Güvenlik birimlerinin gerginliği piyasada satışa katkıda bulundu…
Devletin dengeleri ile oynamak piyasaları da etkiledi. Hafta başında aşırı yükselmiş Türkiye piyasaları yurt dışındaki gelişmekte olan piyasalar gibi bir
yavaşlama sürecine girdi. Zaten direnç noktalarına dayanan endeksler kar realizasyonu yapmak için bahane arıyordu.
Perşembe günüde mevcut durumunu korumaya devam eden endeks ta ki Savcı Sarıkaya’nın KCK soruşturmasını çok yönlü derinleştirmesinin MIT ile ilgili kısmının patlak vermesi ile kırıldı. Satışların dünya ile birlikte hızlanması bir yana bu gelişmelerin ışığında da hızlandığı görüldü. Bu aşamada piyasaların direnç ve desteklerine kadar çalıştığına bakacağız.
Güçlü TL'ye devam….
TL dolar karşısında 1.74 destek seviyesinde direnirken Perşembe den sonra gelen alışların etkisi ile 1.77 ütüne kadar çıktı. Bu civarlarda kapatan TL de yeni risk görülmediği sürece alımların zayıf olmasını bekliyorum. Özellikle yeni yılda gelen döviz girişi ile hissedilir şekilde yaşanan TL değerlemesinin geçici bir etki olmadığını yılın ilk yarısı izleyeceğiz. Bu anlamda Tl den çekinmeden yatırım yapılabilir. Elbette 1.90 dan 1.74 e gelirken yaşana düşüşün her finansal enstrümanda olduğu gibi bir tepkisi olacaktır. Bununda 1.82 üstüne çıkacak bir tepki olacağını sanmıyorum.
Faizler de, de benzer döngü yaşandı. Şu an dünya ya göre yüksek ama enflasyona göre yerinde faiz hadleri TL’yi cazip kılmaya devam ediyor.
MB politikaları hedefini vurmuş ve piyasaları regüle etmiş durumda. Şimdilik TL yine cazip bir para birimi olarak önemini koruyor. Sepet kur üzerinde ki baskı azalmış piyasalar Türkiye ekonomisine güvenini tazeliyor. Geçen hafta Türkiye kredi kartları harcamaları hakkında yapılan yorumlara göre Yunanistan GSMH si kadar harcama yapmış Türk tüketicileri. Türkiye ekonomisinin bu temposu elbette cari açık ve aşır ısınma açısından sıkıntılı olsa da piyasa dinamikleri açısından çok önemli bir unsur ve dinamo. Ve bu halinin çok da bozulmadan devam etmesi gerek… Gelir- harcama dengesi ile tasarruf -yatırım dengesinin sürekliliğinin sağlanması, korunması gerekir.
Hisse senedi piyasası;
IMKB 100 Bileşik endeksi 61500 test edip 61200 direnç seviyesinin üzerinde kapanmış ve 59970 destek seviyesini kırıp 59332 ile haftayı kapamış durumda. Cuma akşamı Yurt dışı piyasalarda satışlar devam etti. Hafta başı bu tablo devam edecek gibi duruyor. Bu durumda IMKB100 endeksinin bankacılık hisseleri öncülüğünde 57500 test etmesini bekleyebiliriz. Beklentim piyasaların kar realizasyonun yapması yönündedir. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve Gayrimenkul sektörüne dair iş yapan firmalar kısa vade de cazibesini koruyabilir. Yeni yapılan yasal düzenlemeler bu alanda cazibeyi artırabilir.
Dünyada likidite bolluğu devam ediyor,
Kar realizasyonları dünya da likidite bolluğu devam ettiği sürece sınırlı seviyede olacaktır. ABD piyasaları özellikle daha canlı ve yükselebilen trend içinde olacaktır. Bunun yanında Avrupa da yaşanan belirsizlikler hala devam ediyor. Yunanistan da yaşanacak anlaşmaya rağmen sıradaki diğer sorunlu AB – EURO bölgesi ülkeleri de aynı Yunanistan gibi bir anlaşmayı kendi ülkeleri ile AB’nin ve IMF’nin temsilcilerinden isteyeceklerdir. Buda kısır bir döngü başlatabilir. Euro’nun dünya para birimleri karşısında bu durumda değerli kalmasını beklememize rağmen dünya da dolarizasyon bazlı carry trade yatırımları ve pozisyonları olduğundan paritelere fazla yansımamaktadır. Ama muhakkak bu yönlerde gelişmelerin olmasını beklemek gerekir.