'I. Gençlik Şûrası'nı, 24-28 Ekim 1988'de, Millî Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı sıfatıyla ben toplamıştım. Bakanlığım esnâsında gençlik sorunlarıyla ilgilenmek ve her gruptan gençlikle güzel diyaloglar kurmak nasip olmuştu. I. Gençlik Şûrası'nın en önemli neticesi, başta '2000 Yılının Gençliği Komisyonu' olmak üzere, bütün komisyonlarda ve genel kurulda, çok değişik görüşlere sahip şûra üyelerinin temel müştereklerde mutabakata varmaları olmuştur.
Ben 1999'da siyaseti bıraktım.
Fakat akademisyen olarak da yazar olarak da 'gençlik sorunları' ile meşgul olmaya devam ettim. Zira, 2007'de bir konuşmamda söylediğim gibi, 21. asrın bir 'Türk Asrı' olacağına inanıyorum ve bunun yolunun da her bakımdan sağlam bir gençlik yetiştirmekten geçtiğini biliyorum.
Köşe yazarlığına başladığım 2003'ten beri her yıl, 'II. Gençlik Şûrası'nın toplanması gerektiğini yazıp duruyorum. İlk Şûra'nın toplanmasından bu yana tam 24 yıl, yani çeyrek asır geçti. Bu müddet zarfında 6 adet 'Millî Eğitim Şûrası' ile 5 adet 'Spor Şûrası' toplanmasına rağmen, gençlik sorunlarının gittikçe önem kazandığı bir süreçte bir gençlik şûrası toplanamaması ciddî bir eksiklik olmuştur.
***
Bugün benim çifte bayramım var: Bir yandan 14 Mayıs 1950'de DP'nin seçimi kazanarak iktidara gelmesiyle yaşadığımız 'Demokrasi Bayramı'nı kutluyorum; diğer yandan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'na birkaç gün kala, bu anlamlı günde toplanan 'II. Gençlik Şûrası'nı kutluyorum.
14-18 Mayıs arasında devam edecek 'II. Gençlik Şûrası' toplanmadan önce çok iyi bir ön hazırlık yapılmış. 81 ilin katılımıyla Türkiye'nin 15 muhtelif bölgesinde, KKTC'de ve Avrupa'da tertip edilen çeşitli toplantılarda, 8000'den fazla genç insanımızın iştirakiyle gençlik sorunları ve çareleri tartışılmış; çok sayıda doküman hazırlanmış ve araştırmalar yapılmış. Muhtelif konularda komisyonlar kurulmuş ve bu komisyonlarda sivil toplum kuruluşları dahil her kesimin temsili gerçekleştirilmiş. Bu arada, birbirinden farklı gençlik gruplarının sorunlarının (çalışan gençler, işsiz gençler, özürlü gençler vs. gibi) ayrı komisyonlarda da incelenmesine önem verilmişti.
Bütün bu hazırlıkları tamamlayan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ı ve ekibini candan kutluyorum.
Bu arada, kendisi gibi genç ve dinamik Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin'i ve Müsteşar Doç. Dr. Basri Hakan Hakyemez'i saymadan geçemeyeceğim.
***
Çeyrek asır öncesiyle bugünün mukayesesini yaptığımda, I. Gençlik Şûrası'nda, '2000 Yılının Gençliği Komisyonu'nda geleceğe ait en önemli ve ortak temennimiz olan 'demokrasi bilincinin gençliğin bütün kesimlerine yerleştirilmesi' hedefinin gerçekleşmesi yolunda çok büyük mesafe kat ettiğimizi memnuniyetle müşahede ediyorum. II. Gençlik Şûrası sonuçlarının da kısa zamanda somut projeler hâlinde gerçekleştirilmesini diliyorum.