Açık denizlerin korkusuz kadın kaptanı Kübra Başıaçık…
Dünya nüfusunun yarısı kadın olmasına rağmen meslek ve her alanda cinsiyet dengesizliği devam ediyor. Bu noktada rol model olacak kanatsız meleklerin varlığı içimi ısıtıyor. Tam da bu sabah denizin üstündeki güneşin ışıltısıyla 3 kadın kahve ve sohbetle güne başladık. Karadeniz Teknik Üniversitesi Gemi Mühendisliğinden mezun Kübra’nın Uluslararası sularda tanker gemisinde 2. kaptan olduğunu öğrendiğim an kafamda binlerce sorular oluştu.
Kaptan olmaya nasıl karar verdi?
Gemide kaptanlık yapan bir Kadın olmanın zorlukları neler? Ailesinin mesleğe bakış açısı kolay oldu mu?
Gaziantep Nizip İlçesinden genç kızın bu mesleği istemesindeki sebep ne olabilir di?
Sevgili Kübra’yı adeta soru yağmuruna tuttum. Bulunduğu ilçede gelenekçi ortamdan uzaklaşıp daha özgün nerede okuyup meslek sahibi olabilirim diyerek kaptan olmayı seçmişti. Aslında babasının hayali eczacı olmasından yanaydı. Kübra ideolojisinin peşinde koştu. Okudu. Zorlu staj dönemlerinden sonra önce Türk Firmasında ardından da, Uluslararası bir firmada tek çalışan Türk kızı olduğunu ifade etti. Açık sularda fiziksel ve psikolojik olarak zorlayarak bir yerlere geldiğini, zaman içinde entegre olmayı öğrenmiş. Bir kadının bu sektörde içinden gelen güçle çok başarılı olabileceğine inancı artarak ve severek çalışmaya devam ediyor. Elbette kaçırılan güzellikler, özlenenler ve hele de fırtınalarda günlerce sallanmaktan uykusuz kalınca insan olarak yaşananlar aslında kolay değil. Sayılı kadın kaptanlarından biri.
Kadın uzak yol kaptanımız 29 yaşında.4 Ay sularda. 4 Ay izinli. İzinde olduğu zamanlarda dünyayı keşfetmeyi seviyor. Bu yönünü farkında olmasa da babasından almış. Memur bir babanın kızı olarak babasının çok sayıda ülkeyi tek başına gezdiğini öğrenince şaşırdım.
Kadın olarak zorlu bir meslekteki başarı öyküsü genç kızlarımız için rol model tarzında. Kadınların denizcilikteki başarılarını vurgulamak, kutlamak ve cinsiyet dengesini iyileştirme alanlarını belirlemek için, 18 Mayıs 2022’de ilk Uluslararası Denizde Kadınlar Günü olarak kabul edilmiş. Denizcilikte cinsiyet eşitliğini teşvik eden çok sayıda etkinlik gerçekleştirilmiş. Denizcilikte kadın profilini yükseltmeyi amaçlayan çalışmalarından dolayı platformu kutluyorum.
Kadınlar, ülkemizde ilk kez 1843 yılında “Tıbbiye Mektebi” bünyesinde aldıkları ebelik eğitimi ile sosyal yaşamda yerlerini almaya başladı.1913 yılında devlet memuru olarak çalışmaya başlayan kadınların bir iki yıl sonra tüccar ve esnaf olarak da iş hayatında yer almaya başladığı görüldü..
Türkiye’de kadının istediği işi yapması ve mesleği seçme hakkı 1990’da gerçekleşti. İlgi duyduğunuz işin eğitimini almak ve o alanda çalışmak kadının hakkı. Meslek seçiminde toplumsal cinsiyet rolleri ve ön yargıları yıkıldı gibi görülüyor. Toplum olarak eril ve dişil bakış açısıyla meslekler tanımlanıyor. Kadının ev ve aile sorumluluklarını ihmal edemeyeceği meslekler öngörülüyor. Bu durum kadının eğitim ve diğer olanaklarda ilerlemesine engel teşkil ediyor. Ortaokul ve Lise düzeyindeki gençlere rol model mesleklerin cinsiyet gözetmeksizin kariyer günleri başlığı altında anlatımı ve algı oluşmasını önemsiyorum. Zincirlerin ve kodların kırılması, gelecekteki mesleklerini çizmeleri konusunda ışık tutacağı kuşkusuz.
Başarı öyküsü olan, ayrıcalıklı meslekleriyle fark yaratan birçok kadınımız var. Topluma yaşadığı çevreye rağmen istikrar göstermesi ve başarısını Uluslararasına taşımış kızımızda bunlardan birisi.Tanışmamıza vesile olan sevgili Nihal’e teşekkür ediyorum.
Kübraların çoğalması dileğiyle,,,,