Medya Gıdaların Raf Ömrünü % 50 daha Uzatan Makine icat edildiğini bildiriyor. Bu makinede kullanılan teknik Ultraviyole ışınlarıdır.
Sakaryalı girişimcinin KOSGEB'den aldığı inovasyon desteği ile bir yıl içinde geliştirdiği ambalajlama makinesi,
UV ışınlarıyla dezenfekte ettiği gıdaların raf ömrünü uzattığı Makine yapımcısının prototipini geliştirdikleri makineyi süt ürünleri üreten bir tesiste test ettikleri bildiriliyor.
Gıdalara ömür verme tekniklerinden ısıl işlem teknolojileri, katkı maddelerine izin veren Ulusal Gıda Kodeks komisyonunun bu cihazın süt ve süt ürünlerinde kullanımına izin verip vermeyeceği de bilinmiyor.
Ultraviyole Işınlama tekniği halen tıbbi materyallerin dezenfektasyonunda, 1989 yılından bu yana diyaliz merkezlerinde diyaliz makinelerine gönderilen reverse osmosis yöntemi ile arıtılan suların Ultraviyole ışınlı boru şeklindeki lambadan geçirilmesi ile sudaki mikrobiyolojik endişeler ortadan kaldırılıyordu. Bu teknikte su saydam bir lambalı borudan geçerken üzerine yönelen UV ışını mikrobiyal endişeleri ortadan kaldırmakta, böbrek hastasının böbreğinin mikropsuz su ve diyaliz solusyonları ile yıkanması mümkün olabiliyor. 1989 yılına kadar diyaliz makinelerine verilen su reverse osmosis yöntemi ile arıtılmadığı ve sudaki mikrobiyal endişeler ortadan kaldırılmadığı için diyalize bağlanan hastalar sudan kaynaklı enfeksiyonlara maruz kaldığı için yaşam süresi 1 yıl, AB ülkelerinde ise 10 yıl idi. Reverse Osmosis sistemi ise bilindiği gibi sudaki mineraller, ağır metalleri alarak tamamen sertliği, iletkenliği sıfır (0) su üretebilen bir düzenektir.
Sıvı gıdalara, içeceklere verilen sular da Reverse Osmosis Yöntemi ile arıtılmak ve su Ultraviyole ışından geçirilmek zorundadır. Kolalı, gazlı içeceklere, şaraplar hariç diğer içkilere verilen sular da keza aynı işlemi görmek zorunda.
Şehir şebeke sularının olmadığı yerlerde içme suyu elde etmek için kuyu vb. sular mikrobiyal endişe taşıyor ise yine Ultraviyoleli lambalar kullanılmaktadır.
Ultraviyole ışınların süt ve süt ürünlerinde pastörizasyon ve UHT, meyve sularında ise UHT tekniği yerine UV. Işınının kullanılabilirliği konusunda akademik çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır. Şu ana kadarki akademik çalışmalarda renk olgusu, viskozite (akışkanlık) gibi etkenlerden dolayı UV. kullanımının mikrobiyolojik endişeleri gideremediği tespit edilmiştir. Bundan dolayı süt ve süt ürünlerinde, meyve sularında UV tekniği pastörizasyon ve UHT işleminin alternatifi olamayacaktır.
Haberde sözü edilen Gıdaların Raf Ömrünü Uzatan Makine’nin ancak ambalaj malzemelerinde kullanımı mümkün olabilecektir.
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr