Bitkisel ilaçlarda muazzam para var: Beş kuruşluk ot hap haline gelince 500 kuruştan satılıyor.
Bu tatlı parayı gören uyanıkların sayısı da her geçen gün artıyor.
Bu ürünlere besin desteği olarak Tarım Bakanlığından ruhsat alınıyor ama insanlara maalesef sanki ilaçmış gibi takdim ediliyor.
Besin desteklerini çıkaranlar arasında doktorlar da var.
Bunların, halk sağlığını koruyucu pozlar takınan “uyanık doktorlar” olduğunu söylemeye gerek var mı bilmem.
Besin destekleri zaten insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştıran sinsi tuzaklardır.
Bunların bir de Tarım Bakanlığı’ ndan ruhsatlandırılması, marketlerde ve internet üzerinden satılması besin desteği tüccarlarının ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey değildir.
Sağlık Bakanlığı’ nı acilen bu katakulliye dur demeye davet ediyorum.
“Gıda maddesi diye onaylatıp ilaç gibi satıyorlar” diye olayı çok güzel özetleyen meslekdaşımın da ağzına sağlık!
***
Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesinden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cegerğun Polat, özellikle televizyonlarda reklamı yapılan birtakım ilaçların herhangi bir teste maruz bırakılmadan gıda maddesiymiş gibi onay alındığını ifade ederek, uyarılarda bulundu.
Gıda maddelerinin onaylı olmasının sağlıklı oldukları anlamına gelmediğini kaydeden Polat, “Ne yazık ki eczanelerde de satışı ile ilgili birtakım onay süreçleri yürüdü. Bu yöntemlerin, bu ilaçların kesinlikle ciddi bilimsel çalışmalardan geçmiş ve onaylı olması gerekir.
Bu konuda şarlatanlık diyebileceğimiz noktada reklamını ya da pazarlamasını yapanlara itimat edilmemesi gerektiğini söyleyebilirim. Onun dışında da kimse kafasına göre ilaç kullanmasın. En basit dediğimiz ilaç, ağrı kesici bile tansiyon ilaçlarının etkisini bozabilmekte, mide rahatsızlıkları ortaya çıkarabilmektedir.
Bunun dışında komşunun, komşunun çocuğunun verdiği ilaçlar kullanılıyor. ‘Bu da iyi gelir sana teyze’ falan deniliyor. Bu tür şeylere de itimat etmemek gerekiyor. En nihayetinde kalp doktorunuz ya da doktorunuz ne diyorsa o ilaçları kullanmanız gerekir.
O ilaçların o düzende kullanılması esas alınmalı. Keşke böyle mucizevi şeyler olsa biz de doktorluk yapmasak ama ne yazık ki mucizevi şeyler yok. Bilimsel çalışmalar doğrultusunda hastalarımızı tedavi edip ilaçlarını veriyoruz” diye konuştu.
Kaynak: http://www.iha.com.tr/haber-gida-maddesi-diye-onaylatip-ilac-gibi-satiyorlar-665706/