İlim ve Eser Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) KADINLAR KOMİTESİ ilk toplantısını 26 Mayıs 2010 Çarşamba günü Altındağ Belediyesi Halil Paşa Konağı’nda yaptı.
İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi İlter YEŞİLAY başkanlığında gerçekleştirilen bu toplantıya sayıları yaklaşık otuz beşi bulan, öğretmen, memur, özel sektör çalışanı, akademisyen, üniversite hocası, ev hanımı, öğrenci, hakim, avukat, gibi çeşitli mesleklerden şair yazar, bestekâr, güftekâr bayan sanatkar katıldı.
Program, kadınlarının kendilerini tanıtmasıyla başladı. Ardından İLESAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri PARMAKSIZ da toplantıya katılarak bir konuşma yaptı.
Konuşmasına İLESAM’ın önemini ifade eden cümlelerle başlayan Parmaksız, Türkiye\’nin dört bir yanında nice şair yazar, ressam v.b. sanatçı kadın bulunduğunu, bunların birçoğunun şiir veya hikâye yazdığını, ama duyulduğunda, gerek aileleri gerekse eşleri tarafından dışlanacağı hatta şiddete bile maruz kalacağı korkusuyla eserlerini sakladıklarını ya da yırttıklarını dile getirdi. Bazen de başkalarına verdikleri için çalındığını, bu nedenle eserlerinin telif hakkına sahip çıkamadıklarını da üzülerek belirtti. Kadınlarımızın birbirinin emeğine sahip çıkmaları için bu komisyonun kurulduğunu vurguladı. Kadın Komitesince hazırlanan ve kendisine getirilen projelere imkânları dâhilinde her türlü desteği vereceğini de özellikle belirtti.
Ardından İlter Yeşilay açılış konuşmasını yaparak İLESAM KADINLAR KOMİTESİ’nin kuruluş amacını açıkladı. Komitenin görevli üyelerini tanıttı. Bu üyeler Nuriz Gökmenoğlu (Şair), Pakize Altan (Şair, Halk Ozanı), Ayten Gülçınar (Halk Ozanı), Hatice Yücel (Şair), Sevinç Atan (Şair, Güftekâr,) Yrd. Doç. Dr. Ayfer Yılmaz (Gazi Üniversitesi), Nevin Kurular (Şair).
İlter Yeşilay, “81 ilde İLESAM KADIN KOMİTELERİ birimleri oluşturulacak, komite başkanlığınca her il merkezi ve çevresinde bulunan kadın sanatçılara ulaşılacak, toplantılar düzenlenecek, onların sorunlarına eğilip çalışmalarına destek verilecek, İLESAM\\\’ın ne kadar önemli bir kuruluş ve meslek birliği olduğu, toplumumuz için yapacağı çalışmalarla en kısa sürede duyulacaktır” diyerek konuşmasına devam etti.
İlter Yeşilay bu çalışmanın İLESAM’ın kadın üyeleri ile erkek üyeleri arasında bir ayrımcılık yapmak için değil, Anadolu\’nun en ücra köşesinde eser üreten, çevresinin tepkilerinden korktukları için eserlerini gün yüzüne çıkaramayan, telif haklarını bilmeyen, eserleri heba olup giden kadınlarımıza haklarını öğretmek, onları bilinçlendirmek ve eserlerine sahip çıkmalarına yardımcı olmak amacı ile yola çıkıldığını açıkladı.
Toplantının son bölümünde katılımcı kadınların görüş ve önerilerine yer verdi.
Ekonomik yönden ailelerine destek olan, anne, eş, ev hanımı olarak görevlerini yerine getiriken duygularını, fikirlerini emeklerini ortaya koyarak eserler üreten kadınlarımızın ortak görüşleri özetle şöyle:
Sosyo-kültürel konumu ne olursa olsun, eser üretmek için çaba gösteren kadınlarımıza gerek aile içinden gerek toplumdan, gerekse akademik çevrelerden destek verilmeli, yazdıkları yüzünden yargılanmamalı, sen kadınsın, diyerek başarılarının önüne geçilmemeli.
Kadınlarımız ayrıca böyle bir komitede aynı çatı altında, aynı duyguları paylaşmanın verdiği gurur ve mutluluğu dile getirdiler. Bu girişimi için İLTER YEŞİLAY’a teşekkürlerini bildirdiler ve onu çabalarından dolayı kutladılar.
Halk ozanı Ayten GÜLÇINAR sazı ile okuduğu sözlerini kendisinin yazmış olduğu deyişleri ve taşlamaları ile salondaki hanımları zaman zaman ağlattı zaman zaman güldürdü.
http://www.ilesam.org.tr/ http://www.birharf.net