Hocalı Soykırımı Şehitlerini Anma Töreni 27.02.2015 Cuma günü saat 14.00’te Adana Yüreğir Serinevler Kapalı Spor Salonunda yapıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bu organizasyona Adana Kardeş Kültür Dernekleri Topluluğu, Adana Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği, Çukurova ve Havalisi Yörük Türkmen Dernekleri de destek verdiler.
Salon öğrencilerin ve vatandaşların yoğun ilgisiyle tıklım tıklımdı. Sunuculuğunu Adana Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Şeref Kocakaya’nın yaptığı tören Adana Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Avukat Yakup Bulut’un açılış konuşmasıyla başladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Azerbaycan Milletvekili Doktor Ganire Paşayeva, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, Azerbaycan Milletvekili Profesör Doktor Elman Memmedov, Iğdır’dan katılan Araştırmacı Yazar Ziya Zakir Acar, Çukurova Oğuz Boyları Dernek Başkanı Mehmet Demir günün anlam ve önemini oldukça etkili bir şekilde vurguladılar.
Azerbaycan’ın sevilen milletvekili Ganire Paşayeva’nın konuşması özellikle gençleri çok etkiledi. Paşayeva, sosyal paylaşım siteleriyle ilgili yapılan anketten söz etti. “İngilizler haber okumak, Fransızlar bilgi edinmek, Türkler de eğlenmek için giriyorlarmış. Mustafa Kemal Atatürk ‘Tarih yazmak tarih yapmak kadar önemlidir.’ diyor. Ben de şu sözü ekliyorum, bu tarihi okumazsanız tarih yapmak da tarih yazmak da boşa gider. Geçmişinizi iyi öğrenin, iyi araştırın. Türkler hiçbir zaman soy kırım yapmamışlardır ama tarih boyunca en çok soykırıma uğrayanlar Türklerdir. 26 Şubat 1992’de Hocalı Soykırımında 613 kişi katledilmiştir, 487 kişi ağır yaralanmıştır, 1275 kişi de rehin alınmıştır. 150 kişi de kaybolmuştur, kendilerinden haber alınamamıştır.” dedi.
15-18 Haziran 2014’te Türkiye- Azerbaycan Kapadokya Şiir Etkinliği çerçevesinde Ayşe Paslanmaz önderliğinde on dört kişiyle beraber beni de Azerbaycan’a davet etmişti. Konuklarını mükemmel bir şekilde ağırlayan Ganire Hanım etkinlikte beni görünce sarıldı ve kendisine verilen görkemli çiçeği “Bu çiçek senin hakkındır.” diyerek bana verince büyük bir alkış tufanı koptu. Ben de Milletvekili Doktor Ganire Paşayeva’ya Azerbaycan’daki törenlerde şiirlerini okuyan öğrencilere, Bakü Devlet Kütüphanesine, Hocalı Derneği’ne verilmek üzere da kitaplarından imzalayarak armağan ettim.
Azerbaycan’daki farklı şehirlerde çok kalabalık salonlarda “Uyan Dünya Hocalı’da Ölüm Var” ve <Can Azerbaycan” şiirleriyle soydaşlarımızın gönlünde taht kurmanın gururunu yaşarken Ganire Paşayeva benden Karabağ şiiri yazmamı rica etmişti. Azerbaycan’dan Türkiye’ye döner dönmez “Karabağ” şiiri yazmıştım. Azerbaycan’ın ünlü bestekârı Sevinç Tofiqqızı da “Can Azerbaycan” şiirimi bestelemiştir ve Azerbaycan Operasının ünlü tenorlerinden İlham Askeroğlu Guliyev de eserimi yorumlamıştır.