Hataylı yazarlarımızdan bazıları;
Müslüm Kabadayı, Burhan Günel, Ali Günay, Ali Yüce, İnci Gürbüzatik, İhsan Kutlu, Ayla Kutlu, Sabahattin Yalkın eserlerinde doğum yerleri olan Hatay’ı yazmışlar mıdır?
Mutlaka her yazar doğup büyüdüğü toprakların yelinden-selinden, güneşinden, gürgeninden, ağacı-suyu, insanın sevgisi, acısı, özleminden, gözlemlerinden, yaşam mücadelesinden, dayanışması ve duygusundan, dokusu ve kokusundan esinlenip bir şeyler yazar-çizer, notalara döker, resmeder ve hep durmadan keşfeder…keşfeder..
Biz bu konuyu hep gündemimizde tutup araştıracağız, okudukça, öğrendikçe yazarlarımızın bu bölgeyle ilgili yapıtlarındaki ekonomi politik yönelimleri yazacağız..
Dinamik bir çalışma olacak.
Müslüm Kabadayı’nın Keldağlı Öğretmen öyküsü.
Yayladağ ilçesinde bulunan ve etkin olmayan volkanik dağ Keldağ..
Ve bu köydeki okul kitaplığına kitap almak için para gereklidir. Başka yerden kaynak bulamayınca öğrencilerinden ister. Sorunu toplumsal sorumluluk ve dayanışmayla çözmek..
“Herkes evinden içimlik bir demet tütün getirecek. Onları satıp kitapları alacağız.”(Müslüm Kabadayı, Korona Günlerinde Yuvam, Sonçağ Kültür, 1. Baskı, Ocak 2023, Ankara, Sayfa 9)
Ve Sınır dışına Lazkiye’ye doğru yola çıkış. Akşam güneşinin Lazkiye’yi kızıllaştırdığı bir zamanda Keldağ’a dönüş. Yazarın, Dirilten Duyunçlar isimli anı-öykü kitabında; rant uğruna yıktırılan tarihi köprülerden Burhan Günel’le de ortaklığı olan “sonsuz aşkım Hatay” a, Musa Dağı’ndan Habib-i Neccar Camii’ne, Arus’un Meyhanesi’nde “…insanlığın amelelerde olduğunu…” anlatan Şalvarlı Ağa’dan sabırlı düşünceli Keldağ insanına kadar nice unutulmaz öyküler..
Emeğe, aydınlanmaya, insanlığa ve sevgiye adanmış capcanlı anlatılar..
Çölüngelini isimli öykü kitabında, canı pahasına işgalci emperyalist saldırganlara karşı tarihsel mirası koruyan Kazıbilimci Halid’in mücadelesi ve öyküsü baş eserdir.
Kaplan Ali, onurunu korumak için kendisine dağları mesken tutan bir kahramandır. Merttir, doğrudur ve haksızlıklara karşıdır.
Emmi Corç öyküsünde, çarşı-pazar, Asi nehri, sokaklar, Köprübaşı, Bakırcılar çarşısı, Ulucami gibi halkın geçimlik hayatı resmedilmiştir.
Ve Asi Irmağı’nın kıyısında bir ahşap evde doğup büyüyen Burhan Günel..
Sonsuz Aşkım Hatay isimli tarih ve yaşantı içerikli kitabında son 40 yıllık düzenin tam adını koyuyordu;
“…çarpık kapitalizm…” (sayfa 289)
Bu yapıtta; tarih-coğrafya- uygarlık bilimi, ekonomi politik, siyasal tarih, güncel yaşam, biyografi var. Geniş bir Hatay(Antakya) okuma kılavuzu. Her boyutuyla elbette.
İhsan Kutlu’nun Bir Yaz Romansı Arsuz isimli romanı Hatay’ın bir kıyı ilçesinde geçer.
Ayla Kutlu’nun Asi…Asi adlı romanı da Doğunun Kraliçesi Antakya bölgesindeki bir nehirden alır ismini..
Sabahattin Yalkın’ın Asi Destanı başlıklı kitabı muhteşemdir.
Asi Destanı’nın bölümleri; Beni Güneşsiz Bırakma, Bitmem Güneş Bitmeyince, Kerbela Belası, Fransız Yılları ve Antakya Manzaraları isimlerini taşıyor.
Ve dalgalar
Ve dalgalar
Çarptıkça Mina göklerine
Orda Asi’nin denize döküldüğü yerde
Bir sürü yıldız karışır köpüklere…
Hatay’ın Edebiyata yansımasına devam edeceğiz.
Sevgiyle ve üretkenlikle kalın..