Serbest bölgeler ülke sınırlarının içinde gümrük mevzuatına tabi olmayan uluslararası alanlar olup, yatırım ve işletme açısından birçok avantaja sahiptirler.
Ordu’da uluslararası bir sağlık serbest bölgesi kurulmasını ve tüm dünyaya hizmet vermesini anlatıyorum şuan. Uluslararası vizyon bir projeden bahsediyorum.
Projemiz yaklaşık 500-1000 dönümlük alanda Uluslararası Sağlık Üniversitesi kampüsü (tamamı yabancı dilde eğitim veren) ve Sağlık Hizmetleri kampüsü olmak üzere iki ana kampüsten oluşacaktır.
1. Uluslararası Sağlık Üniversitesi Kampüsü
Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi
Sağlık Yüksek Okulu-Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Lisesi
Araştırma Merkezleri, Kan Merkezi ve EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ
SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ: Banko ve kayıt yönetimi, Sağlıkta halkla ilişkiler yönetimi, Ön muhasebe, Medikal muhasebe, Tıbbi sekreterlik, insan kaynağı yönetimi, Yönetici asistanlığı, Mevzuat danışmanlığı, Reklam yönetimi vb. eğitimler verilecektir.
2. Özel Sağlık Hizmetleri Kampüsü
İhtisas ve Genel Özel Hastaneler,
Klinikler-Poliklinikler
Hastane Oteller, Çağrı Merkezi
Medikaller, Eczaneler, Sandıklar, Sağlık Acentaları ve
Turizm boyutuyla bu konsepti tamamlayacak diğer tüm ticari noktalar yer alacaktır.
Her bir hastane ortalama 10 bin m2 kapalı alandan oluşacak ve yarısı nitelikli sağlık çalışanı olmak üzere 300 çalışanı istihdam edecektir. Bu kampüste yer alacak çoğu ihtisas hastane olmak üzere 30 hastanede toplamda 9 bin kişi istihdam edilecektir.
Bu kampüse yetecek sayıda kampüs içerisinde yer alacak medikaller ve eczanelerde toplam bin kişi istihdam edilecektir.
Özel hastanelerde yapılan acil tedavilerin devamı hastane otel şeklindeki otellerimizde gerçekleştirilecek olup, 5 yıldızlı, her biri ortalama 500 yataklı en az 5 otelden oluşacak otellerde yarısı sağlık çalışanı olmak üzere iki bin istihdam yapılacaktır.
Uluslararası sağlık üniversitesinde; 1000 civarı akademik personel ve bir o kadarda ara elaman ve hizmetli istihdam edilecektir. Ayrıca kan merkezi ve eğitim araştırma hastanesinde de 1000 kişi istihdam edilecek olup, bu bölümde toplam 3.000 istihdam yapılmış olacaktır.
Ordu sağlık serbest bölgesinde lojistik vb. diğer tamamlayıcı sektörlerle birlikte % 75 i sağlık çalışanı olmak üzere toplam 20 bin kişi istihdam edilecektir.
Projemiz; yasal süreç 1 yıl, altyapı ve tahsizler bir yıl ve inşaatlar 3 yıl olmak üzere toplam 5 yıllık periyotta hayata geçmiş olacaktır.
Hedefimiz orta vadede; kuzey ülkelerinden 10, Türk Cumhuriyetlerinden 10, körfez ülkelerinden 10 ve gelişmiş ülkelerden 10 olmak üzere tüm dünyadan hergün 40 hasta uçağı, uzun vadede ise her ülkeden hergün gidişli-dönüşlü bir hasta uçağı kaldırmaktır. Bu aynı zamanda tek başına yıllık 3 milyon yolcu taşıyan bir havaalanı kapasitesi demektir.
Projemiz; medikal, termal, turizm, organik tarım başta olmak üzere birçok sektöre ivme kazanacaktır. Proje yaklaşık 2 milyar $’a mal olacaktır.
Sağlığımızın güneşinin Ordu’dan doğmasını temenni ediyorum.