Milli Eğitim Bakanlığı’nın yabancı diller arasına yer alan Arapça için de öğretim programı hazırladı. Öğrenciler, istemeleri halinde, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda yabancı dil olarak Arapça da öğrenebilecek. Dersler, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulacak.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılından itibaren yürürlükte olan İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesine göre, “Yabancı Dil” dersi ilkokul 2’inci sınıftan başlayarak okutuluyor.
Hangi dillerin okutulacağı da Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleniyor.
Bu çerçevede, 2’inci sınıftan 8’inci sınıfa kadar olan dönemi kapsayacak şekilde Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilen dillerden İngilizce, Almanca ve Fransızca derslerinin öğretim programları daha önce Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edilerek, yayınlanmış ve yürürlüğe konulmuştu.
Bu kapsamda, İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesine göre okutulacak yabancı diller kapsamında, ilköğretim Arapça dersi (2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı da hazırlandı ve 91 sayılı kurul kararı ile kabul edildi.
2016-2017 eğitim ve öğretim yılında başlayacak
Karara göre, Arapça dersi de öğrenciler tarafından tercih edilmesi halinde yabancı dil olarak okutulabilecek ve 2016-2017 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konulacak.
İlköğretim Arapça dersi 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar öğretim programı, iletişimsel ve öğrenci merkezli yaklaşımla tasarlandı. Programda dinleme-anlama, konuşma, okuma ve yazma becerilerine odaklanıldı ve Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni ile öngörülen beceri seviyeleri esas alınarak yapılandırıldı.
Öğrenme alanları, 2 ve 3’üncü sınıflarda dinleme-anlama ve konuşma, 4’üncü sınıfta bunlara ek olarak Arapça yazıya giriş, 5’inci sınıftan itibaren de dengeli biçimde dört temel dil becerisini kapsayacak şekilde düzenlendi.
Program tematik öğretimi esas alarak yapılandırıldı. Örneğin 2’nci sınıfta ailem, okul ve arkadaşlarım, sayılar, sebzeler ve meyveler, renkler, hayvanlar, mevsimler ve vücut organları olmak üzere sekiz tema yer alıyor.