Kısa adı İLESAM olan, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğince yayınlanan bir bülten (Dergi) var, İki ayda bir günyüzü gören bültenin 2 nci sayısı masamda. (Bültenin önceki sayıları vardı?).
32 sayfalık bir dergi (bülten deniliyor ama) İLESAM adına sahibi: Mehmet Nuri Parmaksız. Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Cemal Tuzcuoğulları. Yedi kişilik bir yayın kurulu var. İLESAM çıkışlı haber ağırlıklı sayfalar dikkat çekiyor.
Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM hakkındaki görüşlerini ilk sayfada veriyor. Buradan bazı cümleler:
“Ülkemizde 1951 yılında yürürlüğe giren 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunu ile farklı alanlara ait bu haklar 28 Nisan 1986’da kurulan İLESAM ve diğer meslek birliklerince korunmaktadır. 5846 sayılı Telif Hakları Kanunu çağa göre zaman içinde güncellenmiş, eksik olan yönler tamamlanmaya çalışılmıştır”.
Bu satırların yazarı İsa Kayacan’ın Mehmet Nuri Parmaksız’la yaptığı bir röportaj 2,3 ve 4 ncü sayfalarda yer alıyor.
Semiha Ergün’ün “Ağaç kökleriyle yaşar” başlıklı bir yazısı dikkat çekiyor. İLESAM’ın 25 yıllık bir çınar olduğu söyleniyor.
İLESAM yönetim kurulunun 27 Mart 2010-31 Mart 2012 tarihleri arasındaki zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği hizmetler sayfalara aktarılıyor. İki sayfada dile getirilmiş bu hizmetler.
Cemal Tuzcuoğulları’nın “Kanunlar ihtiyaçdan doğar” başlıklı yazısı uzunca bir anlatımla şekillenmiş. Tuzcuoğulları hoca yazısının bir yerinde: “Gelişmiş olan devletlerde olduğu gibi, ülkemizde de adaletin sağlanması, haksızlığın önlenmesi için ilgili kanunların yapılmasına ihtiyaç vardır” diyor.
İLESAM Teşkilatından söz ederken, Şubeler, Üniversite temsilcileri, il temsilcileriyle il denetim komisyonu üyelerinden söze diliyor, isimler itibariyle bilgiler veriliyor.
İLESAM’ın Ankara’daki okullarda telif hakları ve korsanla ilgili slogan ve logo yarışması haberi dikkat çekiyor. İLESAM ödülleriyle bilgiler, farklı kategorilerde verilenler biçiminde sayfalara aktarılmış.
Bu arada, beklide en önemli haber olarak; İLESAM’ın yeni Anayasa taslağı için Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunda görüş bildirmesi karşımıza çıkıyor 18. sayfada.
Türk şiirinde kadın şairlere bakış sempozyumunun büyük ilgi gördüğü haberi de verilenler, getirilenler arasında. Haberlerden birinin başlığı: Kopyala-yapıştıra ceza geliyor.
İLESAM etkinlikleri, Cumartesi sohbetleri sayfalara aktarılan bilgiler olarak okuyuculara ulaştırılıyor. Tebriklerimi sunuyorum efendim.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1. Kaderini değiştiremiyorsan, tutumunu değiştir (Çin Atasözü)
2. Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir (Paolo Ruffini)
3. İnsan uçurumun kenarına varmadan kanatlanamaz (Kazancakis)
4. En güçlü beyinler, en yüce erdemlere olduğu kadar, en korkunç ahlaksızlıklara da muktedirdir (Rene Descartes)
5. Atalarından sana kalanı hak etmeye bak!. Yoksa senin olmazlar (Goethe)