Hayatı kolaylaştırmak adına, İETT’de artık teknojinin son imkanlarından İstanbulluyu yararlandırıyor… 1 milyon İstanbullu akbilini değiştirecek!.
İETT’nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı Akyolbil (“Akıllı Yolcu Bilgilendirme Sistemi” ) projesi nihayet hayatımıza girdi.. Birkaç aşamalı olan bu proje İstanbulluyu oldukça rahatlatacak.
.
İlki, Akbil yerine bundan böyle Chipli kart olan “Temassız Elektronik Kart” dönemi başlıyor. Aynen akbil gibi dolum yapılabilen elektronik kartlar.
.
İkincisi, Akıllı duraklar; bundan böyle İETT duraklarına konan yolcu bilgilendirme panolarından yolcular uzun zaman beklemekten kurtulacaklar.. Hangi hattın otosunun, bulunduğu duraktan, saat kaçta geçeceği, gibi bilgilerin ekrandan saniye saniye takip edileceği duraklar var artık..
.
Üçüncü olarak da; Kurumsal veritabanının oluşturulması. İETT ve İBB bundan sonra hangi güzergahta ne kadar yolcu yoğunluğu olduğu gibi veriler toplayabilecek..
İşte, İBB hizmet sunumunda karar verirken, elindeki bu verilerden yararlanma yoluna gidecek. Dolayısıyla gerçekçi verilerle yeni planlamalar daha sağlıklı ve pratik çözümlerin önünü açacaktır.
.
“Temassız Kart” Nedir?
.
* “Temassız Elektronik Kart ” doldur-boşalt esasına göre çalışan, AKBİL gibi devamlı doldurarak bozulana veya kırılana kadar kullanılabilen elektronik kart.
* İstanbul’daki toplu taşıma yapan şirket sayısı ve işletmelere özel ücretlendirme seçenekleri (abonman, farklı tarifeler, aktarma özelliği, öğrenci indirimi, özürlü geçiş, saat bazlı indirim, mesafe bazlı ücretlendirme) göz önüne alındığında “elektronik kart” Türkiye’de İLK ve TEK ve dünyada da ilk sıralarda yer alıyor.
* “temassız kart ” yaklaştır-Geç” prensibiyle çalıştığı için otobüslerdeki okuyuculara sadece yaklaştırılarak ödeme yapabilecekler.
* Öğrenci/aylık mavi AKBİL uygulamaları “temassız kart” ile de aynı şekilde devam edecek.
* “Temassız Kart ” , AKBİL’de olduğu gibi 2 saat içerisinde 5 aktarma hakkı ile kullanılacak.
* “Temassız Kart ” kısa süre sonra “şehirkart” konseptinde de kullanılacak.
* Müşteri Hizmetleri, “Temassız Kart ” için AKBİL’de olduğu gibi devam edecek. Satış, geçiş ve başvuru işlemleri AKBİL ile aynı olacak.
.
Temassız Elektronik Biletin Ortak Özellikleri
.
* İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği, antenli temassız kart teknolojisine dayanan elektronik bilet.
* Kullanılan antenli temassız kart teknolojisi Mifare DesFire 4K (2004’te kullanılmaya başlanmıştır) bilet olarak Türkiye’de İLK ve TEK, dünyada 7. uygulama.
*Sağladığı yüksek güvenlik özellikleri açısından diğer kartlardan üstün.
* Diğer şehirlerde uygulanan kart sistemlerinden teknolojik olarak farklı.
* Kullanım kolaylığının yanı sıra elektronik biletlerimiz iniş/binişlerde işlem süresini oldukça kısaltıyor. Mesajlar ve melodiler hariç elektronik biletlerimizin işlem süresi yarım saniye.
* Elektronik bilet okuyucuya sürekli yaklaşık tutulduğunda bilet değeri ardı ardına düşmez.
* “Temassız Elektronik ” biletler sayesinde adet ve saatleri, kullanımın hatlara dağılımı ve otobüs başına yolcu yoğunluğu hakkındaki rakamlara kesin ve doğru o ulaşılabiliyor.
Özürlü, öğrenci, öğretmen ve emekli kartlarında bu özelliklerinden dolayı Temassız Elektronik Kart’ı tercih ederken, bunun dışında isteyen vatandaşlarda Akbil kullanmaya devam edebilecekler.
.
Bu kartlar bir kullanımlık değil, doldurulup sürekli kullanılan kartlar olup 5 yıl kullanılabilecek..
Çoğu İstanbullu bilir, Akbilin ilk çıktığında tomun üzerinde “Dallas” yazıyordu, yani yabancı patentli idi, şimdi çok şükür yerli malı kullanıyoruz. Bu projenin fikir babalarından biride bendenizim. 4 sene önce İBB ye sunduğum projemin Belbim tarafından geliştirilerek bugün hayata geçirilmesi beni mutlu ediyor. Bunu bilen Güzel İnsanların duası bize yetiyor zaten..
Şimdi Soran İstanbullulara söyleyeyim, paniklemeyin sakın ne olacak elimizdeki bu akbiller diye.. Şu an için tüm İETT ve Özel halk Otobüslerinde hem temassız kart kullanım cihazı, hem de Akbil cihazı mevcuttur. Bir cihazda hem Akbil hem de kart okuma sistemi yapılıyor.
Elektronik karta geçmek isteyen Vatandaş Akbil gişelerinden 6 liralık depozitosunu geri alabilecek. Temassız Kart almak istediğinde 4 TL’lik bir fark ödeyerek bu karta sahip olabilecek. Yetkililer, “ bu karttaki fiyat farkı ekstra özelliklerinden ve kullanım alanlarının geniş olmasından kaynaklandığı” nı söylüyor..
Bu kartlar, İETT otobüsleri dışında, metro, tramvay, vapur, deniz otobüsü ve halk otobüsleri dahil tüm toplu ulaşım araçlarında kullanılabiliyor.
.
Neredeeeeen nereye, kağıt biletten elektronik bilete..
Eee Güzel İstanbul’a da böyle güzel hizmetler yakışır değil mii!..
Bu teknolojiyi kullandırmada emeği geçenlere, Özellikle Başkan K.Topbaşa ve İETT Gen Müdürü Dr. H.Baraçlı’ya İstanbullular adına teşekkür ediyorum ve daha büyük projelere imza atılması dileğiyle..
değerli kardeşim mehmet bu güzel yazın için teşekkür ederim.İnan ist.kart hakkında bazı bilgileri senin yazından oğrendim soran eş doslarıma bu bilgileri paylaşacağım.Teşekkürler.