Yeni bir araştırmaya göre, her yarım saatte bir beş dakika yürümek oturmanın yol açtığı zararlı etkileri ortadan kaldırıyor.
Medicine & Science in Sports & Exercise’ de yayınlanan araştırmada 11 sağlıklı orta yaşlı ve yaşlı yetişkinden, standart bir iş gününü temsil eden, beş ayrı gün boyunca laboratuvarda 8 saat oturmaları istendi.
O günlerden birinde, katılımcılar tuvaleti kullanmak için sadece kısa molalar vererek 8 saatin tamamında oturdular.
Diğer günlerde, bir kişinin oturmasını hafif yürüyüşle bölmek için bir takım farklı stratejiler denendi. Mesela, katılımcılar bir gün her yarım saatte bir 1 dakika yürüdüler. Başka bir gün, her saat başı 5 dakika yürüdüler.
Özellikle, kalp hastalığı için iki önemli risk faktörü olan kan şekeri seviyelerindeki ve kan basıncındaki değişiklikler ölçüldü.
Her yarım saatte bir 5 dakikalık hafif yürüyüşün, tüm gün oturmaya kıyasla kan şekerini önemli ölçüde azaltan tek strateji olduğu, bilhassa her yarım saatte bir 5 dakikalık yürüyüşlerin, yemekten sonra kan şekerinin yükselmesini neredeyse yüzde 60 oranında azalttığı belirlendi.
Bu strateji ayrıca tüm gün oturmaya kıyasla kan basıncını dört ila beş puan düşürdü. Ancak daha kısa ve daha seyrek yürüyüşler de kan basıncını iyileştirdi. Her saat sadece 1 dakikalık hafif bir yürüyüş bile kan basıncını beş puan düşürdü.
Bu fiziksel sağlık yararlarına ek olarak, yürüyüş molalarının zihinsel sağlık yararları da vardı.
Tüm gün oturmaya kıyasla, her yarım saatte bir 5 dakikalık hafif bir yürüyüşün yorgunluk hissini azalttığı, katılımcıları daha iyi bir ruh haline soktuğu ve daha enerjik hissetmelerine yardımcı olduğu da görüldü.
Ayrıca saatte bir kez yapılan yürüyüşlerin bile ruh halini iyileştirmek ve yorgunluk hissini azaltmak için yeterli olduğu da ortaya çıktı.
Saatlerce oturan insanlar, gün boyunca hareket eden insanlardan çok daha yüksek oranlarda diyabet, kalp hastalığı, bunama ve çeşitli kanser türleri dahil olmak üzere kronik hastalıklara yakalanır.
Hareketsiz bir hayat tarzı da insanları çok daha erken ölüm riskine sokar. Ancak sadece günlük egzersiz yapmak, oturmanın sağlığa zararlı etkilerini tersine çevirmeyebilir.
Teknolojik gelişmeler nedeniyle, ABD gibi sanayileşmiş ülkelerde yetişkinlerin oturarak geçirdikleri süre onlarca yıldır istikrarlı bir şekilde artıyor. Birçok yetişkin artık günlerinin çoğunu oturarak geçiriyor.
Bu sorun, Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana daha da kötüleşti. Daha uzaktan çalışmaya geçişle birlikte, insanlar bu günlerde evden dışarı çıkmaz oldular. Bu sebeple, 21. yüzyılda büyüyen bir halk sağlığı sorunuyla mücadele etmek için stratejilere ihtiyaç olduğu açıktır.
Gelelim neticeye
Allah’ ın emridir: Yürü ya kulum!
Kaynak: https://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/9900/Breaking_Up_Prolonged_Sitting_to_Improve.200.aspx
Makale: Breaking Up Prolonged Sitting to Improve Cardiometabolic Risk: Dose-Response Analysis of a Randomized Cross-Over Trial
***