Çevremize baktığımızda en yakınımızda, iş arkadaşlarında ve yolda geçenlerde bir umutsuzluk, karamsarlık, bezginlik görürüz.
Genellikle kronik problemler duygusal rahatsızlıklara yol açar. Bir yandan gerçek yaşam problemleri, diğer yandan buna eşlik eden psikolojik rahatsızlıklar insanın kendi durumunu doğru değerlendirmesini bozabilir. Seyrek olarak bazı durumlarda telafisi mümkün olmayan ağır sonuçlar karşımıza çıkabilir. Bozulan evlilikler, kaybedilen işler ve tedavi edilmemiş ilerleyen depresyonlarda yükselen intihar riski, profesyonel destek almayı gerektirir.
Terapinin hedeflerini ve ne sıklıkta ne kadar görüşüleceğini hasta ve terapist birlikte planlar. Psikoterapi acil durumlara yönelik kısa dönemli olabileceği gibi daha karmaşık, uzun dönemli de planlanabilir. Bireysel, aile, çift ve grup terapileri şeklinde gerçekleştirilebilir.
Psikoterapinin en temel ilkesi Gizlilik-Mahremiyet ilkesidir. Hastanın izni olmadan, anlattıklarını başka şahıslarla paylaşmamak. Terapi ilişkisi özgün, içten ve profesyonel bir ilişki olarak planlanır. Terapi ilişkisinin bu niteliklerini bozacak sosyalleşmeler, samimi ve fiziksel yakınlıklar, çıkar ilişkileri psikoterapinin temel değerleriyle uyuşmaz.
İnsanların zihninde ilaçla mı psikoterapiyle mi iyileşecekleri konusunda bir karmaşa olabilir. Birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin birleşimi, tek başına kullanılmalarından çok daha iyi sonuç verir. Bu, hasta ve terapistin alacağı ortak bir karardır.
Psikiyatristler, klinik psikologlar ve diğer ruh sağlığı çalışanları birçok farklı terapi çeşidi kullanabilir. Hangi terapi modelinin kullanılacağı hastanın rahatsızlığına, öznel durumuna ve tercihine göre belirlenir. En sık kullanılan terapi çeşitleri Bilişsel-Davranışçı Terapi, Psikodinamik Psikoterapi, Gestalt Terapisi, Psikanaliz şeklinde sıralanabilir.
Bir meslek olarak koçluk ile geleneksel psikoterapinin en belirgin ve basitleştirilmiş farkı başvuru nedenleridir. Bir grupta iyileşmek isteyenler diğer grupta ilerlemek isteyenler bulunur. En iyi koçluk desteğini psikopatoloji ve insanla görüşme sanatını bilen, bu konuda uzun ve tanımlanmış eğitimlerden geçen bir psikoterapist sağlayabilir.
Psikiyatristler, klinik psikologlar, psikologlar, sosyal hizmet çalışanları psikoterapi alanında uzmanlaşabilirler. Ancak psikiyatrik hastalıkların tanısının konması ve ilaç tedavisi uygulama yetkisi psikiyatristlerindir. Psikiyatristler birçok farklı duygusal ve davranışsal problemlerin teşhis ve tedavisinde uzmanlık eğitimi alan tıp doktorlarıdır. Klinik psikologlar yüksek lisans eğitimi almış duygusal ve davranışsal problemler ile çalışan kişilerdir. Çoğunlukla psikiyatr ve psikolog işbirliği içerisinde birlikte çalışır.
Araştırmalar psikoterapi alan kişilerin belirtilerinin azaldığını hatta kaybolduğunu ve yaşamlarında daha işlevsel olduklarını göstermektedir. Duygu ve davranışların geliştirilmesinin beyin ve vücutta da olumlu değişikliklere yol açtığı bilinmektedir. Psikoterapinin diğer olumlu sonuçları arasında daha az hastalanma, daha az tıbbi problem ve iş sürekliliğinde artış bulunmaktadır.
Bu tür hastalıkların tedavisi uyku ve yemektir. Bunu sağlayan da ilaçtır, psikoterapi yenisini önlemek için kullanılmalıdır. irini kaldırdınız mı tedavi biter. İlaçla sakinleşecek, psikoterapi ile gerçek anlatılacak.
Günün Sözü. Ruh sağlımızı önemsemek, sağlıklı yaşamın temelidir.
Cep telefonlarının beyin kimyasalını bozduğu tezi doğru sanırım. Böyle politikacılar da olunda toplum delirdi delirecek. İşimiz zor artık. :>