Vaccine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Amerika’ lıların yüzde 43’ ü grip aşısının gribe sebep olacağına inanıyor ve bu “yanlış anlamanın“ düzeltilmesi bu kişileri aşı olmaya ikna etmeye yeterli olmuyor (1).
2012’ de online olarak gerçekleştirilen araştırmada, grip aşısının yan etkilerinden ne derecede endişeli oldukları sorulan 1000 Amerika’ lının dörtte biri ciddi derecede veya çok kaygı duydukları tespit edildi.
Bu kişiler rastgele üç gruba ayrılarak ilk gruptakilere CDC’ nin web sayfasından grip aşısının emniyeti hakkında bilgi verildi.
İkinci grupta yer alanlara CDC’ den gribin tehlikelerine dair bilgi sunulurken, üçüncü grupta yer alanlara hiçbir bilgi verilmedi.
Daha sonra katılımcılara, grip aşısı yaptıranların grip olup olmayacakları, aşının emniyetli olup olmadığı ve gelecek sene aşı yaptırıp yaptırmayacakları soruldu.
İnsanların yüzde 40’ tan fazlasının “Grip aşısı grip yapabilir” ifadesine inanmaları en azından bir miktar doğruydu ve yüzde 4’ü grip aşılarının emniyetine asla inanmıyordu.
CDC’ nin aşının güvenilirliği ile ilgili bilgilerini okuyan gruptakilerden çok azı aşının grip yapabileceğine inanıyordu ama aşının tehlikelerini okuyan grubun aşıyla ilgili yanlış anlamaları vardı.
Genel olarak, katılımcıların üçte biri gelecek sene aşı olmayacaklarını söylüyorlardı ve her iki bilgilendirme de bu niyeti etkilemiş görünüyordu.
Sadece, aşının yan etkilerden aşırı kaygı duyanlara bakıldığında ise, aşının emniyeti hakkındaki bilgilerin aşı olma ihtimallerini azalttığı anlaşıldı.
Araştırmacılardan B. Nyhan şunları söylüyor (2):
“Araştırmamızda grip efsaneleri çürütüldüğünde bazı insanların neden paradoks tepki verdiklerine bakmadık.
Her iki girişimin de aşılanma niyetine önemli tesiri olmadı ve muhtemelen de bilgilendirmenin insanların aşı hakkındaki düşüncelerini değiştirme ihtimalini abartıyoruz.
Grip aşısının grip yapmayacağı mesajını pekiştirmenin aşılanmayı artırması uzak bir ihtimal ve hatta ters etkili bile olabilir.
Bunun bir odaklanma meselesi olduğunu düşünüyorum.
Birisi “Aşı olmam gribe yakalanmama sebep olur mu” diye sorarsa elbette hayır demek gerekir fakat bu inanışı çürütme aşı yaptırmayı etkilemiyor”.
Amerika’ lılar aşıya neden güvenmiyor?
Amerika’ lıların aşının gribe sebep olduğuna inanmaları ve yan etkilerinden şüphe etmelerinden daha tabii bir şey olamaz.
İnsanlara sürekli olarak “tek taraflı bilgiler” verir, onları yanıltırsanız onlar da size elbette inanmaz olurlar.
Senelerce, tüm dünyaya grip aşılarının sağlıklı ve genç erişkinleri yüzde 90 koruduğu, grip aşısı yaptırmayanların hayatlarını riske attıkları “masalları” anlatıldı.
Oysa insanlar grip aşısı oldukları hâlde gribe yakalandıklarını, aşı yaptırmaya devam ettikçe daha çok hastalandıklarını “yaşayarak” gördüler.
Zaten grip aşılarının koruyuculuğunun birkaç ay içinde sıfırlandığı, genç ve sağlıklı insanları bile korumadığı, her sene aşı yaptırmanın gribe yakalanmayı kolaylaştırdığı araştırmalarla da kesin olarak ortaya kondu.
CDC çuvalladıkça çuvallıyor
CDC, daha etkili olduğu gerekçesiyle çocuklara tavsiye ettiği buruna püskürtülen H1N1 aşısının işe yaramadığını, geçen seneki etkinliği yüzde 9 olan H3N2 aşısının virüs mutasyona uğradığı için bu sene koruyucu olmayacağını açıkladı.
Aşının, esas ağır hastalık tablosu ve ölümlere yol açan H3N2 tipi virüslere karşı koruyuculuğunun olmaması tam bir “skandal”!
Üstelik de hastalık yapan virüsle aşıdaki virüsün uyumlu olmasıyla aşının etkinliği arasında her zaman bir korelasyon olmadığını da hatırlatmak isterim.
Uyumun tam olması aşının koruyuculuğunu garanti etmiyor.
Gerçi aşıdaki virüs ile hastalık yapan virüsün uyumlu olmadığı durumlarda da bir miktar koruyucu olabileceğini iddia eden uzmanlar var ama bu bana hiç de gerçekçi gelmiyor.
Gelelim neticeye
BİR: Modern tıp artık ilaç ve aşı satışlarını artırmak için tehdit, korkutma kampanyalarını, dayatmaları bırakarak, insanları tam ve doğru bilgilendirmeyi hedeflemelidir.
İKİ: Modern tıp bu davranışını sürdürdükçe insanlar da haklı olarak çareyi “alternatif tedavilerde” aramaya devam edecektir.
ÜÇ: USA’ da tedavilerden zarar gördükleri veya beklenen faydayı elde etmedikleri gerekçesiyle ilaç şirketlerine karşı her sene binlerce dava açılıyor ve davacılar milyon dolarlar mertebesinde tazminatlar kazanıyorlar.
Bugüne kadar grip aşısına karşı etkili olmadığı için dava açıldığını duymadım ama CDC’ nin bu açıklamaları üzerine grip aşısı da “mahkemelik” olursa şaşırmam.
Kaynaklar:
1. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleListURL&_method=list&_ArticleListID=-697339205&_sort=r&_st=13&view=c&md5=56972200ad25c729b275c145b3c4690c&searchtype=a
2.http://www.foxnews.com/health/2014/12/10/nearly-half-americans-think-flu-shot-can-make-sick/?intcmp=latestnews