Fakat yapraklarının bu kadar yakacağını tahmin etmedik. Beni yakmaz diyen kardeşim, ısırgan otunu toplamaya başladı.
Topladığımız ısırgan otunu gören annen, “Bu kadar ısırganı nereden buldunuz?” Dedi.
Arkadaşlar inekleri bağlayın ve gelin, annem ısırganı pişirecek ve hep beraber yiyeceğiz. Annem ısırgan otunu pişirdi. Tabaklara böldü ve yalnız ısırgan otundan yapılan yemeği yedik. İlk defa yiyenler vardı. Onlar dahi çok beğendiler.
Obada ineklerin yayıldığı yerin yan tarafında bulduğumuz ısırgan otu öğlede bizim ziyafetimiz oldu. Kardeşim, ısırgan otunun faydalarını sıraladı. Hepimiz tamamlayıcı bilgilerle konuyu iyice yoğurduk.
Kardeşim ısırganla ilgili hikayesini anlattı. Arkadaşı ile orman gülünün üzerinden kayarak çimene çıkmayı düşünmüşler. Yuvarlanıp çimene çıkan kardeşim, arkadaşını beklemeye başlamış. Orman gülleri arasında yaban arısı yuvasına rastlamış. Bir arı arkadaşını sokmuş. Arkadaşı kaçmak isterken çimendeki ısırgan otunun içerisine düşmüş.
Bir taraftan arı, diğer taraftan ısırgan otunun şişirmesi sonucu arkadaş zor soluk alabilmiş. Hemen arkadaşını soğuk suyun altına sokmuş ve çocuk kendine gelmiş.
Isırgan otunun yakıcı yaprakları yemek oluyor ve ilaç görevini yerine getiriyor. Kardeşim, “Isırgan otunu baharda yemeden duramam,” dedi.
Daha sonradan öğrendik ki, ısırgan otunun tohumları, hastalıklara ilaçtır.