5 binden fazla kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, kola ve limonata gibi şekerli içeceklerin sadece obezite ve tip 2 diyabete değil, DNA’ nın yaşlanmasına da yol açabileceği belirlendi.
Kaliforniya Üniversitesi uzmanlarının araştırmasına göre, her gün 20 ons (600 mililitre) gazlı meşrubat içenlerin telomerlerinin kısalıyor ve bu da yaşama süresinin 4.6 sene azalması anlamına geliyor.
Yaşlanmanın biyolojik bir belirteci olarak kabul edilen telomerler, kromozomların uç kısımlarında bulunan ve DNA proteinlerinden oluşan koruyucu başlıklardır, hücre bölünmesiyle kısalırlar.
Kalıtsal olarak uzun telomerlere sahip olan insanların daha uzun yaşadıkları, kısa olanların ise yaşlanmayla ilgili demans, kalp hastalıkları ve kanserlere daha çok yakalandıkları biliniyor.
Telomer uzunluğunun stres, sigara içilmesi ve radyasyonla da ilişkisi var.
American Public Health isimli dergide yayınlanan araştırma, 1992-2002 de Milli Sağlık ve Beslenme Sorgulama Araştırması’nda yer alan, diyabet veya kalp-damar hastalığı olmayan 20-65 yaş arasındaki 5 bin 309 erişkin üzerinde gerçekleştirildi.
Bu kişilerin DNA örneklerinden hücresel yaşlanmanın bir işareti olan lökosit telomer uzunlukları ölçüldü.
Araştırmaya katılanların yüzde 21’i günde en az 20 ons, tümü ise ortalama olarak günde 12 ons şekerli meşrubat tüketiyorlardı.
Günde 8 ons şekerli meşrubat içmenin 1.9 sene, günde 20 ons içmenin ise 4.6 sene ilave yaşlanmaya sebep olduğu belirlendi.
Araştırmada, diyet meşrubat veya gazsız meşrubat içilmesiyle telomer uzunluğu arasında bir ilişki bulunmadığı, yüzde 100 meyve suyu içmeyle sınırlı telomer uzaması tespit edildi.
Araştırmanın başı olan Elissa Epel şunları söylüyor:
“Bu araştırma ile meşrubat tüketimi ile telomer kısalığı arasında yaş, ırk, gelir ve eğitim seviyesiyle alâkası olmayan ilişki ilk kez gösterilmiş oluyor.
Buradan bir sebep-sonuç ilişkisi çıkarılması doğru değil, sadece br birliktelikten söz edilebilir.
Düzenli olarak şekerli meşrubat tüketilmesi bazı hastalıkların oluşumunu sadece metabolizmayı etkileyerek değil hücresel yaşlanmayı hızlandırarak da mümkün kılabilir.
Meşrubat gerçekten suçlu ise bu durum içeceklerden birden kana geçen şekerin oksidatif stres ve enflamasyona yol açmasıyla gerçekleşebilir.
Biz sadece erişkinleri inceledik ama şekerli meşrubatın çocuklarda da telomer kısalığına yol açması muhtemeldir” diyor.
Gelelim neticeye
Sağlık için zararlı olduklarını zaten çok iyi bildiğimiz meşrubatlardan uzak durmak için bir sebebimiz daha var.
Şekerli meşrubatlar sadece metabolizmayı etkilemiyor doğrudan telomerlere tesir ederek hücre yaşlanmasını hızlandırıyor, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Şekerli içeceklerin DNA’ ya verdikleri zarar sigaradan veya radyasyondan farklı değil.
Kaynak:http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2014.302151
http://www.science20.com/news_articles/telomere_length_links_soda_to_cell_aging_associated_in_new_study-147095