Temel bilimler sahasında 100 bilim adamını ve 1000 işçiyi 2000-3000 yıl öncesine gönderebilme şansımız olsaydı ve gönderseydik teknoloji ve bilimi kaç senede bugünkü durumuna getirebilirlerdi? diye sorarım bazen. Veya, tüm teknolojik gelişmeleri bir yana bırakın; örneğin 1990’lardaki bir bilgisayarı üretebilirler miydi? diye daha dar kapsamlı sorarım bazen. Cevap için fazla düşünmedim.
Fakat, tahmin ettiğimizden daha çabuk hiç ummadığımız şeyleri üretirlerdi. Radyoyu birkaç ayda üretirlerdi. Telsizi de öyle. İlk önce haberleşme cihazlarına ihtiyaç olurdu. Ateş, bakırı eritmek için lazım olurdu ilkin. Bir telsiz veya bir radyo için gerekli asgari elemanlar sandığımızdan kısa sürede yapılırdı. Benim tahminim, şöyle 80386 işlemcili bir bilgisayarı 5 yıl içerisinde üretirlerdi.
Neden ilk önce bakır teller ve diğer telsiz elemanları için uğraşmaları gerekirdi? Haberleşme önemli çünkü haberleşme olacak ki gurup gurp ayrılan bilim insanlarından, gelişmelerden hemen haberdar olalım. Yani ben de onların içinde olsam bu şeyleri önerirdim ilkin.
Uzaylıların oynadığı bir oyun içinde de olabiliriz. Bu ihtimali hiç sıfırlamadım. Onların oynadığı bir oyun içindeysek de yapacak bir şey yok; oynayacağız.
Çin’in gücü aslında yukarıda bahsettiğim hayale benzer bir şeyleri düşünebilmesinden kaynaklanıyor. Her şeyi üretebilmek. Yok, diye bir şey yok. Başka bir insanın üretebildiği her şeyi, şartlar biraz geliştirildikten sonra başka insanlar da üretebilir.
Veya, belki de bizi gelecekten gönderdiler bir yokluğun içine. Tarih dediğin üç beş bin yılda neler yapabildiğimiz üzerine iddiada da bulunmuş olabilirler uzaylılar. Şimdi, siz böyle bir durumun saçma olduğunu söyleyebilirsiniz; çünkü, dersiniz, geleceği göremiyoruz ki. Fakat göremediğimiz bir şeye dayanıp olmadığını söyleyebiliyorsak eğer, göremediğimiz aynı şeye dayanıp olabileceğine de yüzde elli ihtimal vermemiz gerekir.
Çinliler çalışkandır. Sanırım, bizim yapıp da onların yapamayacağı tek şey geyik’tir.