Bir haber yayıldı, fısıltı halinde, sonra herkes diline doladı. Göktaşı, dünyaya çarpacak diye. İlk anda belirsizliğini koruyan çarpma olayı, haber niteliğinden ileri gitmedi. Sonrasında sanki göktaşını ısmarladılar. Yalnız geliş tarihi belli değildi.
Göktaşının dünyaya çarpmasını kurgu olarak kabul eden, çok sayıda insan vardı. İnsanların heyecanına hitap edenlerin olayı çokça tekrar etmesiyle, bölgeye her an göktaşı düşebilirdi.
Giriş kapısının her an çalınması gibi…
Giriş kapısını ansızın çalan, büyük bir kaya değildi. Çünkü bu kaya ülke büyüklüğünde olabilirdi. Bu büyüklükteki bir kayanın ülkelerden birine çarptığını düşünsenize. Böyle bir sonuç insan zihnine sığmıyordu.
Hemen dernekler kuruldu ve reklamlar yapıldı. Çarpmadan önce, çarpma anı ve sonrası neler yapılmalıydı.
Bilim insanları, göktaşının büyük bir kaya kütlesi olmadığını açıkladılar. Bunun üzerine herkes rahat bir nefes aldı. Göktaşı atmosferi aşıp yer yüzüne gelmesiyle iyice parçalanacak ve toz haline gelecekti.
Bilim insanları söylentilere inanmadıklarını ve açıklanan senaryoların boş olduğunu söylüyorlardı. Buna rağmen, çarpmayla ilgili bilgiler, gündemde tutuluyordu. Belirli bir deneyime sahip olmadan, konu hakkında yorum yapmak doğru değildi. Olay çarpıtmadan ileri gitmeyecekti.
Göktaşının çarpması, atom bombasının atılmasından, kat kat büyük bir olaydır. Dünyanın felaketiyle ilgilidir. Bu felaketi hayalde bile insanın içine sindirmesi zordur.
Öğretmen sınıfta göktaşının özelliklerini anlattığında, öğrencilerden bayılan bile olmuş, diyorlardı. Anlatılan bilgiyi hissederek yaşayanların tepkisi, kaçınılacak bir durumun olmadığını ortaya koyuyordu.
Okula gelirken köşedeki simitçiye sormuş ve ummadığı sağ duyulu cevap almıştı.
Simitçi; bugüne kadar çarpmamış da yeni mi aklı başına gelmiş. Olmaz böyle bir şey gönlünü rahat tutmalısın.
Göktaşının çarpmasına inananlarda, sinirsel bir hassasiyet olsa gerek. Dünyanın dengesinde bir oynama, yörüngesinden sapma ve yeni mevsimler. Küresel krizler ve kurgunun ortaya koyduğu haberler.
Oluşacak göktaşı çukurunun yanından geçerken, gölün taşın çarpmasıyla oluşmuştur diye bilgi verilecektir. Ayrıca derinliği ve yüzey genişliği de konuşulacaktır.
Göktaşı atmosferi aşmasında parçalandığı bilindiğine göre, bilimsel açıklama sonucu herkes normal yaşantısına dönecektir.
Bugüne kadar taşla ilgili bir olaya rastlanmamıştır.
Hasan TANRIVERDİ