Fatih Altaylı’nın sunduğu TekeTek programında türbanlı kız öğrenciler ile Fatih Altaylı arasında bir diyalog yaşanmıştı.Türbanlı kız öğrencilerin konuşmalarını bir okuyalım öncelikle ve bu zihniyetin çelişkiler yumağı olmuş zihinlerini çözmeye çalışalım.
***
Fatih Altaylı: Sizin facebookta bir siteniz mi var? Kevser adlı arkadaşımızın facebook adlı paylaşım sitesinde İran devriminde Ayetullah Humeyni’nin fotoğrafları yer alıyor. Doğru mu?
Kevser Çakır: Bir tane fotoğrafı var evet. Evet, seviyorum ve saygı duyuyorum.
Fatih Altaylı : Ama o Şii . Humeyni’nin nesini seviyorsun?
Kevser Çakır: Şii olması önemli değil. Benim için Müslüman biri. Hümeyni’yi seviyorum.
Fatih Altaylı : Ama İran’da baskı rejimi var.
Kevser Çakır: Ama İran’daki rejimi ben desteklemiyorum
Fatih Altaylı: Ama kurucusu Humeyni.
Kevser Çakır: Humeyni’nin aynı görüşleri sahip olması anlamına gelmez bu. Ben Humeyni’yi seviyorum şahsen.
Fartih Altaylı: Sen seviyor musun?
Nuray Bezirgan: Evet seviyorum.
Fatih Altaylı: Atatürk’ü seviyor musun?
Nuray Bezirgan : Atatürkü sevmeme hakkı var mı? Başıma bir iş gelmeyecekse ben sevmiyorum.
Atatürk’ün yetkiyi padişahtan alırken yani saraydan alırken laik bir Cumhuriyet kurmak için aldığını düşünmüyorum. Halk o zaman islami değerler için savaştı. Nitekim Kurtuluş Savaşı’nın başlaması da Kahramanmaraş’ta Fransız askerlerinin Nene Hatun’un başörtüsüne uzanmasıyla olmuştur.
Fatih Altaylı: Maraş’la Erzurum’u birbirine karıştırdın.
Nuray Bezirgan: Her neyse. Maraş’ta Fransız askerleri bir kadının örtüsüne saldırıyor. Sütçü İmam buna karşı ilk ateşi açıyor. Böylelikle Kurtuluş savaşı başlıyor. Sonuçta cepheye cephanelik taşıyan kadınlar o dönemin insanları, o dönemin sosyolojik yapısını incelerseniz hep Müslüman insanlar.
Fatih Altaylı: Peki bu ülkenin Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyen bir adamı niye Humeyni kadar sevmiyorsun. Bunu merak ettim. Eğer Atatürk olmasaydı burada belki de İngilizler vardı, Fransızlar vardı.
Nuray Bezirgan: Yani İngilizler olsaydı benim haklarım daha geniş olacaktı. Zaten mesele bu yani. İnsanlar bana Atatürkçülük adına zulmediyorlarsa benden Atatürk’ü sevmemi bekleyemezsiniz.
***
Ruhullah Humeyni 24 eylül 1902 – 3 haziran 1989 yılları arasında yaşamıştır. Tam adı : Ayetullah Seyyid Ruhullah Musavi Humeyni dir. Eleştirmeye daha ilk adımda isminden başlıyacağım. RUHULLAH ismi ne demek manasına bakalım. Ruhullah : Allah Ruhu demektir ki bu zaten ilk başta İslam prensiplerine uygun değildir. Seyyid ismini de sadece isim bazında almışsa mesele yok fakat seyyidliğin Rasulallah sinselesine bağlantısını ima için bu ismi kullanmışsa bunuda bilmemiz şarttır. Humeyni İranda İslam devrimi adı altında bir devrim yaparak Şah Rıza Pehlevi yi iktidardan devirmiş ve 10 yıllık bir süre ile tüm siyasi ve dini rütbeleri kendisinde toplayarak İran’ı yönetmiştir.
1929 yılında 27 yaşındayken 11 yaşındaki Behlül Safaki ile evlendi. İkisi ölmüş olan toplam 7 çocukları oldu.
Humeyni, İslam bilimleriyle ilgili eserlerinden çok, Rıza Şah Pehlevi‘ye karşı açıkça tutum alması, Batı nüfuzuna karşı çıkması ve İslamın saflığını uzlaşmaz biçimde savunmasıyla ülke içinde yandaş kazanmaya başladı.1950’lerde ayetullah, 1960’ların başlarında da büyük ayetullah unvanını alarak Şii molla hiyerarşisinin en üst katına yükseldi
Humeyni, 1962-63’te şahın toprak reformu programı çerçevesinde bazı dinsel vakıfların mülklerine el konulmasına ve kadınlara bazı yeni haklar tanınmasına muhalefet ettiği için tutuklandı. Bunun üzerine hükümet karşıtı hareketler patlak verdi. Humeyni bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 4 Kasım 1964’te sürgün edildi.
Kısa bir süre Türkiye‘de (1964 yılında Bursa‘da) kaldıktan sonra, Irak ın Şiilerce kutsal sayılan Necef kentine yerleşti; şahın devrilmesi ve İran’da bir İslam cumhuriyeti kurulması yönündeki çağrılarını oradan sürdürdü. Şah rejiminin halkta uyandırdığı hoşnutsuzluğun tırmanmasıyla 1970’lern ortalarında Humeyni’nin İran içindeki etkisi gitgide artmaya başladı. 6 Ekim 1978’de Irak lideri Saddam Hüseyin Irak’ı terk etmesini isteyince, Fransa‘ya gitti ve Paris’in bir banliyösü olan Neauphle-le-Chateau’ya yerleşti.Oradan şah yönetiminin yıkılması ve bir İslam cumhuriyetinin kurulması yolunda yoğun bir propagandaya girişti. Mesajlarını ilettiği teyp bantları İran’da gitgide genişleyen bir kitleye ulaştı. 1978 sonlarında kitle gösterilerinin, grevlerin ve halk arasındaki hoşnutsuzluğun bütün ülkeye yayılması karşısında Şah Muhammed Rıza Pehlevi16 Ocak 1979’da İran’ı terk etmek zorunda kaldı.
1 Şubat 1979’da İran’a döndü ve görkemli bir şekilde karşılandı.Devrimin dinsel önderi ilan edilen Humeyni, dört gün sonra bir hükümet atadı ve 1 Mart’te gene Kum’a yerleşti. Aralıkta yapılan anayasa referandumuyla İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra ömür boyu siyasi ve dinsel önder seçildi.
***
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Atatürk’e HALİFE OL tarzındaki teklifleri elinin tersiyle iten Atatürk’ü sevmezler bunlar, Kendisini referandumla DİNİ LİDER seçtiren Humeyni yi severler. Bu çok normal. İngiliz mandasını kabul eden ve isteyen bir zihniyet Çanakkale ve Anafartalar kartalını nasıl sever ki, sevemez tabiî ki. Yıllarca A.B.D ye ŞEYTAN deyip sonra da İrangate skandalıyla foyası meydana çıkanları sever o zihniyet. Fikirsel yapılarında genetiklerinde bir Cumhuriyet düşmanlığı vardır o zihniyetin. İzmir’e de GAVUR demeyi ihmal etmezler. Çünkü İzmir Yunanlılara vurulan son tekmenin sembolüdür.
Kurtuluş savaşında küffara karşı vatan savunanları sevemez o zihniyet. Atatürk sevilmez onların şuurlarında ama 8 yıl İran-Irak savaşında Müslüman askerleri telef edenler sevilir. Şimdi düşünün Allah aşkına. Bir yerde İngiliz mandasını isteyeceksin, kurtuluş savaşını bir çırpıda inkar edeceksin sonra da çıkıp Filistin meselesinde sözde İsrail e karşı atıp tutacaksın. Filistinliler de İsrail mandasında yaşıyorlar işte diye sorsalar ne diyeceksin be cahil. Bu kadar kendi kendisiyle çelişen bir zihniyetin hangi samimi görüşüne güvenilebilir ki ?