İngiliz yazar George Orwell, yazdıklarıyla güncelliğini koruyan yüzyılın en önemli yazarlarındandır. Yirminci yüzyılı çok iyi okuyabilmiş ve bu okumanın doğrultusunda sosyal ve özellikle siyasal oluşumları yazılarıyla çok güzel ifade etmiştir. “Bir Fil Avı” adlı yazısıyla sömürgeci İngiliz yönetimini sarsıcı şekilde eleştirip bazı gerçekleri görmeleri işaretini vermiştir.
Yazarın, yüzyılın teknolojik gelişmeleri doğrultusunda şimdiyi ve gelecekteki sosyal-siyasal olayları en güzel şekilde ifade ettiği ve daha uzun bir süre de güncelliğini koruyacağını düşündüğüm en güzel eseri “1984” romanıdır. Orwell’ın 1948 yılında kaleme aldığı bu romanı herkesin okuması tavsiyesinde bulunuyorum.
“Hayvan Çiftliği” de George Orwell’ın “1984” romanından önce yazdığı fabl türünü hatırlatıcı toplum ve yönetimle ilgili diğer önemli romanıdır. Bir romanda yaşadığımız yüzyılda toplum ve yöneticilerin konumu bu kadar güzel anlatılır! Eseri okuduğumuzda insan isimleriyle hayvan olarak canlandırılan karakterleri günlük hayatımızdakilerle birebir benzeştiririz.
George Orwell “Hayvan Çiftliği” ve “1984” romanlarında zamanın komünist Rus yönetimine göndermeler yapmış olsa da siyasi tarihimizde romanlarda anlatılanlarla benzerlikler görmemiz mümkündür.
Hayvan Çiftliği’nde güç şartlar altında insan efendilerine hizmet eden hayvanları ilk örgütleyen ‘Koca Reis’ lakaplı yaşlı bir domuzdur. Kısa bir süre sonra öldürülen ‘Koca Reis’in aşıladığı özgürlük düşüncesi tüm hayvanları kurtarıcı bir ümitle sarar ve bir süre sonra domuzların öncülüğünde çiftliğe hayvanlar sahip olur. Napolyon ve Snowball isimli domuzlar yönetimde ön plana çıkarlar. Öncelikle tüm hayvanları düşünen Snowball, Napolyon tarafından bir taktikle çiftlikten kovulur. Bundan sonra çiftlikte bir Napolyon diktası hakim olur. Napolyon, domuz grubuna ayrıcalıklar tanıyıp kendini tek yönetici güç olarak kabullendirir.
Hayvanların büyük umutlarla özgürlük adına çiftliği ele geçirme gayretleri, böylece onları hayal kırıklığına uğratmış ve eski sahiplerini arar hale gelmişlerdir.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Osmanlı yönetiminden cumhuriyet dönemine geçişi eleştiren o günler Mustafa Kemal karşıtı olarak gösterilen ünlü yazarımız Refik Halid Karay’ın “Deli” adlı tiyatro eserini okuduğunda herkesçe kesin emirler beklenirken kahkahalar attığı rivayet edilir.
Çağın dahi yazarı George Orwell’ın eserlerini mutlaka okumanızı öneriyorum. Kahkaha atmasanız da derin derin düşüneceğinizden eminim.