TEKZİPDAR’IN başyazarı, tekzip yayınlayan gazetelerin isimlerini yayınlayarak;
“Bu listede yer almak şereftir” demiş. Kendisine bir hatırlatma yapalım. Hiçbir gazete, hiçbir gazeteci TEKZİP’den şeref duymaz! Duyana da gazeteci denmez!
Ayrıca daha çok şeref duyması için şunu yapsın.
Her gün yalan haber, çarpıtılmış haber, kaynağı olmayan haber girsin, sonra da baş sayfasından 9 sütuna manşet yapsın. Yılda 365 tane şerefe sahip olmuş olur. Böylelikle dünyada gazeteciliği de katkı yapmış olur. Buda bizim o’na kıyağımız olur.
Tekzip girmeyen gazeteciler şerefsiz, tekzip, yalanlama, düzeltme giren gazetecilere de şerefli denilmesi gerektiğini Mert arkadaşımız dünya gazetecilik literatürüne ekletmiş olur. Az mı şey be Mert… Biz öyle şereften almayalım.
*****
Sonra da Ahmet Altan’dan alıntı yaparak,
“Adam Türkiye Cumhuriyet’i Başbakanına ne laflar ediyor” diyerek iki belediye başkanına
‘gözün üzerinde kaşın var’ diyerek, kıyaslama yapmış.
TEKZİPDAR’ın başyazarına iki hatırlatma yapalım:
Ahmet Altan ile kendini kıyaslamak ve oradan nemalanmak senin bulunduğun yer için ağır gelir. O yazdığı yazılarla dünya çapında bir yazar. Ülkenin en önemli vicdanı olan yazarlarından… Bir tane köşesinde özel bir düşmanlığının, karşıtlığının yazısını görmezsin… Özel çakmasını da…
Haberleri mi, Altan’a zaten yüzüne karşı, mail atarak defalarca yaptıkları kimi haberlerle ilgili eleştirilerimi de yaptım.
İki, gazetelerin yayınladıkları tekziplerin miktarlarını yayınlayarak Türki-ye’nin konuştuğu haberleri yapan TEKZİPDAR’ı onlarla bir tutmuşsun. Tabi ki, bu senin hakkındır. Ancak, yerini bilmek de iyidir.
15 ayda sen kaç
tane tekzip yayınladın?
Hürriyet 1 tekzip, Milliyet 1 tekzip, Vatan, Haber Türk ve Yeni Şafak hiç tekzip yayınlamamış. Ve onların yaptığını şerefli olarak değerlendirmiş kendine pay çıkarmışsın. Ancak onların gazetesinde kaç haber, kaç köşe yazarı var biliyor musun? Sen, o şerefli gaze-telerin baş sayfasında 9 sütuna manşet TEKZİP gördün mü?
Cevap ve düzeltme hakkı okuyucunun ve haber yapılan kişi ya da kurumun en doğal hakkı. Yalanlanmış haber ise, bir gazetenin utanç sayfalarıdır.
Dünyanın her yerinde bir gazete, bir muhabir, bir yazar için utanç kaynağı-dır, yalan haber sayısı. Utanç kaynağıdır cevap ve düzeltme sayısı. Utanç kaynağıdır bir gazeteci ve gazete için girdiği tekzip sayısı.
Gazeteler ve gazeteciler tekzibi itibarsızlık olarak değerlendirir. Öyle görülür. Genellikle, gazeteler mahkeme kararı olmadan girmezler, tekzipleri.
Hürriyet 7, Milliyet 5, Vatan 2, Haber Türk, 5 ve Yeni Şafak 3 yalanlanmış haberle ulusal basında başı çekmiş. Anlayacağın yalan haberde 5 büyük olmuşlar.
Sen de yalanlanmış haberde ve tek-zipte yerelde başı çekiyorsun. Onlar ulu-sal basında ilk beş, yerelde birincilikleri kimseye kaptırmadan birinci. Helal olsun. Mutlaka bir gün bir ortamda şeref sayına bakarak, meslek örgütlerimizden sana plaket vermelerini önereceğim.
TEKZİPDAR’ın başyazarına bir hatırlatma yapalım. Ulusal bir gazete günde ortalama en az 70 ile 100 ara-sında haber giriyor. Senin gazetende günde ortalama 25 haber çıkıyor ve yılda kaç tekzip giriyorsun? Hem de baş sayfadan… Haber gibi..
Sevgili arkadaşıma bir soru sorayım. Bu yılın ilk üç ayında kaç tane tekzip, düzeltme girdin? Ve geçen yıl kaç tane girdin? Ver rakamları da bir görelim. Öyle rakamlar vererek, kendi rakamlarını vermeyerek kıyaslamak olmaz. Okuyucuyu aptal yerine koymak, demo-goji yapmak… Ayıp…
Gazeteci, yazar, gazete istediği haberi girecek, istediği kurumu, kuruluşu, kişiyi yerle bir edecek.Karşı tara-fın bunu yalanlama, düzeltme, tekzip etme hakkı olmayacak öyle mi? Ve yayınlanan tekzipler, yalanlama ve düzeltmelerde gazetelerin, gazetecilerin ve yazarların şerefi sayılacak öyle mi? Mehmet sen bunu önce külahına, sonrada vicdanına anlat…
Tekzipleri neden yiyorsun?
Bir hatırlatma daha yapalım Mehmet arkadaşımıza. Yazdığın yorumlarla ilgili mi tekzip, yalanlama alıyorsun yoksa yaptığın haberlerle ilgili mi?
Haberine güveniyorsan girmezsin tekzibi,ödersin bedelini. Haberine güveniyorsan, mahkemeye gider itirazda bulunursun. Karşı dava açarsın.
Sana bir hatırlatma daha yapayım: Bir gazetenin düzeltme ve cevap hakkı girmesi gazetecilik ahlakı ve kuralıdır gereğidir. Tekzip ise mahkeme kararı ile olur.
Düzeltme bir haber, yorum ile ilgili gönderilen açıklamadüzeltme, yurttaşın, kurum ve kuruluşun yanıt hakkıdır. Tekzip ise, gazetenin gönderilen açıklamayı girmemesi sonrasında mahkeme kararı ile gerçekleşendir.
Hadi Mehmet arkadaşım, son 15 ayda girdiğin hem de manşetten ‘TEKZİP’ sayısını, düzeltme ve cevap, yalanlama sayısın gir. Ve sonra da bu sayıyı ‘şerefin’ olarak kabul etmeye devam et.
Kim(ler) bölgemizde belediye
başkanından özür diledi!
Bir hatırlatma daha: Yine gazete sayfalarında, bir belediye başkanıyla ilgili yapılan haberler, yazılan yenilir yutulur olmayan köşe yazılarına rağmen, özel ziyareti kim yaptı, makamında o başkanla kim(ler) görüştü acaba? Kim(ler) başkandan özür diledi.
Hani haberleri Türkiye’de konuşulan gazetenin başyazarısın ya, mutlaka bu gazeteci arkadaşlarımızı da tanıyorsundur. Onları da yazsana… Kamuoyu öğrensin değil mi?
Hadi Mehmet arkadaşım, bu kadar tekzipden sonra, haberlerine daha dikkat edersin artık. Dilekçeleri manşetine çıkarmaktan, ‘tahmin ediyoruz’ diyerek inşaatların durdurulmasını manşetlerine taşımazsın.
Son söz: Bir de ara düzeltmek için, ilçe başkanlarını yanına alarak belediye başkanlarını ziyaret edenlere yönelik köşe yazını da bekleriz. Bir hatırlatma daha yapalım. Kim internet sitelerinden düzeltmeden, kaynak vermeden haber giriyor, kim belediye basın bürolarından düzeltmeden haber giriyor. Sayfalara baksın yeter. Bizim tüm gazete sayfalarımız internet ortamında; isteyen herkes bakabilir.
Not: Pazartesi günü “Yeni CHP ve ilçe kongreleri (3)” başlıklı köşe yazı-mızın yerine düzeltilmeyen yazımız girmiş. Yazının aslı www.gercekgazetesi.-com.tr ve www.alitarakci.com.tr adre-sinden okuyabilirsiniz.