Toplumumuzda kitap okuma alışkanlığının çoğalması hepimizi geliştirecek bir unsurdur. Farklı araştırmalar sonuçlarından çıkan dikkat çekici başlıklar ise Uluslararası Yayıncılar Birliğinin verilerine göre,Türkiye’de kişi başına 8.4 kitap düştüğünü,TÜİK verilerine göre kitap okumanın Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer aldığını gösteriyor.
Türkiye’de kitap okuma oranının 11 yılda yüzde 12 arttığı 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen etkinlikte “Türkiye Okuma Kültürü Haritası”açıklandı.Buna göre okuma oranı 2008’den 2019 ‘a yüzde 12 oranında arttı. TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen 38. Uluslararası İstanbul Fuarı kapsamında”Aslında Okuyoruz Türkiye’nin Güncel Okuma Kültürü Araştırması” başlıklı panel düzenlendi. Türkiye’de en çok ilginin tarih kitaplarına olduğu açıklandı. Kitaplar, insanin diksiyonunu,karakterinin gelişmesini, iletişim gücünün artmasını, ileri görüşlü ve çözüm odaklı hareket etmesini sağlar. Bir çok faydaları vardır. Ülkemizde tarih kitaplarına ilginin artmasında Türkiye’nin şanlı tarihinin etkisi büyüktür.Tarihteki olaylar o kadar çok,yas farkı gözetmeksizin merak ediliyor ki,bu da ülkemiz açısından bilgi edinilmesinin gerekliliğini,geliştiriciliğini bizlere açıklıyor. Bir sene içinde; örnek olarak elli kitap hedef alınarak kitap okuma hedeflerinin genişletilmesine başlangıç yapılabilir.
Günlük yaşantımızda;her yerde kütüphanelerimiz, okuma alanlarımız mevcut. İnsanlar zamanlarını boşa harcamadan ulaşım araçlarında dahi ellerine bir kitap alarak bu vakitleri değerlendirebilirler. Dolu ve donanımlı olmak ülkemiz insanları için oldukça önemli olursa,bizi aydınlığa çıkaracak, yalnızlığımızı yok edecek kitaplar bize en iyi arkadaş olurlar. Bir yıl içinde herkesin kendine belli sayıda kitap okuma hedefi olursa ve bunu başarırsak en başta kendimizi ve bütün insanlığı, gelecek nesillerimizi, ayni zamanda kendi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmamız fazlasıyla mümkün olur. Burdur Bucak kütüphane internet sayfasına baktığımız zaman okumanın önemi şu şekilde belirtilmiştir. İnsanlar hiç bir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca bir çok bilgi öğrenir. Okulda olduğu kadar hayatta da başarının en önemli şartlarından biri yine okumaktır. Uygar, kültürlü bir insan olmak için okumaliyiz. Sadece kitap değil, okunacak her şeyi okumak…. Bu uzun bir yolculuktur, hatta maraton yürüyüşüdür. Kendimize uygun kitap okuma hedefleri seçersek yüzyıllar boyu edinilen kitap okuma alışkanlığının ne kadar faydalı ve güzel olduğunu anlarız.
Bu arada benim Türkiye Köşe Yazarı Gatesi’nde ilk yazım. Bu günden itibaren en az onbeş günde bir sizlerle buluşacağız. Kategorimiz, kültür, çevre, insan ve hayvan hakları….
Hayatta okumayı, HAYATI okumayı başarabilmek ümidi ile….