Kurban bayramının İslam dinini kabul etmiş müminler için ayrı bir yeri vardır. Avrupa ülkelerinin ve Müslüman olmayanların kurban bayramına hayvan katliamı demeleri de bu nedenledir. Onlar bir türlü İslam Dinini kabullenememiştir. Kendilerinin arena adı altında hayvanlara yaptıkları işkenceleri görmez bizim inancımıza dil uzatırlar. Biz onlara nasıl saygı duyuyorsak onlarında bizim inancımıza saygı duyması gerekmektedir. AB ye girmek için uğraşıp duruyoruz ve karşımıza hep bahane ve engeller sunuyorlar. Sunacaklar da. Biz bu güne kadar söyledikleri maddeleri tek tek yerine getirdik ama yinede karşımıza engel koydular. Onların amacı Türkiye Cumhuriyetinin İslam dinini bırakıp Hristiyan olması bence. Bizim dinimizi değiştirmemizi isterlerse de şaşırmam doğrusu. Bayram mutluluk, sevinç demektir.
Bayramlar insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için müminler arefe günü ve bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur’ânı Kerim, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler.
Bayram; sabah kılınan namazla başlar. Topluca kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayramlar Müslümanları birbirine yaklaştıran, dargınlıkları ortadan kaldıran, küskünleri barıştıran kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar, Allah’ın mümin kullarına birer ziyafet günleridir. Bayram sabahı erkenden kalkmalı, yıkanıp temizlenmeli, en iyi ve temiz elbiseleri giyerek güzel kokular sürülmelidir.
Ev halkı kadını erkeği, genci yaşlısı bayram sabahı erkenden uyandırılır. Erkekler bayram namazını kılmaya camiye giderler, kadınlar ev işleriyle uğraşır, Camiden gelen erkekler kurban kesmeye koyulur. İlk kahvaltı kurban etiyle yapılır Kurbanı maddi gücü olanlar tek keserler olmayanlar hisseli keser. Bir kurban büyük baş olanlar en fazla 7 hisse yapılır. Kurban etinden sac kavurması ve mangal yapılarak kurban kesenlerle birlikte yenir. Kurban hissedarlara eşit paylaştırılır.
Evde kadınlar kurban etini 3 e bölerler. 1.nci Pay kurban kesemeyenlere dağıtılır. 2.inci pay misafirler için ayrılır. 3.üncü pay ise ev halkınadır. Kurban kesimi ve paylara ayrılma işinden sonra kadınlar toplanır kurban etinde yaprak sarması ve yemekler hazırlarlar. Bütün bu işler öğlene kadar bitirilir. Öğlenden sonra misafir beklenir.
Çocuklara Bir bayram klasiği olarak alınan yeni ayakkabı ve elbise bayramlık olarak giydirilirdi. Büyüklerin eli öpülür, bayram harçlığı verilirdi. Çocukların en sevdiği yönü işin maddi tarafıydı. Bir de işin manevi tarafı vardı ki; Normal zamanda görüşmediğin insanlara gider ve onları ziyaret ederek bayram saygısı gösterilir.
Bu muhteşem manaların yaşandığı bayram günlerinde küçük meselelerden çıkan kırgınlıkların, dargınlıkların ne önemi olabilir? Onun için bayramda her müminin kardeşleriyle kardeşlik sözleşmesini yenilemesi, kuvvetlendirmesi, fakirlerin yardımına koşması, çocuklarını sevindirmesi lazımdır ki, o manalar yaşanan hayata geçsin.
Bayramların en güzel şekli tanısın tanımasın müminlerin tokalaşarak, kucaklaşarak birbirleriyle bayramlaşması, bayramlarını kutlaması ve tebrikleşme sidir. Bayram bir sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin müminler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. Bayram bayramdır diyenler olacaktır. Her bayram sabahı başkadır, güzeldir. Hele yıllar geçtikçe daha güzel olur. Bayram sanki hayatın ikramiyesidir.
Bayramlarda neredeyse tüm akrabalar ziyaret edilir. Şimdi ise Artık birinci kuşak akrabalar ziyaret ediliyor, keyif yapılıyor. Günümüzde bayramlar buluşma ve kavuşmaktan çok tatil olarak nitelendiriliyor. Öyle anlam buluyor. İnsanlar bayramları tatil olarak bekliyor. Tatil yerlerine giderek zamanı değerlendiriyorlar. Bayramlardan bir gün öncesi yani “Arefe günü çarşılarda alışveriş heyecanı sarar, insanları bayram telaşı alırdı. Şimdi ise; Herkes işinin gücünün peşinde. Ekonomimizin iyi bir durumda olmamasından dolayı bayramlarda harcamalar kısılıyor. Birçoğumuz keşke bayram gelmese diyoruz.
Çünkü her bayram artık masraf anlamına geliyor. Eskisi gibi bayramlara has olan yöresel bayram yemekleri yapılmıyor. Çoğu zaman gelen misafirler bir şeker ve kolonya ile ağırlanıyor. Oysaki Sivas’ımızın özel bayram yemekleri, tatlıları nerede şimdi. Kaç evde itinayla bu yemekler hazırlanıyor, bu zahmetlere katlanılıyor. Gelen misafirlere ikram ediliyor. Eminim çok az diyeceksiniz. Çoğu örf adetlerimiz gibi bayramlarda yavaş yavaş kaybolmaya, sıradan bir günmüş gibi kutlanmaya başladı. İnsan ömründe kaç bayram geçirebiliyor ki. Çocukluğumdaki bayramlarla şimdiki bayramları kıyaslıyorum da arada ne çok fark var.
O zamanlar ne kadar çok misafirimiz gelirdi, daha sofranın birini kaldırmadan diğerini hazırlardık. Gelen misafirler yemek yemeden ve annemin kendi elleriyle açtığı baklavadan yemeden gitmezlerdi. Annem üç gün önceden tatlıları yapar, kurban etiyle de yaprak dolmasını hazırlardı. Yaprak dolması ve baklavayı komşular toplanır hep beraber gülerek sohbet ederek yaparlardı.
Sabahlara kadar yaprak dolması yapıldığını, baklavalar açıldığını hatırlıyorum da hiç kimse halinden şikayet etmeden zevkle yaparlardı. Şimdi ise herkes her şeyin kolayına kaçıyor. Hazır alıyor ya da birilerine yaptırıyor. Bayramlar aynı ama değişen teknolojiyle beraber insanlar oldu. Kısacası eski bayramların tadı yok artık. Büyüklerimiz “nerede eski bayramlar” diye başlamasın da kim başlasın. Ne kadar haklılarmış. neredesin çocukluğumdaki bayramlar nerede?