Sosyal belediyecilik, temelde sosyal risk gruplarına ve dezavantajlı kesimler olarak ifade edilen kadınlara, çocuklara, yaşlılara, yoksullara, işsizlere ya da etnik kimlik, cinsiyet, göçmenlik gibi nedenlerle toplumdan dışlanmış gruplara yönelik hizmetler sunulmasıdır.
Sosyal belediyecilik anlayışıyla taklitsiz gerçek anlamda faydalı olacak projeleri alkışlamak lazım. Bunun en güzel örneğini Mersin Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdi.
Özellikle öğrenciler için ÇAMAŞIR KAFE
Dışardan gelen misafirler için REFAKATÇİ EVİ(DOSTHANE)
Çocuklar için TRAFİK PARKI
Sabah erken işe gidenler için BİR ÇORBA BİR EKMEK
KÖY BİZİM ŞENLİK BİZİM
MUT OT FESTİVALİ, TARSUS NERGİZ VE ŞAHMERAN FESTİVALİ
HAYDİ, GEL KÖYÜMÜZE DESTEK OLALIM
ADRES OKUMA SALONU
BAL EVİ PROJESİ
DARISEKİSİ ÖRNEK KÖY PROJESİ
ÇANTAM PROJESİ
TEKSİN
YAPAY RESİF
PATİFEST
ONKOLOJİ TRANSFER derken aklıma gelen farklı projeler.
Mersin Büyükşehir Belediyesinin sadece merkeze değil kırsal kesimlere eşit hizmet anlayışı taktire şayan. Covid ve depreme rağmen çok öncesinden planlanmış projelerin tamamı yerine getirilmiş. Toplum olarak seçime yakın yapılan yatırımlardan iğreti duyar olduk. Bu farkı fark etmek güven teşkil ediyor.
Şimdilerde başkan adaylarının proje kataloglarına bakıyorum. Aynı ve klişe çalışmalar. Belediye yol, park, çevre temizliği dışında sosyal belediyecilik anlayışını içselleştirmeli.
Geçenlerde Kadın dernekleriyle Başkan Seçer’ in 4,5 saat süren programına katıldım. Orada sosyal konut projesinden söz etti. Günümüzde evsiz veya yüksek kiraları ödeyemeyen kesim için bulunmaz fırsat proje. Söylemeden edemeyeceğim 4,5 saat boyunca bir yudum su bile içmeden sorun ve çözümleri tek tek anlattı o an aklımdan şunu geçirdim. Lider, zeki, mizahi ve tüm konulara hakim. Ekibi tam donanımlı. Sistemleri dikkatimi çekti. Farklı noktalardan gelen sorular içerdiğinde ekip bilgilendirmeyi dip notla başkana ulaştırıyor. Kusursuz ekip çalışması. Toplantı sonrasında nergis soğanları kese içinde hediye olarak verildi. Doğa ve çevreyi dikkate alacak etki bıraktı.
Bu yazdıklarımın hepsi yapılanlar. Bunu okuyup farklı düşünenlere şimdiden cevabı yazıyorum. Her eylem gerçek. Yaptıkları proje ve çalışmalar Mersin için ilkler.
Bu arada kadınlar için belirli kriterlerde kurslar açılmış. İş isteyenler bu kurslara katılıp o birimlere ihtiyaç dahilinde yerleştiriliyorlar.
Belediyecilik hizmetlerinin, kentte (kırsal da dahil) yaşayanlara en kısa yoldan ve en kolay erişebileceği şekilde sunulması gerektiği anlayışı içselleştirilmiş. Birlikte çalışma kültürü geliştirildiği için ayrıca kutluyorum. Sivil toplum örgütleri, yöre dernekleri, odalar ve iş dünyasıyla toplantılar sürekli yapıldı.
Birlikte yönetim kültürü bu dönemde oldu. Sn. Başkan Seçer bu kültürü yaygınlaştırdı.
Herkesin gönlüne girmek o kadar kolay değil. Özellikle kozmopolittik bir şehirde imkânsız. İhtiyaçların karşılanıyorsa, hizmet sana ulaşıyorsa gönüle girmenin ötesinde kalplerde yaşatırlar.
Yaptıkları yapacaklarının teminatı diyerek yeni dönemde yeni icatlar ve projelerle yüzümüz gülecek.