İnsan sağlığı için hayati önemdeki hastanelerin sunduğu hizmetlerin yeterliliği ve kalitesi ABD’de yayımlanan haber dergisi Newsweek tarafından mercek altına alındı.
Son araştırmalara göre hastanede yaptırılan testlerin, vakit alan süreçlerin ve yazılan ilaçların beşte birinin gereksiz olduğunu belirten dergi uzman görüşlerine de yer verdi.
Harvard’da halk sağlığı fakültesinin eski dekanı Harvey Fineberg, ABD‘de sağlık harcamalarının yüzde 30 ila 40’ı arasındaki kısmının kandırmacaya ve gereksiz tedavilere gittiğini açıkladı.
En iyi hastanelerin bile ‘cebi doldurmaya’ önem verebildiğini vurgulayan dergi, ‘sağlık sistemimizin akil ve yeterli olduğunu düşünmek istiyoruz ama ortalık Vahşi Batı’dan farksız” yorumunu yaptı.
Hastaneler şeffaf olmalı
Yeni nesil doktorlar teşhis koymak için daha basit ve masrafsız yolları tercih edip hasta haklarını korumaya çalışırken mevcut özel hastane sistemi buna izin vermiyor.
Sistemin en temel kusuru olarak ölüm oranlarının, tedavi sonuçlarının açıklanmamasını gösteren Newsweek; “Ne hastaneler, ne müşteriler sunulan sağlık hizmetinin iyi, doğru ve güvenli olduğu hakkında fikir sahibi olabiliyor” dedi.
Kamuoyunu hastanelere kayıtlarını açıklamaları için baskı uygulamaya çağıran dergi, “Eğer sağlık hizmetlerini iyileştirmek istiyorsak toplam sağlık hizmetinin yüzde 20’sini oluşturan tehlikeli ve gereksiz kısmı ele almalıyız” çıkışını yaptı.
Dergi ABD’de çalışan 1 milyon doktorun sadece yüzde 2’sinin bile yetersiz olması ya da haksız kazanç sağlamaya çalışması durumunda bunu yılda 10 milyon hastayı etkileyen çok ciddi bir sağlık krizine işaret ettiğini söyledi.
2010’da New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinin yaptığı araştırmaya göre hastaneye giden kişilerin yüzde 25’i yetersiz sağlık hizmetinden olumsuz yönde etkileniyor.
Bu da yılda 100 bin kişinin doktor hataları nedeniyle ölmüş olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.
KAYNAK: http://gundem.milliyet.com.tr/hastaneler-ne-kadar-guvenilir-/gundem/gundemdetay/18.09.2012/1597926/default.htm?ref=OtherNews