Değerli Okur! İçinde bulunduğumuz bu kenti “ADANA’yı tanıyor muyuz?
Sahi tanıyor isek ne kadar tanıyoruz? “Dünya insanlık ailesine her alanda karizmatik değerleri bağışlayan Adana, dünya insanlık ailesine gereği gibi, misyonuna ve şanına uygun olarak sunuldu mu, tanıtıla bildi mi?…”
Tam da bu sorular yoğun olarak kafamda cevap ararken uğradığım bir ünlü yayın evinde satış rekorları kıran Adana’yla ilgili tanıdık, bildik, dost ve dahi 17 göbekten! Adana’lı bir hocanın,(akademisyen) kitabına rastladım.
Aaaa birde ne göreyim! “Sahibi tarafından imzalanarak zatıma yıllar önce hediye edilen kitaptı.” Ben ihmal etmiş onca kitap arasından okuyamamıştım.(bu tavrımdan dolayı af ve bağışlanmak dilerim)
Adana ve kitabı yazan güzel insan adına düşler kurarak evime yöneldim
Kitabı, kütüphaneden bularak, “büyük bir heyecanla sindire sindire okudum.”
İşte o kitaptan dağarcığımda kalan bazı anekdotlar:
Kitap, “Adana’da Tarih, Tarihte Adana” adını taşıyor.
Adından da anlaşılacağı üzere bu kitap, Adana'mızın hem tarihini ve hem de tarihi eserlerini konu ediniyor.
Vakıfnameler, Adana'yı gören seyyahların gözlemleri, arşivlerimizdeki belgeler, hatıralar ve çok sayıda bilimsel araştırmalardan kaynak olarak yararlanılmış. “Konular zengin dipnotlarla ve fotoğraflarla açıklanmış, hem göze hem bilgiye hitap eden muhteşem bir eser.”
Kitabın 2006 yılında yapılan ilk baskısının tamamı, çok kısa sürede satılmış. 2012 yılında “Etik Yayınları” tarafından ikinci baskısı yapılmış.
Şimdi gelelim en şaşırtıcı kısmına: Araştırma- inceleme dizisinde yer alan kitap, Ülkemizin önemli kitabevlerinden “Kitapsan”ın en çok satan kitaplar listesinde, 3. sırada yer alıyor. http://www.kitapsan.com.tr/FO/Product.asp?id=291687
Yani Adana'mızı anlatan bir kitap "best seller" olmuş. Bak şu işe!
“Kadrin bilmeyenler alır eline/Onun için eğri biter menekşe” dediği gibi, Karacaoğlan’ımızın; tam 2 yıldan beri 3 adet kitabı, DR Mağazalarında 3 yıldır satış rekorları kıran (http://www.dr.com.tr/Kitap/Ataturkun-Kehanetleri/Yuksel-Mert/Arastirma-Tarih/Tarih/Ataturk/urunno=000000035530) bir yazar olarak, bunu ancak ben anlayabilir ve kaleme alırdım.
Bu tür, yani akademik araştırma ürünü olan, bilimsel, mimarlık tarihi -şehir monografisi türündeki kitapların ikinci baskılarının yapılması pek görülmüş şey değil.
Hele böyle bir kitabın çok satan kitaplar arasında yer alması sıra dışı bir olay! “Bu, yazarın ve kitabının başarısını gösterdiği kadar, Adana’nın tarihinin ve mimari eserlerinin ne kadar ilgi gördüğünü anlatmaya yeter.” Konu Adana, ama kitap yerel değil.
İnternette bütün büyük yayınevlerinde var, yani bütün Türkiye'de satılıyor.
“Adana’da Tarih, Tarihte Adana” adlı kitap iki ana bölümden oluşuyor.
Birinci bölüm: Tarihte Adana, zengin kaynaklardan yararlanarak, Adana tarihinin derli toplu bir özetini ortaya koyuyor. Tarihin bilinebilen eski dönemlerinden başlıyor, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerini ele alıyor, kurtuluş savaşının sonuna kadar olan zaman dilimini konu ediniyor. Siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel olayların Adana’yı ve Adana’daki mimarlığı doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren kısımlarını açıklıyor.
“Adana’da Tarih adı verilen ikinci bölüm ise” Adana’daki mimari eserlere ayrılmış.
Şehrin halen ayakta duran en eski yapısı olan Taşköprü’yle başlıyor.
Şehrin en ışıltılı tarihi eseri durumundaki Ulucami külliyesi ve diğer mimari eserlerle devam ediyor. Adana'nın eşsiz güzellikleri, detaylı şekilde ve farklı yönleriyle anlatılıyor, fotoğraflarla ve plan çizimleriyle açıklanıyor.
Adana kültür tarihinde önemli bir boşluğu dolduran bu eser uzun süreli akademik bir çalışmanın sonucu.
Kesinlikle bilimsel bir eser, fakat kuru bir dille anlatmıyor. “Bilimsel ciddiyetinden ödün vermeyen, terminolojisi hafifletilmiş” bir mimarlık tarihi araştırmasıdır.
Bu özelliği ile “Adana” ile ilgili çalışan akademisyenler için bir “referans” kitabıdır.
Hem de “tarihe” ve “kültüre” ilgi duyanların büyük keyifle okuyacağı bir “başucu” kitabıdır.
20 küsur kitaba imza atan bir insan olarak; “Rica moduyla”,
Başta, “Adana Valimiz Sayın Hüseyin Avni COŞ” bey’in,
Adana “Şehremini Zihni ALDIRMAZ Başkan”ımızın,
“Çukurova Üniversitesi Rektörü Sayın Mustafa KİBAR”ın,
bu anlamlı eseri yabancı misyona ve dahi kentimize gelen saygın misafirlerine gönül rahatlığı içinde hediye edebileceklerini “MERTÇE” tavsiye ediyorum.
Kendim için bir şey istiyorsam “NA-MERT”im!
Her şey “ADANA” için.
Sevgi ve saygılarımla…
ATATÜRK KÖŞESİ
Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette bu güzel Adana’da vuku bulmuştur…
DÜŞÜN-TAŞIN
Bir insanın değeri kitaplarına eşittir..
GÖNDERMELER
-Cenabı hakkın; Dünya insanlığına KURTULUŞ REÇETESİ olarak gönderdiği Kur’an-ı Kerim’inde muhatabının dört boyutuna birden hitap ettiğini açıkladığı ayeti merak ediyor musunuz?(Okurlarıma hediyem olsun 57/3)
-Adana Şehremini Zihni Aldırmaz’ın, Adana trafiğini rahatlatan hizmetleriyle yüce halkımız ve özellikle de toplu taşıma esnafı tarafından takdirle karşılandığını biliyor musunuz?
-Adana olgunlaşma Enstitüsünün Zemin Katında Adana’mızı bütün boyutlarıyla yansıtan, insanı büyüleyen muhteşem müzeden haberiniz var mı?
-Hiç kimsenin twitter’da yazmam ve paylaşmam gereken özgür mesajlarıma müdahale edemeyeceğini bu konuda hesabı başta Allah(cc)a sonrada TC Bağımsız mahkemelerine vereceğimi bilmeyen var mı?
-Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut ÇELİKCAN’ın Yenidoğan Mahallesindeki Ana cadde kaldırım çalışmalarıyla mahalle sakinleri tarafından dualarla yad edildiğini biliyor musunuz?
-Köşe yazılarımın, İstanbul’da, imtiyaz sahibi Adanalı Mehmet ÇINAR’a ait www.haberozetler.com , www.kurguhaber.com, www.haberelite.com sitelerinde; İstanbullular tarafından da ilgiyle okunduğunu biliyor musunuz?
-Akdeniz Tv’nin sahibi Yüksel EVSEN’in elemanı değil, bizzat samimi bir arkadaşı ve kadim dostu olduğumu bilmeyen var mı?
-Diyanet işleri Başkanı’nın; “Diyanet kilise değil, bizi eleştirmek günah değil hatta yapıcı eleştirilerden sevap bile kazanılır.”dediğinden bazı cami imamlarının haberi var mı?
-Yüksel EVSEN ve Mahmut ÇELİKCAN kavgasında asla ve kat’a taraf olmadığımı ve bu, bence ŞIK olamayan kavganın aziz mübarek ramazanda Şehremini Mahmut ÇELİKÇAN ve Yüksel EVSEN’in misyonuna ve şanına yakışmadığını MERTÇE itiraf ettiğimi duymayan var mı?
-Cömertliği ile meşhur Hz Muhammede, Resulü EKREM, yaşadığı kente Mekke-i MÜKERREME, kendisine gelen kitaba Kur’an-ı KERİM denmesinin sırrını biliyor musunuz?
-Son zamanlarda Silivri Cezaevine düzenlenen ödüllü kitap okuma yarışmasından haberiniz var mı?
-Yüreğir Belediyesi basın bürosu resmi açıklamasında http://www.ahaport.com/root.vol?title=varan-2-resmi-aciklamasi-boyle-seviyesiz-olabilir-mi-yuregir-bunu-hep-yapiyor&exec=page&nid=436223 seviyenin bu kadar, tahkir, tezyif ve hakaretamiz cümlelerle izahının; kale kapısı jargonunda bile normal karşılanmayacağını bilmeyen var mı?
-Ben Yüksel Mert olarak, can dostum Mahmut Çelikcan’ın sağduyusunun bilerek bu tür açıklamalara göz yummayacağını, gelecek seçimlerde basın bürosunun değil seçimlere kendisinin gireceğini sevgilerimle hatırlatıyorum!(dost acı söyler)
yukselmertoglu@hotmail.com
www.dunyayamesaj.com
www.haberozetler.com
www.kurguhaber.com
www.haberelite.com