Türkiye Cumhuriyeti‘nin 61. Hükûmeti, Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.
Yeni Kabine, Başbakan dahil 26 kişiden meydana geliyor. Bunun 4’ü Başbakan Yardımcısı, 21’i bakan.
Bu Bakanlar Kurulu, bize merhum Özal‘ın ilk hükûmetini kuruş şeklini hatırlattı. O zaman da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK’ler) ile devlet teşkilâtında bir düzenleme yapılmış ve bakanlık sayısı azaltılmıştı.
Bu Hükûmet de KHK‘lerle özellikle bakanlık merkez teşkilâtlarını yeniden düzenliyor. Bu reorganizasyonda, gıda, su, şehircilik, bilim gibi 21. yüzyılın gündemindeki önemli ve ağırlıklı konulara yer veriliyor. Diğer taraftan, bir bakıma siyasî dolgu mahiyetinde olan ve icraya müdahale edilmesine imkân veren Devlet Bakanlıkları‘nın kaldırılması, isabetli olmuştur. Sayısı arttırılan Başbakan Yardımcılıkları ise, yerinde kullanıldıkları takdirde, koordinasyon makamı olarak faydalı görülmektedir.
Başbakan Erdoğan‘ın deyimiyle bir ‘ustalık’ kabinesi olan bu düzenlemenin, kısa sürede yörüngesine oturtularak faaliyete geçirilmesini diliyoruz. Bu konuda önceden Başbakanlık‘ta gerekli hazırlıkların yapıldığı anlaşılıyor. Gene de özellikle yeni teşkil edilen bakanlıklar çerçevesinde geçici bir müddet için geçiş dönemi sıkıntıları yaşanabilecektir.
Yeni Hükûmet‘in kurulmasıyla bürokraside gerçekleştirilen reorganizasyonun, bu konuda yetkili bir uzman tarafından ayrıntılarıyla izah edilmesini bekliyoruz.
***
Yeni Bakanlar Kurulu, hiçbir şekilde sürprizli olmamıştır. ‘Bakan Loto’ oynayan bizim basın mensupları arasında mûtedil değişiklikleri tahmin edenler, neredeyse yeni bakanların tamamına yakın kısmında isabetli tahminlerde bulunabilmişlerdir. Gerçekten de listede ‘Bu da nereden çıktı?’ denilecek hiçbir isim yoktur.
Yeni Hükûmet‘te, daha önce bakanlık yapmamış olan sadece 6 yeni isim vardır. Yeri değiştirilen bakanların da sayısı sınırlıdır.
Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu listesini hazırlarken çeşitli unsurları ve dengeleri gözetmiştir. Bunları kısaca sıralayalım:
Başbakan Erdoğan vefalı bir siyaset adamıdır. Bakanlar Kurulu ile TBMM‘deki ve partideki görevleri tevdi ederken bu hususiyetinin çok tesirli olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan bazı hatâlara rağmen adam harcamaktan kaçınmakta ve hoşgörülü davranabilmektedir.
Yaklaşık 9 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, önemli görevler dağıtılırken 50 kişi civarındaki ana kadro ön plânda tutulmuş; geri kalan milletvekilleri TBMM komisyonlarında değerlendirilerek Grup içindeki dengeler bu şekilde kurulmaya çalışılmıştır. Başbakan Erdoğan, özellikle küskün sayısını arttırmama hususunda dikkatli davranmıştır.
Erdoğan, bu ‘ustalık kabinesi’nde, bazıları aynı görevde yıllardır bakanlık yapan ekibini değiştirmemiş ve bunların tecrübelerinden yararlanmak istemiştir. Bunun tipik örnekleri Sağlık Bakanı Akdağ ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım‘dır. Ayrıca Babacan, Arınç, Atalay gibi bakanlar da bu konuda örnek olarak gösterilebilir.
Yeni bakanların tespitinde, önceki görevlerindeki performansları ve seçim bölgesindeki başarıları tesirli olmuştur. Meselâ, geçen hükûmetten beri bakanlığı konuşulan Fatma Şahin‘in, kadın kolları başkanlığında ve Gaziantep seçimlerindeki başarısı, Faruk Çelik‘in tamamen yabancı olduğu Şanlıurfa‘daki zaferi etkili olmuştur. Gene Bekir Bozdağ ve Suat Kılıç başarılı Grup Başkan Vekilleri ve İdris Naim Şahin de partide ağırlığı olan emektar bir İçişleri Bakanlığı mensubudur. Erdoğan Bayraktar ve İsmet Yılmaz‘ın da daha önce devlet görevlerindeki başarıları bilinmektedir.
Bu arada, Prof Dr. Ömer Dinçer‘in Millî Eğitim Bakanlığı‘nı da isabetli bulduğumuzu belirtmek isteriz.
***
61. Hükûmet‘in, Türkiyemize güzel hizmetler yapılmasına vesile olacağı inancıyla, Başbakan Erdoğan‘ı ve bakanları candan tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.