“ Bilge kişiler hayatın dertlerine çareyi kitaplardan bulurlar.”
Victor Hugo
“İhtiras; bazen en zekileri aptal, en aptalları ise en becerikli insan yapar.”
La Rochefoucauld
“Derin ve ihtiraslı sev. Kalbin kırılabilir ama hayatı dolu dolu yaşamanın tek yolu budur.”
Erich Fromm
Ailece Antalya’da yerleşmiş olan çok ödüllü, emekli mülkiyeli Turan Eren’in ile kaliteli hukukçu Semra Eren’in özenle yetiştirdikleri evlatları A. Yasemin Eren; yoğun emekle kaleme aldığı İhtiras Mevsimi adlı 3. yapıtını gönderdi. Teşekkür ederim!
İhtiras Mevsimi’nin o görkemli arka kapağında şu özgün sözcükleri birkaç kez coşkuyla ve içselleştirerek okudum.
“Hakikat görünen midir? Gerçeğin görünmeyen yüzü var mıdır? Dünyada güç sahibi olmak için ilk koşul vicdanı unutmak mıdır? Aşk düzeni inşa eden ve sürdürenlerin kalbine girdiğinde yakıcı olduğu kadar öldürücü olmak zorunda mıdır?
Güç Mevsimi, İntikam Mevsimi ve İhtiras Mevsimi… Dünyanın en güçlü ve en zengin aileleri arasındaki güç, intikam ve ihtiras savaşlarının entrikalarla ve cinayetlerle dolu dünyasında gelişen tutkulu aşk hikâyesinin anlatıldığı üçleme.
Edward Tyson; teknoloji, savunma sanayi ve havacılık şirketleriyle dünyanın kontrolünü elinde tutan piramidin en tepesindeki uzay baronu.
Daniel Raymond; Rusya Devlet Başkanı.
Henry Goldman; pusuya yatarak yalnız başına avlanan silah baronu.
Emma Hampton; eşsiz güzelliği ve zekâsıyla madde ve manayı ruhunda eritmiş, Hampton imparatorluğunun veliahtı.
Ve müttefik İngiltere Kraliçesi…
Gücün, zenginliğin ve hükümranlığın dipsiz iştahı, yaşamı aşksız, sevgisiz ve güvensiz bir yer haline getirir. Güç ve iktidar oyunları devam ederken KAOS isimli acımasız ve gizemli bir örgütün oyuna dahil olmasıyla tüm dengeler değişir.
Yasemin Eren üçleme olarak hazırladığı romanlarında; insanın evrimini tamamlayamamış, varoluşu gereği nefret ve hırs gibi olumsuz duyguları barındıran bir varlık olduğunu anlatıyor. İhtiras Mevsimi’nde insanın, güç uğruna ne kadar ileri gidebileceğini ve gücün insanı nasıl yozlaştırdığını sorgulatıyor.”
İhtiras Mevsimi’nin iz bıraktığı kimi düşüncelerimi aktarmak istiyorum: ilk sayfadan yapıtı araladığımda yazarın özgeçmişini de ilgiyle okudum. Sayfalarda ilerledikçe sürükleyici buldum! Yabancı adları algılamakta zorlandığım olduğunda arka kapak sayfasının rehberliği, kimin kim olduğunda belirleyici oldu, diyebilirim.
Betimlemeler doyurucu, felsefi roman niteliği var. Üniversitede okuduğumuz ‘Batı Edebiyatı’ anlatımında buldum. Gözlem gücüne koşut, düş gücü de çok iyi çalışmış! Yabancı kahramanlarından dolayı ithal roman havasını soludum. Kimi konularda okuru bilgilendirme bölümlerini de algıladım.
Yapıtın konusu; uluslararası alanda acımasız ekonomi ve siyaset alanındaki güç ortamını yansıtmakta yer yer aşkı da ekleyerek coşkuyu artırmaktadır!
Sevgi her şeyin ilacıdır. Yapıta sevginin katılması, tuz-biber olmuş ve ciltler dolusu olmasa da nehir roman esintisi sağlamıştır. Goethe: “Sevmek inanmak demektir.” Demiyor mu?
Kapak resminden yola çıkarak Daniel-Emma aşkının yavaştan hızlıya ilerleyerek zirveleştiği, okuma ilgisini artırdığı, zamanla Dainel’in aşkı ile gizli görevi arasındaki bocalayarak sevgiliyi uzaklaştırdığını saptadım. Aşktan sıyrılarak kinin hücumuna uğrayan Emma, iş yaşamında değişik yöntemler kullanarak Danile’i ezmeye çalışmakta… Sonuç üzücü mü üzücü!
İnanasınız gelmese bile acı ama gerçek olan şu yargı ortaya çıkmaktadır: “Bazı yaşamlar o kadar canlıdır ki, bittiğine inanamazsınız; bazı sesler o kadar gür ve ayırt edeci ki, sustuğuna inanamazsınız!”
Sonuçta petrol, silah ve paraya dayanan süper devlet güçlerinin acımasızlığının günümüzde bile değişik yollardan ülkeleri ve insanları perişan ettiğini gözlemliyoruz! Ortadoğu’daki ya da diğer yerlerdeki savaşlar bu yargıya örnektir.
***
Kitabın kimliği mi? Şöyle: Adı: İhtiras Mevsimi, Yazar: A. Yasemin Eren, Yayınevi: A7 Kitap, Hamur Tipi: 2. Hamur, Ölçüleri: 13,5 x 20, İlk Baskı Yılı: 2022, Baskı Sayısı: 1. Basım, Dil: Türkçe, Sayfa Sayısı:396
*Birilerinin dediği gibi ve benim de o düşüncelere katıldığım bu yapıt; eşitsizlik üretmeyen güçle zehirlenmemiş ilişkiler kurmanıza vesile olması dileğiyle salgılamıştır.
A.Yasemin Eren, sinemasal sahnelerle kurgu yapmayı ve klasik roman lezzetinde betimlemelerle dolu bir üslubu tercih etmiş. Eren, düş gücünü kadın bakış açısıyla birleştirirken; gerçek hayattan bağını koparmadan, gerçekle kurgu arasında okurun zihnini zorlarken dünyayı yeniden yorumlamasına, sorgulamasına da vesile oluyor.
Yasemin Eren’in “Güç Mevsimi” ile başlayan yazarlık yolculuğunun devamı romanlarıyla ilerledi. Okurları bir hayli meraklandıran bir sonla ve üçüncü romanın ilk cümleleriyle baş başa bırakan A.Yasemin Eren, bu şekilde hem İhtiras Mevsimi’ne, hem kendine sıkı sıkıya bağlı tutuyor okuru…
Bir A7 Kitap yayını olan “İhtiras Mevsimi”nin dağıtım ağı başarılı! Şimdiden medyatik olmuş bile! Seçkin kitapçılarda ve e-ticaret sitelerinde çevrimiçi satılmaktadır.
Yazar Franz Kafka şöyle der: “Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?”
18 kitap yazdım. Ne ki romanım olmadı. Roman yazmak sabır ve istenç gerektirir. Yasemin’in bunu başardığına tanık oldum. Başarılarının artarak sürmesini diliyorum. Şunu da unutmayalım: Kitap en iyi dosttur. Ne ki İhtiras Mevsimi, anlatılmaz okunur.
Ayşegül Yasemin Eren’i kutluyorum. Elbette ki onu yetiştiren anne-babayı da…
*