Kısa adı GÜSAB olan Bursa-Gürsu Organize Sanayi Bölgesi, Yönetim Kurulunun adaletsiz, haksız, yersiz olarak; sanayi bölgesinde bulunan çok sayıda vatandaşın arsalarını, imar kanunun ilgili maddelerine göre alıp, değerinden düşük, üzerinde binalar bulunan adalara atması üzerine, açılan davalar neticelenmiş, yönetim kurulu değişerek, büyük hatadan dönülmüş, arsalar sahiplerine iade edilmiş bulunmaktadır.
GÜSAB’ın resmi internet sitesinde, kurumla ilgili şu bilgilere yer verilmektedir:
“Bursa ovasının, bilinçsizce sanayileşme neticesinde kirlilik tehlikesi altında kalması, Bursa merkezinin hemen yanı başında yer alan Gürsu İlçesini de tehdit eder hale gelmesi, aynı zamanda küresel rekabetin sonuçları, bölgemiz sanayici ve iş adamlarını uluslar arası standartlara uyumlu, çevre kriterlerine haiz , planlı ve altyapısı disipline edilmiş alanlarda, Üretim yapmayı zorunlu hale getirdiğinden, Bölgemiz Sanayicilerinin el ele verip güç birliği oluşturmasıyla OSB olma yönünde harekete geçirmiştir.
Öncelikle dernek statüsü altında faaliyet sürdüren, Gürsu’lu sanayici ve iş adamları, Gürsu Kaymakamlığı’nın da desteğini alarak, OSB oluşumu için hazırlanan başvuru dosyası Bursa Valilik makamının destek ve onayı ile 17/05/2000 tarih ve 3007 sayılı yazıları ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunulmuştur.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; GÜSİ AD’ın, Gürsu OSB kurulması ile ilgili talebi Üzerine, 31/08/2000 tarih ve 010515 sayılı yazıları ile OSB yer seçimi komisyonunun 03/10/2000 tarihinde Gürsu Kaymakamlığı’nda toplanacağını bildirmiştir.
OSB Yer Seçim Komisyonu ilgili Bakanlık ve Yerel Kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyetle, 03/10/2000 tarihinde GÜRSU OSB YER SEÇİ Mİ RAPORU tanzim edilmiş ve Gürsu Belediyesi’ ne ait planlarda gösterilen alanın Organize Sanayi Bölgesi olarak kabul edildiğine dair Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 24/04/2001 tarih ve 188 sicil no’su ile GÜRSU ORGANİ ZE SANAYİ BÖLGESİ (GÜSAB) kurulara k tescil edilmiş ve tüzel kişilik kazanmıştır.
4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nun 11 nci maddesine istinaden, temsil ve ilzam yetkisi de, 01/08/2001 tarihli “YETKİ BELGESİ ” ile GÜSAB Yönetim Kuruluna verilmiştir.
GÜSAB 101 Hektar alan üzerine kurulmuştur. 101 Hektar alanın 71 hektarını sanayi parselleri oluştururken 30 hektarı yol, rekreasyon ve sosyal donatı alanlarıdır. Sanayi parsellerinin ortalama büyüklüğü ise 5.000.-m2’dir.
71 hektar net sanayi alanı 125 adet parselden oluşmaktadır. Bu parsellerin 67 adedinde üretimde bulunulurken 58 adedi özel mülkiyete konu olup boş durumdadır.
Bölgemiz toplam 45.000.-m2 yeşil alana sahip olup bu alanlarda 5.500.-adet top akasya , fıstık çamı, ardıç ve çeşitli süs bitkileri ekilidir.
Bölgemizde 93 adet firma faal durumdadır. Bu firmaların 53 adedi yer sahibi iken 40 adedi kiracı olarak faaliyet göstermektedir. Bölgemizdeki firmaların %80’i tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösterirken %15’i otomotiv ve gıda, %5’i ise diğer alanlarda faaliyet göstermektedir.
Ağırlıklı olarak tekstil ve konfeksiyon ürünleri olmak üzere Bölgemizden gerçekleşen ihracat 350 milyon USD’ dır.
SGK ile yapılan çalışma neticesinde Bölgemizde istihdam edilen çalışan sayısının yaklaşık 7.500 kişi olduğu görülmektedir. Ancak Gıda ve soğuk hava depolarının mevsimlik çalışanları da dikkate alınırsa bu rakam 10.000 kişiye ulaşmaktadır.
2011 yılı elektrik tüketimi 70.561.277 kwh olmasına rağmen 2012 yılının ilk altı ayındaki tüketim 40.000.000 kwh’ı aşmış durumdadır. 72 adet elektrik abonemiz bulunmaktadır.
Bölgemizin 2011 yılı doğalgaz tüketimi 39.284.038.-Sm3 olmasına rağmen 2012 yılının ilk altı ayındaki tüketim 23.000.000.-Sm3’ü aşmış durumdadır. 47 adet doğalgaz abonemiz bulunmaktadır.
Kendisini makamında ziyaret ettiğimiz, sonra belediye Başkanı Orhan Özcüyü ziyaret etme planı yanında, hazırladığımız üç soruyu sormaya gerek kalmadan, GÜSAB Bölge müdürü İlker Er, iade edilen arsalar ve GÜSAB üzerine yazılı olarak şu beyanatı verdi:
“06/07/2011 tarihinde göreve gelen Yönetim Kurulumuz, Müteşebbis Heyetimizle birlikte 4562 sayılı OSB Kanunu ve bu Kanuna bağlı çıkarılan OSB Uygulama Yönetmeliği’nin çizmiş olduğu çerçeve dahilinde çalışmalarına devam etmektedir. Bu bağlamda Bölgemizin asli unsurlarından kabul ettiğimiz ve daha önce yapılan uygulamalarda çeşitli nedenlerle mağdur olduklarını dile getiren veya dilekçeyle başvuruda bulunan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek amacıyla parsel geri dönüşümlerini de içeren imar planı ve uygulaması işi revizyonu 14/11/2011 tarihinde Devingen Planlama Ltd. Şti’ne ihale edilmiş bulunmaktadır. İhale kapsamında parsel geri dönüşümleri yapılmış ve vatandaşlarımıza daha önce parsellerinin ayak bastığı mevkiden parsel verilmesine azami özen gösterilmiştir. Bahse konu bu geri dönüşüm evraklarının kadastro kontrolleri Yıldırım Kadastro Müdürlüğü tarafından tamamlanmış ve onaylanmak üzere 02/05/2012 tarihli yazı ek’inde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kontrol ve onayına sunulmuştur. Ayrıca Bakanlık 03/08/2012 tarihli yazısı ile imar plan revizyonları ve İmar uygulama dosyalarının en kısa zamanda hazırlanarak Bakanlık onay ve kontrolüne sunulmasını talep etmiştir. İmar plan revizyonu ve uygulaması ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.
Ayrıca; bu dönem daha şeffaf bir plan ve uygulama yapılmasını temin etmek amacıyla, planların askı safhasından önce ve askı safhasında parsel sahipleriyle toplantılar yapılacak ve planların askıya çıktığı yazı ile tüm parsel sahiplerine duyurulacaktır.
İlhan bey; ziyaret ettiğiniz gün konuştuğumuz bir konuya daha açıklama getirmek isterim.
Bölgemiz içerisinde bulunan parsellerin Bölge Müdürlüğümüz tarafından çok düşük fiyatlarla alınıp yüksek fiyatlarla sanayicilere satıldığı duyumu zaman zaman bize de gelmektedir. Ancak, şunu temin ederim ki serbest piyasa koşullarının işlediği bir ekonomik düzende böyle bir durum hukuken mümkün değildir. Tüm parsel sahipleri parsellerini serbest piyasa koşulları dahilinde dilediklerine ve diledikleri fiyattan satmakta ve hatta satmamakta serbesttirler. Bölge müdürlüğümüzün bunu engellemesi gibi bir durum olmamıştır ve yasal olarak da olamaz.
Ancak; Bölgemiz ile ilgili bir parsel için parsel sahibinin Bursa 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde açmış olduğu davada bilirkişi raporlarına dayanarak mahkeme tarafından 275.-TL/m2 fiyata hükmedilmiş ve dava karar tarihi itibariyle bölgemizin alış ve satış fiyatı 275 TL/m2 ye çıkmıştır. Bu fiyatın altında veya üstünde bir satış OSB Kanunu’na aykırı olacağı için mümkün değildir. Ayrıca OSB’ler kar amacı güden kuruluşlar olmadığı için 275 TL/m2 fiyattan alınan bir yer de ancak bu fiyattan satılabilir. Yani Bölge Müdürlüğümüzün bir rant yaratması hukuken de mümkün değildir. Bu tür spekülatif ve Bölge Müdürlüğümüzün hizmet üretmesini engelleyen söylentilere itibar edilmemesi ve Bölgemiz evrak ve kayıtlarının tüm katılımcı ve vatandaşlarımıza açık olduğunun bilinmesini, ayrıca; şahsınız dahil tüm katılımcılarımızın talebi halinde bu konuda yardımcı olunacağını Yönetim Kurulum adına taahhüt ederim.
İlgi ve göstermiş olduğunuz ilkeli habercilik anlayışınız için teşekkür eder, kıymetli çalışmalarınızın ve başarılarınızın devamını dilerim.”
Hatadan dönmek, yapılan yanlışlığı kabul etmek, mağduriyetleri ortadan kaldırmak bir onur ve fazilettir.Özellikle Milleti yönetenler, başta bulunanlar, makamlarının sorumluluğunu taşıyanlar, halka hizmet ve gayret için görevde bulunanlar; adil olmak, adaletle hükmetmekle yükümlüdürler.Vatandaşların mağdur edilmemesi; birlik/beraberliği pekiştirir, huzur ve saadet verir.
GÜSAB Bölge Müdürü İlker Er’in bu sahada başarılı olacağına, taviz vermeyeceğine inanıyor, başarılarının devamını diliyor, bir şiirimi armağan ediyorum:
GÜZEL OLAN GÜZELDİR!
Karakaşta karagöz, her güzelde işaret,
Asâlette şeref öz, insan için beşâret,
Aşk ateşte yanan köz, rütbelerde kemâlet,
Rehber olan altın söz, miras kalan vekâlet.
GÜZEL OLAN GÜZELDİR, DÜŞÜNEN GÜZEL GÖRÜR,
MAHARETLER ÖZELDİR, KOZADA İPEK ÖRÜR.
Ben içinde bir “Ben” var, benliğini yenersen,
Mekân olur sana dar, olmazlığı denersen,
Nedâmet tokmağıyla, Hak kapıya dönersen,
Karanlığa saldıran, bir mum olup sönersen.
HAYAT TATLI, GÜZELDİR, LEZZET ALIR YAŞARSIN,
SANKİ İKİ KANATLA, YARINLARA KOŞARSIN.
Bekle kapı açılır, sabırla dağ aşılır,
Marifet sanatını, yapmayana şaşılır,
Gayret-i Emek ile seller olup taşılır
Usûlet, suhûletle, menzile ulaşılır.
DÜNYA KÜÇÜK İSTASYON, YOLCULAR GELİR/GİDER,
BİN YIL YAŞASAN BİLE, BİR ÖMÜR BİRGÜN BİTER.
Zaman üstünde “Zaman”, asır geçer aradan,
Aman üstünde “Aman”, süt içinde karadan,
Êl yaman, elde “Yaman”, böyle yazmış Yaradan,
Günah olsa da “Saman”, kantar çekmez daradan.
İNSAN EN ÜSTÜN VARLIK, YARATAN CANI ALAR,
BOŞ KUBBEDE HOŞ SEDÂ, GERİDE ESER KALIR.
KEMÂLİ can içinde, aradı cânânını,
Türlü/çeşit biçimde, iksîre kananını,
Sırlar dolu hiçinde, sevdâya yananını,
Neden, nasıl, niçin de, farz edip sananını.
DÜŞÜNDÜM, GÜZEL GÖRDÜM, SEVDİM VE DE SEVİLDİM,
TAŞ ÜSTÜNE TAŞ ÖRDÜM, YALNIZ HAKKA EĞİLDİM.