Şair nedir?
Şiir neye denir?
Bu sorulara cevap verebilecek durumda değilim. Haddim de değil zaten. Çünkü şiire de şaire de
haksızlık yapmış olabilirim.
Biz ancak
yazılanları okuruz. Anlayabildiğimiz
kadarını anlarız. Necip fazıl Kısakürek bir şiirinde “Ben artık ne şairim, ne fıkra muharriri! /Sadece, beyni zonk zonk sızlayanlardan biri!” diyor kendisi için. Şairlik herkese göre değildir ancak şiiri de en azından şiire saygısı olanların okuması gerekmektedir.
Sayın Ertan Alp Beyefendi’nin “yasakmeyve” tarafından neşredilen ikinci kitabı da okuyucularıyla buluştu. Diğeri “na” idi. Her iki kitabı da ‘uygun zaman diliminde’ okumaya çalıştım. Elbette şiir bir kere okunup kenara bırakılacak bir şey değil. Diğer bütün edebi çalışmalar gibi…
Her şair ve yazarın kendine göre bir üslubu vardır. eskilerin tabiri ile “kast-ı mahsusa”yı anlayınca her şey çözülüyor. Akis takdirde cümleler ve mısralar kelimelerden ibaret kalıyor.
Sevgili Ertan Alp Beyefendi imzalayıp bize de gönderme lütfunda bulunduğu kitabının takdim yazısında “kalbimin şiir kardeşi” diye bir cümle kullanmış. Böyle bir ifadeyi ancak bir şair kullanabilir. Sanki bize “sayfaları çevirince şiir göreceksiniz” diyor adeta. Biz de o şiirleri görüyoruz zaten. Sonra da hem okuyor hem de ruhumuzda sindiriyoruz.
“biz oyunları sizden öğrendik
-hayalleri ezmeyi büyüklerden…
Her mısraın hakkını vererek okumak şiire verilen değer şaire verilen büyük ödüldür. Madem ki siz şiir okuyorsunuz, madem ki şiiri anlamaya çalışıyorsunuz o halde şairin hayallerine de ortak oluyorsunuz o an için. Onunla ‘benzer’ şeyleri hissediyorsunuz. İşte böyle olunca bir eserin hakkı verilir.
“geçmişe açılan kapıların açmazı cep anahtarı”
Şiir geçmişe de geleceğe de kapı açar. Şiir bir fikrin veya bir hissin önünü kapamaz. İnsanın ruhunu maziye yani hatıralara götürürken, hayalleri ile geleceğe de taşır. Zaten mazi ile gelecek arsındaki köprüyü iyi kuran “günü” de iyi anlatmış demektir.
‘hayatın “Orta Öğretmeni Sustu’yu okurken kah hislerimiz, kah düşüncelerimiz şairle beraber oldu. Haz duyduk. Günümüzde şiirin tartışıldığı bir yerde “birileri” bir yerlerden “şiir” budur diyorsa karamsarlığa kapılmamıza gerek yok. Ve şiir var olmaya devam ettikçe; hislerimiz de fikirlerimiz de kendisini yenileyecektir. Tabiri caizse kendilerine bir çekidüzen verecektir.
Sevgili Ertan Alp’i yeni eserinden dolayı tebrik ediyor, şiire olan katkılarından dolayı da teşekkür ediyorum.
Eserini imzalayıp bize de lütfettiği için ayrıca teşekkür ediyorum.
Nice yeni eserlerde buluşmak umuduyla…