Son günlerde az da olsa TL değer kazanmaya başladı. Bu gidiş sürer, TL yeniden başını kaldırabilir, döviz kurları inişe geçebilir mi?
“En kötü günlerin geride kaldığına” dair bir anlayış belirse de yurtdışında mucizeler olmadığı takdirde, TL’nin Nisan ayından önce değerlenmesi kolay görünmüyor.
***
Ve asıl soru şu; AKP-Hizmet çatışmasının tüm toplum ve ekonomide yarattığı tahribat önümüzdeki yerel seçimlerde AKP’in oylarına olumsuz yansır mı? Tamam kabul ediyorum, soru, ‘Cemaat ahalisi bu seçimde kime oy verir’e benzedi…
Fakat biz işin ekonomik yönüyle ilgilenelim. Önümüzde yaklaşık 1.5 ay var, bu süreçte ‘olası ekonomik gelişmeler seçimlere nasıl yansır’, ona bakalım.
***
Yerli yatırımcılar ve şirketler açısından politik belirsizliğin bitmediği gibi aksine tırmandığı günler yaşıyoruz. Tüketici güvenindeki gerilemeler anketlere yansımaya başladı. Ekonomide güveni sarsan, işsizliği yükselten, durgunluğu artıran bir politik çekişmenin sandıkta herhangi bir yansıması olmayacağını düşünmek ne kadar gerçekçi olur?
***
Politik belirsizlik artarken, öte yandan Türkiye’nin cari açığını ödemek ve Merkez Bankası rezerv artışı sağlamak için yüklü miktarda sıcak paraya ihtiyacı var. Malum Merkez Bankası’nın piyasaya her müdehalesi net ve brüt rezervlerini eriten bir hamle oluyor…
Üstelik bu borçlanmayı faizlerin gittikçe yükseldiği dengeleri alt üst olan piyasalarda gerçekleştireceğiz.
***
Açık ki Türkiye yakında ‘yavaş büyüme, kapasitenin altında büyüme çağına’ girecek. Üretim ve tüketim fiilen daralmaya başladı. Merkez Bankamız, bırakın yıl sonunda, 2015 sonuna kadar faiz indirmeye cesaret edemez. Türkiye’nin faizleri dünya ortalaması ya da kendi risk sınıfının gerisinde kalırsa, para sistemden kaçmaya başlar. Bir süre sonra yerli servet de daha yüksek faiz ödeyen adreslere doğru göç eder.
***
AKP-Hizmet kavgasının bahar-yaz boyunca sürmesi en olası senaryo. Yaşanan kavga maalesef sırf cepheler arasında cereyan etmiyor. Ekonominin işlevselliğini temin eden tüm kurumlara bulaşıyor. Bu ortamda yabancı para her zaman tedirgin kalacak ve kredi maliyetleri artacak, işdünyası ise en azından bir süreliğine sabit sermaye yatırımı ve istihdam planlarını askıya alacak.
Bunlar kehanet değil çok açık olası gelişmeler. Türkiye’nin resesyona gireceğini öngörmek de artık kehanet değil.
***
Peki dönelim sorumuza… Henüz yaşananlar ‘İktidar’la cemaat arasında kurtuluş savaşı’ kurgusunda dile getirildiği ve başdöndüren karşı hamlelerle ortalık bulandırıldığı için yerel seçimler ekonominin handikaplarını aşabilir. Seçim sonuçlarında şaşırtıcı değişimler yaşanmayabilir ve fakat 2014 Mart atlatılsa dahi ‘ekonomik gidişat’ 2015 genel seçimlerinin ve varsa hala Cumhurbaşkanlığı hayallerinin önündeki zincir olacaktır. Ta ki yeni bir iktidar çıkıp dünyanın kaybettiği güveni kazanındırıncaya kadar Türkiye’nin yakasını bırakmayacaktır.
“HALKIM İSTİYOR” DEMESELER!…
Bugün itibarıyla yerel seçimlere tam 42 gün kaldı, CHP’nin adaylarının nihayet belirlenmesiyle seçim atmosferi doğuyor demek istesek de diyemiyoruz. Hala itirazlar var. Değişir değişmez bilemeyiz, lakin benim de itirazlarım var…. Lütfen seçilemeyen her başkan etrafında en fazla toparladığı 100 kişiye bakıp ‘halkım beni istiyor’ demesinnn. Hakikatten bu klişe artık içimi bayıyor.
Koltukta 10 yılı geride bırakanlar, 4 dönem başkanlık yaptıktan sonra hala seçilememelerini siyasi komplolara bağlıyorlar ya üzülüyorum. Haklılar bence onlara ölünceye kadar başkanlık payesi verilsin…
Parti içi demokratik işleyiş konusunda kim daha iyi bir araştırma yapılsın; kimin nereden aday olacağına Başbakan’ın karar verdiği, kimsenin itiraz edemediği AKP’mi yoksa ‘senin adamın benim adamımı döver’ tarzıyla hizipleşmenin doruğa çıktığı CHP mi? Sonra da kendi içlerinde demokrasyi işletemeyenlerin ülkede nasıl demokrasiyi kurum ve kurallarıyla işletebileceklerine dair fikri olan varsa bulunsun!!!