Geliyor, davulla vura vura, zurnayla bağıra bağıra, Erzincan’la, Van’la yıka yıka geliyor büyük İstanbul depremi! …
Duymayan, bilmeyen mi var her an İstanbul’da büyük bir yıkım olacağından…
Bilmesine herkes biliyor da, önlem almak, evini sağlamlaştırmak kimsenin işine gelmiyor deprem çantası hazırlamaktan başka!..
Biri deprem çantası hazırlıyor, diğeri ceset torbası!.. Bu ne yahu?…
“İstanbul’da acil yıkılması gereken 50-60 bin bina var” diye açıklama yapan “yetkililer”, yıkın o zaman neyi, niye bekliyorsunuz?
Kımıldayın millet!.. diye bağırtımıza kimse kulak asmadı ama, Van’ iyi kımıldattı!
Ard arda gelen Van depreminden sonra Hükümette ciddi bir kıpırdama olduğunu, yeni kanuni düzenlemelere yönelik çalışmaların başladığını duyuyoruz, umutluyuz, bekliyoruz.
İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Bingöl, Van ve Diyarbakır gibi birinci derece deprem riski taşıyan illerde uygulanacak dönüşüm projesi kapsamında düğmeye basıldı.
Deprem testine tabi tutulan evlerde acil yıkılması gereken çürük binalar için takas yöntemini uygulayarak,
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yapacağı sağlam konutlarla satın alma ya da evin yerine yapılacak binadan konut alma olmak üzere üç teklifte bulunacak. Takası seçenlerin konutları teslim edilinceye kadar oturdukları yerin kirası devlet tarafından ödenecek. …
TAKAS İMKANI: Yıkılması kararlaştırılan binadaki konut sahiplerine, öncelikle TOKİ’nin mevcut konutlarıyla takas yapma teklifi sunulacak. Yıkılacak konutunun rayiç bedeli ile seçilen TOKİ konutu arasında fark olursa, vatandaş bu farkı 20 yıla ulaşan vadelerle ödeyecek. Talep fazla olursa TOKİ yeni projeler üretecek.
SATMA İMKANI: Çürük binalardaki konut sahipleri, isterlerse konutlarını devlete satacaklar. Satış, konutun rayiç bedeli üzerine belli oranda prim eklenerek yapılacak. Vatandaş, parasını alıp, konuttaki haklarını devlete devredecek.
AYNI YERDEN KONUT ALMA İMKANI: İsteyen vatandaş, konutunun bulunduğu binadan yeniden konut alabilecek. Vatandaş, bina yeniden inşa edilinceye kadar, kirada oturacak. Kira bedelini devlet ödeyecek. Binanın tamamlanması ile birlikte, yeniden eski konutuna kavuşacak.
Örneğin, 100 lira değerindeki konut için primli 110 lira önerilecek. Vatandaş isterse, konutunu devlete satacak.
…
Hükümetin üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise, “Yapı denetim odaklı” sıkı takip yöntemidir. Önemlidir, acildir…
Diyeceğimiz odur ki; her felaketten sonra yaralarımız depreşiyor, her depremden sonra konuşup sonra unutuyoruz.
Unutmayalım, adam gibi kanunlar çıkartıp, kanunları da adam gibi uygulayalım. Kimsenin gözünün yaşına da bakmayalım….
Ne seçim korkusu, ne rant kavgası, tek korkumuz hesaba çekilmek olsun, yani Allah’ a karşı herkes görevinde dürüst olsun yeter!..